logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat termostatu do sterowania nawiewem i pompą wodną w piecu CO – jak wykonać?

roooobert 23 Paź 2003 23:49 16781 12
  • #1 372376
    roooobert
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szukam schematu termostatu do sterowania nawiewem powietrza i pompką wodną do pieca centralnego ogrzewania. Wiem, że można kupić gotowy moduł ale to rozwiązanie odpada.
    Z góry dziękuję.

Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • #3 373816
    roooobert
    Poziom 11  
    Dzięki, widziałem to. Chodzi dokładnie o schemat sterownika opisanego przez Kavma.
  • #4 382759
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Układ o opisanych właściwościach jest w EdW 12/2002 w Forum Czytelników pt. "Sterownik pieca węglowego". Autor projektu wykorzystał AT89C4051.

Pozdrawiam.
  • #5 382839
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Jestem w tej samej sytuacji, mysle o wykonaniu sterownika do pieca weglowego jaki bedzie sterowal pompka i silownikiem do regulacji wlotu powietza przez dolne drzwiczki pieca, poszukuje dosc dlugo jakiegos gotowego podobnego projektu jesli nie to bede musial sprobowac swoich sil, jestem aktualnie w fazie wymiany pieca i musze tymczasowo zastosowac jakis prosty sterownik pompki moze ktos ma jakis schemat takiego sterownika co sa dostepne w sklepach w cenie 70-90 zl. a bedac z zamiarem zastosowania jakiegos sterownika jaki mysle ze powstanie w najblizszych tygodniach to kupno takiego zwyklego jest bezsesem wiec jak ktos ma jakis prosty projekcik to bede wdzieczny, oczywiscie jak dorwe jakis ciekawy projekcik to bedzie on napewno na elektrodzie.
  • #7 383633
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Opis godny uwagi ! ale szukajmy czegos dalej... a moze ktos ma schemat tego prostego sterownika pompki do co ? gdzies to kiedys widzialem ale niemoge teraz spotkac bylo to chyba na kilku tranzystorach albo na 7741 jak ktos ma to bardzo prosze o namiary.
  • #8 387010
    roooobert
    Poziom 11  
    francu może masz schemat z EdW 12/2002 "Sterownik pieca węglowego" albo adres strony na, której można to znaleźć ?
    Będę wdzięczny

katialuk(_at_)poczta.onet.pl
  • #9 388464
    roooobert
    Poziom 11  
    Znalazłem sterownik węglowego kotła CO z Elektroniki Praktycznej. Nie wiem czy to jest ten sam układ co w EDW. Jeśli tak to dajcie znać.
    Załączniki:
    • Sterownik weglowego kotla co z EP.pdf (479.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 388512
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Co do sterownika pompki to nic prostrzego. To jest zwyczajny termostat który załącza pompkę w temperaturze ok 35 stopni. Jak cgcesz tanio to wykorzystaj bimetalowy termostat ze stykiem który jest zamknięty po przekroczeniu temperatury. So takie w www.tme.pl Osobiście wykonałem kilka sztuk sterowników do kotła miałowego. Steruje on dmuchawą i pompką. Niestety schemat został pochłonięty przez wirusa i mam tylko słabą kopię z wydruku próbnego. Ale za to mam rysunek płytki w autotraxie ( nawet jedną zrobiłem na zapas). Regulator jest moim pomysłem i pracuje od kilku lat u mnie i u kilku osób u których go zamontowałem (sprzedawałem takie regulatory po 280 zł). Jeśli jesteście zainteresowani to słuźę materiałami. Zbudowałem go na układach cyfrowych 9(bez mikrontrolera). teraz wykorzystałbym 8051 ale jak go projektowałem to o programowaniu nie miałem pojęcia
    Załączniki:
    • Schemat termostatu do sterowania nawiewem i pompą wodną w piecu CO – jak wykonać? regulator_widok.jpg (88.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 388578
    ledziopraca
    Poziom 11  
    Jeżeli chcesz tanio i szybko wykonać sterowanie pompom CO polecam termostat od pralki PS-a .Wystarczy zamontować (przylgowo) na rurze wyjściowej z pieca i włączyć w szereg z pompom. Termostat ma zakres 30-54*C czyli załączy pompe przy 54*C i wyłączy przy 30*C .Myśle że nic prostrzego nie znajdziesz.
  • #12 388604
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Nie wiem dokładnie ale termostat do pralki raczek wyłącza grzałkę przy zadanej temperaturze ( wyłączałby pompkę). Więc potrzybny byłby jeszcze przekaźnik. A to się juź nie opłaca.
  • #13 389336
    ledziopraca
    Poziom 11  
    Nie masz racii . Termostat PREDOM TERMET TW-4 jest podwujnym termostatem który :
    1-3 styk zwiera przy 54*C i rozwiera przy30*C
    1-2 styk rozwiera przy 40*C

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu termostatu do sterowania nawiewem powietrza oraz pompką wodną w piecu centralnego ogrzewania, z wykluczeniem gotowych modułów. Wskazano na projekt sterownika pieca węglowego opublikowany w Elektronice dla Wszystkich 12/2002, wykorzystujący mikrokontroler AT89C4051. Zaproponowano również prostsze rozwiązania oparte na termostatach bimetalowych, np. termostacie pralkowym PREDOM TERMET TW-4, który posiada podwójne styki umożliwiające załączanie i wyłączanie pompy w określonym zakresie temperatur (30-54°C). Wspomniano o prostych układach tranzystorowych lub scalonych (np. 7741) do sterowania pompą i dmuchawą. Jeden z uczestników dyskusji oferuje własny cyfrowy regulator bez mikrokontrolera, działający od kilku lat, z rysunkiem płytki w programie Autotrax. Podkreślono, że najprostsze i tanie rozwiązanie to termostat bimetalowy załączający pompę przy przekroczeniu temperatury około 35°C. Linki do projektów i schematów dostępne są na forach i stronach tematycznych, m.in. elektroda.pl oraz bascom8051.terramail.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA