logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i zapisać wyrazy z pliku txt do tablicy w C++?

jaros85 12 Cze 2007 22:45 7481 6
REKLAMA
  • #1 3978806
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam mam do przygotowania program sortujący wyrazy metodą przez wstawianie ogólnie wiem jak ten program napisać, ale nigdzie nie mogę znaleźć pełnego opisu jak czytać z pliku txt i jakiej biblioteki do tego użyć. Program ma czytać wyrazy, które znajdują się w pliku jeden po drugim lub jeden za drugim bez różnicy i zapisywać do tablicy.Oczywiście zapisuje tylko jeden wyraz do tablicy i porównuje go z innym z innej tablicy i zapisuje w inny pliku txt. Jeśli można to proszę o napisanie kawałka kodu zapisującego jeden wyraz z tablicy do pliku txt. Z góry serdecznie dziękuje.

Ogólnie chodzi mi o zapis z pliku txt do tablicy i z tablicy do pliku txt.:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3979417
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 89
    w Builderze robie to tak:

char *file1;
    long  size_file1 ;

int iFileHandle = FileOpen(Form1->Edit1->Text, fmOpenRead);
    size_file1 = FileSeek(iFileHandle,0,2);
    FileSeek(iFileHandle,0,0);
    file1=new char[size_file1+1];
    FileRead(iFileHandle, file1, size_file1);
    FileClose(iFileHandle);

i nie zapomnij o zwolnieniu pamieci delete file1
  • REKLAMA
  • #4 3979442
    jaros85
    Poziom 20  
    Serdeczne dzięki za tego linka. Dokładnie to czego szukałem.

Wszystko się kompiluje już niby ma być ok ale jak chce odpalić program to mi wyskakuje komunikat:

This application has requested the Runtim to terminate it in any unusualy way.
    Please contract the application's support team for more information.
    :cry:

Jestem początkowym programistą proszę mi wytłumaczyć czego ten głupi XP ode mnie chce i jak można przerobić ten program żeby działał normalnie. Wszystkie te programy kompilowałem w Dev-ie

Dodano po 10 [minuty]:

kloszi napisał:
    w Builderze robie to tak:

char *file1;
    long  size_file1 ;

int iFileHandle = FileOpen(Form1->Edit1->Text, fmOpenRead);
    size_file1 = FileSeek(iFileHandle,0,2);
    FileSeek(iFileHandle,0,0);
    file1=new char[size_file1+1];
    FileRead(iFileHandle, file1, size_file1);
    FileClose(iFileHandle);

i nie zapomnij o zwolnieniu pamieci delete file1

Jaka do tego ma być biblioteka i deklaracja: fmOpenRead, FileSeek itd.
    Ja niez nam składni tych poleceń nigdy wcześniej takiego programu z dostępem do zewnętrznego pliku nie pisałem. Proszę w miare możliwości pisać taj jak dla laika.
  • REKLAMA
  • #5 4051680
    jaros85
    Poziom 20  
    No już mam to co chciałem. Program jest bardzo długi i nie rozumiem go wcale ale działa. :D
  • #6 4053348
    sphinxB
    Poziom 11  
    zrób wskaźnik na plik.
    a potem

fopen(wsk, plik.txt, ab,rb)

otworzysz plik a potem standardowe funkcje
    tylko z poprzedzeniem f np. fprintf,fscanf itd itp.

na koniec trzeba napisac

fclose(wsk);
  • #7 4054760
    jaros85
    Poziom 20  
    dzieki :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu odczytu wyrazów z pliku tekstowego (.txt) do tablicy w języku C++ oraz zapisu wyrazów z tablicy do pliku. Autor poszukuje pełnego opisu i przykładowego kodu do czytania i zapisywania danych tekstowych, a także informacji o odpowiednich bibliotekach i funkcjach. W odpowiedziach wskazano na użycie standardowych funkcji języka C, takich jak fopen, fscanf, fprintf oraz fclose do operacji na plikach. Zaproponowano także przykładowy fragment kodu wykorzystujący wskaźniki do plików i funkcje FileOpen, FileRead, FileSeek, FileClose, choć wymaga on znajomości odpowiednich bibliotek i deklaracji (np. fmOpenRead). Autor zgłaszał problemy z błędami wykonania i prosił o wyjaśnienia dotyczące składni i bibliotek. Ostatecznie potwierdził, że udało mu się uruchomić działający, choć rozbudowany program. Wskazano, że do operacji na plikach w C++ można używać standardowych funkcji z biblioteki C, co jest prostym i skutecznym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA