Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odczyt z pliku txt do tablicy C++

12 Jun 2007 22:45 7025 6
  • Level 20  
    Witam mam do przygotowania program sortujący wyrazy metodą przez wstawianie ogólnie wiem jak ten program napisać, ale nigdzie nie mogę znaleźć pełnego opisu jak czytać z pliku txt i jakiej biblioteki do tego użyć. Program ma czytać wyrazy, które znajdują się w pliku jeden po drugim lub jeden za drugim bez różnicy i zapisywać do tablicy.Oczywiście zapisuje tylko jeden wyraz do tablicy i porównuje go z innym z innej tablicy i zapisuje w inny pliku txt. Jeśli można to proszę o napisanie kawałka kodu zapisującego jeden wyraz z tablicy do pliku txt. Z góry serdecznie dziękuje.

    Ogólnie chodzi mi o zapis z pliku txt do tablicy i z tablicy do pliku txt.:D
  • Level 20  
    w Builderze robie to tak:

    Code:

    char *file1;
    long  size_file1 ;

    int iFileHandle = FileOpen(Form1->Edit1->Text, fmOpenRead);
    size_file1 = FileSeek(iFileHandle,0,2);
    FileSeek(iFileHandle,0,0);
    file1=new char[size_file1+1];
    FileRead(iFileHandle, file1, size_file1);
    FileClose(iFileHandle);

    i nie zapomnij o zwolnieniu pamieci delete file1
  • Level 20  
    Serdeczne dzięki za tego linka. Dokładnie to czego szukałem.

    Wszystko się kompiluje już niby ma być ok ale jak chce odpalić program to mi wyskakuje komunikat:

    This application has requested the Runtim to terminate it in any unusualy way.
    Please contract the application's support team for more information.
    :cry:

    Jestem początkowym programistą proszę mi wytłumaczyć czego ten głupi XP ode mnie chce i jak można przerobić ten program żeby działał normalnie. Wszystkie te programy kompilowałem w Dev-ie

    Dodano po 10 [minuty]:

    kloszi wrote:
    w Builderze robie to tak:

    Code:

    char *file1;
    long  size_file1 ;

    int iFileHandle = FileOpen(Form1->Edit1->Text, fmOpenRead);
    size_file1 = FileSeek(iFileHandle,0,2);
    FileSeek(iFileHandle,0,0);
    file1=new char[size_file1+1];
    FileRead(iFileHandle, file1, size_file1);
    FileClose(iFileHandle);

    i nie zapomnij o zwolnieniu pamieci delete file1


    Jaka do tego ma być biblioteka i deklaracja: fmOpenRead, FileSeek itd.
    Ja niez nam składni tych poleceń nigdy wcześniej takiego programu z dostępem do zewnętrznego pliku nie pisałem. Proszę w miare możliwości pisać taj jak dla laika.
  • Level 20  
    No już mam to co chciałem. Program jest bardzo długi i nie rozumiem go wcale ale działa. :D
  • Level 10  
    zrób wskaźnik na plik.
    a potem

    fopen(wsk, plik.txt, ab,rb)

    otworzysz plik a potem standardowe funkcje
    tylko z poprzedzeniem f np. fprintf,fscanf itd itp.

    na koniec trzeba napisac

    fclose(wsk);