logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać plik MPG 2GB na płytę DVD 4,7GB bez konwersji do 9,4GB?

bulba1 13 Cze 2007 08:07 2264 8
REKLAMA
  • #1 3979405
    bulba1
    Poziom 24  
    Ocena: 59
    Musze nagrac film na płyte DVD w formacie Video DVD
    Plik mam w formacie mpg i na dysku ma cos ponad 2 GB ale jak chce go nagrać na płyte to chce mi go przekonwertować na 9,4 GB a płytka ma tylko 4,7.
    W jaki sposób i jakim programem mam go przygotować aby zmiescił sie na płytke.
    Niestety w tej kwestii jestem zielony
  • REKLAMA
  • #2 3979419
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    W Nero Vision jest opcja zmiany formatu i jakosci w ten sposob ze mozesz dobrac jakosc zeby zmiescilo ci sie na plycie chociaz ja uzywam Winavi (http://www.winavi.com/) moim zdaniem duzo szybszy i duzo lepszy a tak poza tym to dlaczego chcesz zapisac akurat w tym formacie?
  • REKLAMA
  • #3 3979448
    bulba1
    Poziom 24  
    Musi byc odtwarzane na starszym DVD które nie obsługuje nic innego jak VideoDVD no i oczywiscie VCD i SVCD
  • REKLAMA
  • #4 3981923
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Pliki MPG najczęściej są zgodne z jakimś standardem (DVD, SVCD, VCD), a jeśli tak jest to istnieje możliwość ich authoringu do standardu DVD. Można to zrobić w DVDLab PRO.
    Najlepiej wczytaj plik do GSpot, zrób zrzut i dodaj zdjęcie do posta. Zobaczymy z jakim standardem mamy do czynienia i co ewentualnie będzie można zrobić.
  • #5 3983708
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Ulead Video Studio - masz wybór rodzaju SVCD,VCD, DVD Video.
  • REKLAMA
  • #6 3984626
    bulba1
    Poziom 24  
    Unlead Video Studio chce nagrac 9,4 GB moze da sie to zrobic ale nie wiem jak
    A oto obrazek z GSPOT

Jak nagrać plik MPG 2GB na płytę DVD 4,7GB bez konwersji do 9,4GB?
  • Pomocny post
    #7 3985597
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Pliczek nie wymaga już żadnego konwertowania (already DVD format).
    Chociaż nie jestem pewien czy pójdzie podaną poniżej metodą (zawsze z mpeg2 robiłem a tu jest mpeg1)
    A najszybsza metoda na dvd z mpeg2 jaką znam to zdemuxowanie strumieni z mpeg-a (używam darmowego PVAStrumento), ew. montaż (darmowy Cuttermaran) i authoring ( darmowy DVDAuthorGui ) - 2GB... ja wiem... 25 min. i gotowe do nagrania dvd. Nie ma tu żadnej rekompresji, która zmieniałaby (na ogół pogarszając ) jakość - dvd wynikowe będzie miało te 2GB.
    DVDAuthorGui ma nawet możliwość zrobienia jakiegoś prostego menu, ale nie chciało mi się tego zgłębiać.
  • Pomocny post
    #8 3985991
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    sim napisał:
    A najszybsza metoda na dvd z mpeg2 jaką znam to zdemuxowanie strumieni z mpeg-a (używam darmowego PVAStrumento), (...) i authoring ( darmowy DVDAuthorGui )

Właściwie jeśli chodzi o authoring w DVDAuthor GUI nie koniecznie trzeba rozdzielać strumienie, choć warto czasem to zrobić.
    Kiedyś napisałem instrukcję do DVDAuthor GUI (Podstawy authoringu w DVDAuthor GUI).
    Inną darmową alternatywą dla authoringu jest MuxMan.
  • Pomocny post
    #9 3991695
    m4mach
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Z tego co widzę kolega ma materiał w formacie MPEG-1 (VCD) a potrzebuje mieć MPEG-2 (DVD Video). Polecam zatem Avisynth (jako serwer klatek) oraz HC encoder jako koder MPEG-2. Oczywiście wszystko darmowe :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrania pliku MPG o wielkości około 2 GB na płytę DVD 4,7 GB w formacie Video DVD bez konwersji do większego rozmiaru 9,4 GB. Plik jest w formacie MPEG-1 (VCD), a wymagane jest nagranie w standardzie MPEG-2 (DVD Video) kompatybilnym ze starszymi odtwarzaczami DVD. Rozwiązaniem jest wykonanie authoringu pliku do formatu DVD bez rekompresji, co pozwala zachować oryginalną jakość i rozmiar pliku. Do tego celu polecane są programy takie jak DVDAuthorGui (darmowy, umożliwia tworzenie menu i authoring bez konwersji), PVAStrumento (do demuxowania strumieni), Cuttermaran (do montażu) oraz MuxMan jako alternatywa do authoringu. W przypadku konieczności konwersji z MPEG-1 do MPEG-2 rekomendowane są Avisynth jako serwer klatek oraz HC encoder jako koder MPEG-2. Inne programy umożliwiające nagrywanie i authoring to Nero Vision (z opcją zmiany jakości i formatu) oraz Ulead Video Studio, który pozwala wybrać format SVCD, VCD lub DVD Video. Zaleca się najpierw sprawdzić standard pliku za pomocą narzędzia GSpot, aby dobrać odpowiednią metodę authoringu i nagrania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA