logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce Gigabyte 8600gt - dziwne centki i kwadraciki

galien 13 Cze 2007 11:58 5247 22
REKLAMA
  • #1 3979931
    galien
    Poziom 12  
    Witam wszystkich, mam następujący problem.

Kupiłem tydzień temu karte GeFoce Gigabyte 8600 GT 256MB i włożyłem ją wczoraj do nowo zakupionego (wczoraj kupiony) kompa i wszystko pięknie ładnie, póki nie odpaliłem testu w 3D Marku 2006 i 2005.

Z tego co patrzyłem na stronach powinno być a u mnie jest

3D Mark 2006 4800 3600
    3D Mark 2005 10000 8100 pkt

czyli wydajność o 25% mniejsza niż powinna być.

Dodatkowo wszedzie gdzie jest wyświetlana jakaś grafika 3D oraz na filmach, robią sie takie dziwne centki i kwadraciki, które w znaczącym stopniu psują widok.

Nic z tą kartą nie robiłem, nie podkręcałem.
    Standardowo chodzi na: rdzeń-600MHz pamięci-720MHz (1440)

Jest to model: GV-NX86T256D

Mój komp to:
    * Athlon 64 X2 4800+
    * Pamięci ultraGEIL 2x1GB 800
    * Płyta Gigabyte GA-M57sli-S4 ver2
    * Zasilacz CHIEFTEC 450W (za 200zl)
    * 2 dyski 320 GB SATA
    * Grafika 8600GT

Co to może być? Czy ktoś możę mi pomóc?

Poniżej podaje zrzuty z ekranu:

POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 3979969
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 23
    Problem może leżeć zarówno w karcie jaki płycie gł (centki-kwadraciki tzw artefakty).Na początek sprawdził bym kartę na innym komputerze.
    Miałem podobny problem z ati x1300 na pcie.Okazało się że w karcie nie łączyły wszystkie piny w slocie, po lekkim wysunięciu karty (za głęboko siedziała) praca wróciła do normy.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • #3 3980123
    galien
    Poziom 12  
    No więc tak:
    dzień wcześniej (niedziela) byłem z kartą u kumpla i u niego nie było żadnych artefaktów, natomiast takie same słabe wyniki.
    W poniedziałek zamontowałem karte u siebie i wyniki te same, ale już od samego początku były artefakty.
    Jeszcze tego samego dnia pojechałem do kumpla sprawdzić u niego jeszcze rez i już artefakty były :cry:
  • #4 3980176
    Andy11

Poziom 17  
    Tak jak wcześniej napisałem, miałem podobny problem z kartą, na dwóch płytach głównych objawiał się artefaktami. Podniosłem delikatnie kartę do góry i wszystko zaczęło pracować. Troszke dziwne że raz karta u kolegi działała poprawnie, raz źle. Gdyby to była usterka pamięci lub gpu występowało by cały czas. Moim zdaniem wchodzi w grę wylut, uszkodzony laminat lub za długi grzebień (jak w moim przypadku).
    Konto firmowe:
  • #5 3980232
    galien
    Poziom 12  
    No tak, ale teraz objawy są już cały czas. Tylko nie w poziomie windowsa. Ale jak włącze jakąś grę lub film to artefakty są cały czas (na obszarze na którym jest wyświetlany film, a nie na całym ekranie)
  • #6 3980621
    Andy11

Poziom 17  
    galien napisał:
    No tak, ale teraz objawy są już cały czas. Tylko nie w poziomie windowsa. Ale jak włącze jakąś grę lub film to artefakty są cały czas (na obszarze na którym jest wyświetlany film, a nie na całym ekranie)

Czy kolega spróbował zrobić jak poradziłem?
    Artefakty mogą się objawiać z różnych przyczyn o których wcześniej pisałem. Podejrzewam wylut na GPU, ale może to (jednak) wina grzebienia.
    heh mam wrażenie dejavu.
    Pozdrawiam.

P.S. Karta jest chyba na gwarancji?
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #7 3981273
    galien
    Poziom 12  
    Tak. Próbowałem wysunąć karte ze slotu i za każdym razem komp sie nie chciał uruchomić. Natomiast jak karta siedzi normalnie to wszystkie styki są schowane w gnieździe PCI.
  • #8 4003565
    galien
    Poziom 12  
    Wczoraj odkryłem coś nowego.

Jeśli wyłącze "przyspieszenie sprzętowe DirectDraw i Direct 3D"
    wtedy filmy odtwarza już normalnie. Gry podejrzewam, pewnie też chodziłyby normalnie, ale w ogóle się nie uruchamiają przy wyłączonym Direct3D (co jest oczywiste).
  • #9 4003662
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Wyniki porownuj z komputerami o takich samych procesorach lub zblizonych, i takiej samej ilosci RAM.
  • #10 4003695
    galien
    Poziom 12  
    To chyba oczywiste. Tak też robiłem.

Pozatym mi nie chodzi o wydajność tylko o artefakty na ekranie, i to nie na całym ekranie, tylko w miejscach gdzie jest wyświetlany film lub gra.

Przypomne, że znikają jeśli wyłącze przyspieszenie sprzętowe Direct3D i DirectDraw (we właściwościach ekranu - zaawansowane)
  • #11 4003720
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Wygląda na nieprawidłowe działanie układów odpowiedzialnych za akcelerację.

Widzę dwie możliwości.

Pierwsza to to że przy przenoszeniu/instalacji popalcowałeś płytke drukowaną lub któreś układy i w rezultacie przechwyciły ładunek elektrostatyczny z twoich rąk. To łatwo odkręcić: próbnik (taki "śrubokrętowy") w łapę i przejeżdżasz wszystkie nóżki scalaków na karcie. Mi niedawno pomogło w sytuacji prawie identycznej któwa wystąpiła z Radeonem 9600.

Druga mozliwość to to że procek lub pamięć uległy przegrzaniu. Obniżenie częstotliwości procka i pamięci może nieco pomóc, ale nie jest to rozwiązanie permamentne - sugeruję wymianę bądź reklamację karty.
  • REKLAMA
  • #12 4003735
    galien
    Poziom 12  
    Druga możliwość raczej odpada, bo to nowa karta i nie była podkręcana.

Natomiast ta pierwsza jest dosyć możliwa. Chociaż nie przypominam sobie żebym dotykał lutów na karcie (na pewno nie umyślnie).

To mowisz żeby próbnikiem spróbować? A możesz wyjaśnić dokładniej na jakiej zasadzie to ma pomóc?
  • #13 4003741
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Dokładniej - z tego co czytałem - chodzi o rozładowanie statycznego ładunku elektrycznego.
    Ważne że to faktycznie działa.
  • #14 4003745
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    A napisz jaki masz zasilacz dopięty do tego kombajnu, i jaki procesor...
    Jeżeli założyłeś 8600 i zasilacz masz 300W to odpowiedź jest raczej oczywista... i nie masz czego szukać w systemie...

Być też może, że karta jest uszkodzona - bardzo częste zjawisko zwłaszcza wśród tańszych kart, ale też w Gigabyte ostatnimi czasy dużo kart na chipsecie nVidia się sypie - artefakty - uszkodzona pamięć na karcie....

Zapytaj kolegi jaki ma zasilacz, procek i płytę,
    napisz jak jest u ciebie...
  • #15 4003746
    galien
    Poziom 12  
    a mozna czyms innym niz próbnikiem? (bo akurat jest w rozsypce)
    moze byc jakaś żaróweczka podłączona gdzieś do masy?

Kolegę Mstasik zapraszam do pierwszego postu.
  • #16 4004299
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Karta jest sypnięta, to oczywiste. Jak masz gwarancję to wiadomo co dalej.
  • REKLAMA
  • #17 4004325
    galien
    Poziom 12  
    Jasne. I miesiąc bez kompa. Bo zastępczej mi nie dadzą, już pytałem.

PS-metoda z próbnikiem nic nie dała :cry:
  • #18 4004424
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nic nie dała, bo cudów nie ma. Możesz sobie wierzyć, że jakieś tam czary-mary-próbniki ci pomogą, rzeczywistość cię wyprostuje.
    Karta na gware, a ty w tym czasie możesz sobie kupić/wypożyczyć cokolwiek na pci choćby. Komp będzie sprawny, pograć nie pograsz, ale to chyba lepsze niż męczarnie z trupem?
  • #19 4005580
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    PS-metoda z próbnikiem nic nie dała

No to w takim razie jasne że problemem jest permamentne uszkodzenie sprzętu - możliwe nawet że po prostu wada fabryczna.

Popieram zdanie Iron64 - lepiej miesiąc bez kompa niż męczenie się z tym co jest.
  • #20 4008969
    Andy11

Poziom 17  
    the_fifth_horseman napisał:

Pierwsza to to że przy przenoszeniu/instalacji popalcowałeś płytke drukowaną lub któreś układy i w rezultacie przechwyciły ładunek elektrostatyczny z twoich rąk. To łatwo odkręcić: próbnik (taki "śrubokrętowy") w łapę i przejeżdżasz wszystkie nóżki scalaków na karcie. Mi niedawno pomogło w sytuacji prawie identycznej któwa wystąpiła z Radeonem 9600.
    .

Przepraszam że się podepnę z małym offtopic'iem , ale bardzo mnie zainteresowała wypowiedź kolegi. Myślę że kolega mógłby to troszeczkę rozwinąć bo to bardzo interesujące.
    Zgadzam się że karta mogła zostać uszkodzona w wyniku rozładowania elektrostatycznego przez "ujście" wyładowania na któryś element karty ,nie rozumiem jednak w jaki sposób układ może przechowywać ładunki elektrostatyczne. Kondensatory w układach graficznych rozładowywane są niemal natychmiast, dlatego mnie ta wypowiedź bardzo zainteresowała.
    Rozładowanie kondensatorów w przetwornicach np telewizorów jest rzeczą normalną, ale w kartach graficznych i to trwałe?

Co do tematu, uważam że należy skorzystać z gwarancji, wada pamięci lub gpu nie jest do naprawy.

p.s. proszę nie brać tej wypowiedzi za jakiegoś rodzaju "uszczypliwość", po prostu jestem zaciekawiony nieznaną do tej pory dla mnie metodą.
    Konto firmowe:
  • #21 4009612
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Pamięć tej karty to może, ladunki mogą uszkodzić.ale reszta?
    Dobrze ze zwrócil uwage aby ,,pazurami,,nie chwytać podzespołów komputera.Nalezy z siebie odprowadzic ladunki elektostatyczne,ze stołu naprawczego ,uzywac specjalnych rękawic.Tak dla bezpieczenstwa.
    Ktos powie dotykalem i nic sie nie stało ale stać sie moze.
  • #22 4009689
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Zanim oddasz na gwarancji karte spisz sobie nr seryjne...
    Na 90% wróci do Ciebie ta sama karta z opisem - usterki nie stwierdzono, lub że została naprawiona, a tak nie będzie... Kiedyś reklamowałem 3x Gigabyte NX6600 na to samo... Dopuki karta nie umarła (pomoc serwisanta w sklepie - kopniak z paralizatora) nie dostałem nowej. Serwis odsyłał tą samą kartę dwukrotnie z opisem - USTERKI NIE STWIERDZONO !
  • #23 4010172
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Cytat:
    Przepraszam że się podepnę z małym offtopic'iem , ale bardzo mnie zainteresowała wypowiedź kolegi. Myślę że kolega mógłby to troszeczkę rozwinąć bo to bardzo interesujące.
    Zgadzam się że karta mogła zostać uszkodzona w wyniku rozładowania elektrostatycznego przez "ujście" wyładowania na któryś element karty ,nie rozumiem jednak w jaki sposób układ może przechowywać ładunki elektrostatyczne. Kondensatory w układach graficznych rozładowywane są niemal natychmiast, dlatego mnie ta wypowiedź bardzo zainteresowała.
    Rozładowanie kondensatorów w przetwornicach np telewizorów jest rzeczą normalną, ale w kartach graficznych i to trwałe?

p.s. proszę nie brać tej wypowiedzi za jakiegoś rodzaju "uszczypliwość", po prostu jestem zaciekawiony nieznaną do tej pory dla mnie metodą.

Wyjaśnienie tej operacji na forum gdzie sam się z nią po raz pierwszy zetknąłem wspominało coś odnośnie "odwrócenia polaryzacji". Niestety, nie mam zielonego pojecia co to ma oznaczać (moja znajomość fizyki jest identyczna jak magii voodoo - znikoma).

Wiem za to, że metoda przeze mnie opisana zadziałała również w sytuacji gdzie nieumyślnie dotknięta elektronika dysku twardego przestała funkcjonować (BIOS przestał wogóle dysk wykrywać). Po potraktowaniu elektroniki w ww sposób - dysk nie tylko działał ale nie wykazał żadnych problemów w ciągu zeszłych 2-ch lat eksploatacji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej GeForce Gigabyte 8600 GT 256MB (model GV-NX86T256D), która wykazuje artefakty w postaci "centków i kwadracików" podczas wyświetlania grafiki 3D i filmów oraz obniżoną wydajność w testach 3DMark 2005 i 2006 o około 25%. Artefakty pojawiają się głównie w obszarach z akcelerowaną grafiką 3D i znikają po wyłączeniu sprzętowego przyspieszenia DirectDraw i Direct3D, co jednak uniemożliwia uruchomienie gier. Próby fizycznego poprawienia styku karty w slocie PCIe (wysuwanie karty) nie przyniosły efektu, a problem występuje na różnych komputerach, co wskazuje na uszkodzenie sprzętowe karty. Podejrzewane przyczyny to uszkodzenie pamięci karty lub GPU, ewentualne wyluty lub uszkodzenia laminatu, a także możliwe zakłócenia elektrostatyczne. Metoda rozładowania ładunków elektrostatycznych za pomocą próbnika nie przyniosła poprawy. Zasilacz 450W jest wystarczający, a procesor to Athlon 64 X2 4800+. Wskazane jest skorzystanie z gwarancji, gdyż problem najprawdopodobniej wynika z trwałej wady sprzętowej. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące ryzyka reklamacji i możliwego zwrotu tej samej uszkodzonej karty przez serwis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA