logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 28, słaby odbiór. Odsłuch jest taki jakby rf gain był skręcony o 50%.

sp sport 12 Cze 2007 10:34 2573 11
REKLAMA
  • #1 3976498
    sp sport
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    nadawanie jest ok ale odsluch jest taki jakby rf gain był skrecony o 50% :/ Jaka moze byc przyczyna owej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 3976682
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Jakiej anteny używasz, gdzie i jak zamontowanej?
  • REKLAMA
  • #3 3976842
    sp sport
    Poziom 15  
    z antena wsjo ok :) radio jest testowane na stacji bazowej :)
  • REKLAMA
  • #4 3977298
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Czy taki sam efekt występuje przy zewnętrznym głośniku?
    Porównywałeś siłę odbieranego sygnału na tej samej antenie , ale na innym radiu?
  • REKLAMA
  • #5 3977450
    sp sport
    Poziom 15  
    mam drugiego alana 28 i po podłonczeniu pod tą sama antene pracuje dobrze słysze wszystko i wszystkich a ten uszkodzony odbiera głownie tylko bliskie stacje ,słychac tak jakbym skrecił rf gain o połowe :/
  • #6 3979107
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Masz jakąś różnicę przy załączonym-wyłączonym układzie ANL? I czy próbowałeś podłączyć zewnętrzny głośnik.
  • #7 3979537
    sp sport
    Poziom 15  
    na głosniku zewnętrznym jest tak samo jak i na wbudowanym w radio :( po wcisnieciu anl wycina trzaski :) czyli działa jak trzeba
  • #8 3979609
    Jaco2002
    Poziom 20  
    To nie pozostaje Ci nic innego , jak sprawdzić tranzystor w stopniu wejściowym.
    Zdaża się też , że uszkodzeniu lub rozstrojeniu ( peknięcie rdzenia w kubku) ulega obwód L109. Sprawdź go sobie przy okazji.
  • #9 4002976
    kabz
    Poziom 1  
    Debiutant wita wszystkich:)
    Mam ten sam problem w tym samym modelu radia. Ewidentnie coś jest popsute i nie odbiera tak jak się tego oczekuje od CB.

Jaco2002 napisał:
    To nie pozostaje Ci nic innego , jak sprawdzić tranzystor w stopniu wejściowym.
    Zdaża się też , że uszkodzeniu lub rozstrojeniu ( peknięcie rdzenia w kubku) ulega obwód L109. Sprawdź go sobie przy okazji.

możesz sprecyzować.
    jeśli samemu nie uda mi się naprawić to będe przynajmniej wiedział co ewentualnie padło.

pozdr
    adam
  • #10 4300822
    stasek750
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A właśnie ja mialem taki problem ze podczas jazdy radyjko przestawało odbierac i nadawac, a przyczyną jest tak mi sie wydaje L107 to jest cewka bodajrze. Ma pekniety rdzen widac, a jak porusze ja czyms to zalapuje radyjko. Gdzie mozna dostac L107 prosze o ODP.
  • #11 4361484
    lukaszlolo
    Poziom 10  
    Mialem podobny problem okazalo sie ze w gruszce byl zimny lut na kabelku. Polutowalem i odbiur jest OK
  • #12 4376350
    GREBSON
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    W tych radiach z racji wieku odstrajają się obwody rezonansowe. Dzieje się to za sprawą kondensatorów montowanych na spodzie kubka. Ulega utlenieniu warstwa napylona na karkas ceramiczny.
    Jest tylko jeden sposób aby skutecznie naprawić takie radio - wylutowanie kubka , usunięcie kondensatorka i zastąpienie go smd-kiem od strony druku.
    Dostrajanie i kręcenie rdzeniami pomaga tylko na chwilę. Za moment radio wraca ponowniedo naprawy.
    Jeżeli znajdę moje zapiski to podam gotowe wartości pojemności.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia CB Alan 28, które ma słaby odbiór, przypominający efekt skręcenia RF gain o około 50%. Nadawanie działa poprawnie, antena jest sprawna i testowana na stacji bazowej. Odbiór jest ograniczony do bliskich stacji, zarówno na wbudowanym, jak i zewnętrznym głośniku. Układ ANL działa prawidłowo, eliminując trzaski. Możliwe przyczyny usterki to uszkodzony tranzystor w stopniu wejściowym lub rozstrojenie obwodu rezonansowego L109 (cewka z rdzeniem w kubku), który może mieć pęknięty rdzeń. W starszych egzemplarzach problemem są utlenione kondensatory na spodzie kubka, co powoduje odstrajanie obwodów rezonansowych. Zalecane jest wylutowanie kubka, usunięcie oryginalnego kondensatora i zastąpienie go kondensatorem SMD od strony płytki drukowanej. Inne zgłaszane usterki to zimne luty na kablach oraz uszkodzona cewka L107 z pękniętym rdzeniem, która powodowała całkowitą utratę odbioru i nadawania. Dokręcanie rdzeni daje tylko chwilową poprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA