logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTVC Magnum TV7050VT - brak zapisu do EEPROM 24C08 po wymianie komponentów

swest 13 Cze 2007 20:05 1134 3
REKLAMA
  • #1 3981358
    swest
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Tv jak w temacie spalony procesor SDA5250 C7 skombinowałem sprawny, do tego okazało sie ze spalony jest również EPROM 27C1001 po skombinowaniu pamięci i wgraniu wsadu z elektrody okazało sie ze uszkodzony jest również Dekoder STV2118 zwarte jedno z wyjść RGB. Następnie ujawnił sie spalony EE PROM 24C08 wstawiłem nowy wgrałem wsad z elektrody no i po wymianie tego wszystkiego TV działa jest tylko jeden problem procesor poprawnie odczytuje zawartość ee promu jednak nie potrafi nic do niego zapisać nie wiem czym jest to spowodowane może coś blokuje I2C jak rozwiązać ten problem. Wszystkie regulacje łącznie z trybem serwisowym działają, po daniu opcji zapisz wyskakuje zmienione i zapisane ale w ee promie nic sie nie zmienia proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3981381
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam.
    Wsadź pamięć (EEprom) tej samej firmy co stara,może coś pomorze.
  • REKLAMA
  • #3 3981548
    swest
    Poziom 15  
    Witam

Dzięki za zainteresowanie wkładałem ee prom ST i Atmela bez zmian procesor odczytuje co w nich jest ale nie chce zmieniać zawartości nie mam pomysłów co to może być proszę o pomoc.
  • #4 4360801
    swest
    Poziom 15  
    Witam

No wiec okazało sie ze i w schemacie tak jak i w TV pin 7 pamięci 24C08 jest podłączony do +5V natomiast w dokumentacji od pamięci okazuje sie ze jest to write protect podłączenie tego pinu do masy likwiduje problem i TV działa poprawnie.Ale czemu tak było nie mam pojęcia. Teraz TV działa juz poprawnie jedyne co pozostało to ze przy szarych tłach widać pionowy pas od lewej strony jest to jakiś problem z odchylaniem poziomym ale co dokładnie ? jeśli ktoś sie z tym zetknął proszę o podpowiedz pozdrawiam
REKLAMA