logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Goldstar GHV-1266W - nie przyjmuje kaset, problemy z obrazem i mechaniką

badworm 23 Paź 2003 22:45 2385 5
REKLAMA
  • #1 372258
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Dostałem kiedyś zepsuty magnetowid firmy Goldstar model GHV-1266W. Miał być przeznaczony na części ale stwierdziłem, że najpierw spróbuję go naprawić.

Objawy uszkodzenia: po przełączeniu do trybu normalnej pracy lewa rolka się kręci przez 8 sekund a potem sprzęt przechodzi do trybu uśpienia-na wyświetlaczu migają oba symbole przewijania. Obraz na wyjściu antenowym jest mocno skopany - ciężko to opisać; na niektórych kanałach wygląda jakby kolory były odwrócone(negatyw) a na innych cały obraz jest mocno ściemniony. Kasety nie przyjmuje - nawet jak ręcznie ją załadować i opuścić windę to i tak nie owija taśmy wokół głowic. Nie reaguje prawidłowo na przyciski sterujące obsługą kasety - napisy pojawiają się na wyświetlaczu ale brak jakiejkolwiek reakcji mechaniki. Czasami(przy odpowiednim ustawieniu windy) zachowuje się jakby chciał załadować kasetę i kręci bębnem ale tylko przez chwilę.

Co działa: zegar pracuje poprawnie i daje się ustawić, przełącznik taśma/tuner, generator sygnału testowego(obraz nie jest super-wygląda na lekko niedostrojony), wyjście antenowe(w trybie uśpienia sygnał jest przepuszczany prawidłowo), tuner w sensie przestrajania(widać, że obraz się zmienia i da się zmieniać wcześniej zaprogramowane kanały). Wejścia/wyjścia po niskiej nie sprawdzałem z braku kabelka Euro-Euro

Główne(największe) scalaki to: Goldstar 8200 SYSCON HD614042SG69 9C1, Toshiba TD6360N-02, Mitsubishi 852004 M51477SP.
    Prawdę mówiąc nie zależy mi na doprowadzeniu tego sprzętu do stanu całkowitej sprawności - zadowolę się sprawnym tunerem i pozbyciem się samoczynnego przechodzenia do stand-by.
    Od czego zacząć naprawę i czy warto w ogóle się za nią brać (nie mając w zasadzie żadnego doświadczenia w naprawie magnetowidów)?
    Co może być padnięte?
    Osoba, która przekazała mi tego rupiecia twierdzi, że procesor ale to chyba by nie dawało takich objawów (sprawny zegar i częściowo tuner)? Proszę o jakąkolwiek pomoc i z góry za nią dziękuję

Pozdrawiam Bad Worm
  • REKLAMA
  • #2 372860
    pb71
    Poziom 11  
    Witam
    Na początek wymień wszystkie kondensatory w zasilaczu. One mogą powodować zakłócenia w obrazie i w pracy procesora (tętnienia).
    Oczywiście kondensatory mają być na 105 stopni C.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 373389
    badworm
    Poziom 18  
    Ok, powymieniam kondensatory ale chcialbym dodac, ze ten magnetowid ma klasyczny zasilacz liniowy(z duzym transformatorem).

Pozdrawiam Bad Worm
  • REKLAMA
  • #4 378382
    badworm
    Poziom 18  
    Problem zostal rozwiazany w bardzo prosty sposob: odlaczylem wszystkie przewody prowadze do mechaniki i glowic :-) Tuner chodzi juz ok ale niepokoi mnie dosyć mocne grzanie sie trafa-kolo 40-45*C.

Pozdrawiam Bad Worm
  • REKLAMA
  • #5 378441
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Taka temperatura to nie grzanie.Pozdrawiam
  • #6 4050654
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam.
    Dziś miałem takie same video z tymi samymi objawami dotyczącymi zachowania mechanizmu. Oglądałem niedawno wymieniany przez kogoś przełącznik funkcji, sprawdzałem elektrolity, napięcia połączenia między płytkami i nic. Ale kiedy zdjąłem przód by zerknąć na elektronikę przy wyświetlaczu magnetowid ruszył drumem, capstanem i chodzi.
    Tak więc jestem przekonany że usterka tkwiła na przednim panelu, albo brak komunikacji między procesorami albo wciśnięty któryś z klawiszy, luty wykluczam ale na wszelki wypadek poprawiłem.
    Jak na razie włącza się 100 na 100. Post ten dopisuje bo może ktoś też z takim czymś się spotkać choć sprzęt faktycznie powinien stać w muzeum albo być z utylizowanym.
    Pozdrawiam Piko.

Skruszony taki powiem - Lipka. To nie to .. usterka powróciła po dwóch dniach. Szukam dalej.
    Piko.
REKLAMA