logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AK 260 - lodówka mrozi zamiast chłodzić, co zrobić?

andrzej.las5 13 Cze 2007 21:43 14090 15
REKLAMA
  • #1 3981823
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam 5-cio letnią lodówkę Amica AK 260.
    Niestety po długoletniej i bezawaryjnej pracy zepsuła się.
    Tzn. Ciągle chłodzi a raczej mrozi. Na tylnej ściance zbiera się lód (dobry do piwa)
    Przyszedł do niej jakiś majster, ale chyba nie zabardzo miał pojęcie co robi, bo wymienił termostat i poszedł nie czekając na sprawdzenie czy działa poprawnie.
    Juz opisuję mój problem dokładniej.
    Otóż:
    jak wróciłem do domu po weekendzie to w tym miejscu było pełno lodu, wręcz wystawał spod tej zakładki. Pomidory w lodówce były zamrożone na kamień.

Teraz pytanie dotyczące zasady działania termostatu.
    Ponieważ jak lodówka pracuje, a ja na siłę wyłączę ją pociągająć tę zapadkę
    to lodówka się wyłącza i dopiero po jakimś czasie się załącza, ale niestety już nie wyłącza.
    Czy po tym jak termostat osiągnie odpowiednią temperaturę, ta zapadka powinna się podnieść i wtedy mikroprzełącznik w termostacie się rozłącza? Jeżeli tak, to jak długo chłodzi się ten drucik żeby przenieść całe zimno do tego mikroprzełącznika?

I jeszcze jedno. Z tyłu lodówki pod izolacją zebrała się woda, o tu.
    I tylko tu.
    Żeby pozbyc się jej musiałem zrobić malutką dziurkę w izolacji i pomału odsączyć.
    Czego to może byc przyczyna?
    Czy juz czas na zakup nowej lodówki??

Prosze o dobre rady.
    ps. cały tył jest ciepły, od góry do dołu, więc płyn z agregatu chyba mi nie uciekł?
  • REKLAMA
  • #2 3982563
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Wygląda że facet wsadził Ci termostat o zbyt krótkiej kapilarze, a przestawiałeś termostat na wyższą temp?(pokrętłem w lewo)- jak nie pomoże to weż tego "fachmana" za d..e- jak wziął kasę to łaski nie robi!!!
  • REKLAMA
  • #3 3982588
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3377
    Jeżeli termostat jest odpowiedni to możesz mieć ubytek czynnika. Opisz jaka powierzchnia wewnętrznej ścianki jest zalodzona bo może być tak, że w miejscu gdzie znajduje się końcówka kapilary, nie uzyskuje wystarczająco niskiej temperatury, a zatem nie będzie się wyłączać.
  • #4 3982599
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    Więc cała tylna ścianka jest oszroniona od góry poza miejscem na dole.
    Ale dzisiaj zauważyłem że termostat po całej nocy przesunął się, tak jakby chciał wyłączyć ten mikroprzełącznik. Poluzowałem trochę śrubę regulacyjną i się wyłączyłą. Po kilku minutach, nie wiem dokładnie ilu załączyła się.
    Teraz czekam czy się znów sama wyłączy.
    Więc jeśli jest oszroniona na górze to znaczy że czynnik chłodzący jest cały?
  • #5 3982610
    nares
    Specjalista AGD
    Końcówka kapilary znajduje się na dole ścianki. Jeśli tam nie ma szronu to nie będzie wyłączać. Niepotrzebnie kombinujesz z termostatem, raczej weż za tyłek tego "naprawiacza".
  • #6 3982688
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Uwazam,ze nie o krotka kapilare tu chodzi ( na zdjeciu widac duzy zapas) - mozliwe, ze nie wsunieta do konca. Mozna sprobowac z termostatem od -12 st. lub dokladniej sprawdzic uklad chlodzenia.(przemoczona izolacja).Regulacja termostatu " na oko " nie przyniesie dobrych rezultatow.
  • REKLAMA
  • #7 3982833
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    as53 napisał:
    Witam. Uwazam,ze nie o krotka kapilare tu chodzi ( na zdjeciu widac duzy zapas) - mozliwe, ze nie wsunieta do konca. Mozna sprobowac z termostatem od -12 st. lub dokladniej sprawdzic uklad chlodzenia.(przemoczona izolacja).Regulacja termostatu " na oko " nie przyniesie dobrych rezultatow.

Tzn, końcówka kapilary nie jest w jakiś sposób przyłączona na stałe, tzn lutowaniem?
    gdzie dokadnie poprzez otwor w obudowie ona powinna dojsc.
    moze jest za slabo wlozona.
    A tego majstra to wole juz nie ogladac.
    Widac ze naciagacz.
  • Pomocny post
    #8 3982946
    nares
    Specjalista AGD
    Tam jest tylko jeden otwór na kapilarę - ale ostrzegam, może się nie dać wyciągnąć jeśli przymarzła. Aby zakończyć temat, najlepiej odmroź lodówkę, dopchnij kapilarę jeżeli pójdzie, uruchom i obserwuj po ok dwóch trzech godz. jak się rozkłada szron na wewn. ściance chłodziarki. Jeżeli zbiera się na górze to wzywaj chłodniarza a nie tego "naprawiacza".
  • #9 3983367
    lenczewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    sprawdz czy styki nie skleiło
  • REKLAMA
  • #10 3983382
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Jeżeli zamarzły w chłoldziarce pomidory "na kamień" to układ jest OK ale KAPILARA zbyt KRÓTKA, bo wsadził W4 i nie osiąga końca kanału, czyli tam gdzie powinna być NIE SIĘGA i dorażnie odwrócenie termostatu W4 o 180 stopni czyli podziałka odwrócona do góry nogami- pomaga osiągnąć konieć kanału dla kapilary i wsio jest wtedy OK!.
    Uwaga - można złamać kapilarę termostatu
    Kombinowanie z termostatem jest BEZ SENSU bowiem był sprawny(chyba założył nowiznę!?) a tak to go sobie rozregulowałeś, a on musi załączać jak jest na nim około +5 stopni C- czyli na sciance nie ma szronu, jak załączać będzie przy niższej temperaturze wtedy narastanie szronu nie do unikniecia i SPADEK MOCY CHŁODNICZEj a tym samym temperatury w chłodziarce będą nie własciwe, czyli lodówka się yłącza a temperatury do niczego.
    NIE grzebcie w termostatach bo nie macie możliwopści i wiedzy do ich przwidłowego wyregulowania!!!
  • Pomocny post
    #11 3983916
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    jmk napisał:
    bo wsadził W4 i nie osiąga końca kanału, czyli tam gdzie powinna być NIE SIĘGA

Jaki W4? Przecież na obrazku widać, że jest Ranco. Tylko może wreszcie sam zainteresowany napisze wreszcie, czy kapilara jest wsadzona do końca.
  • #12 3984367
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    No to czekam na rozmrożenie i sprawdzę czy kapilara jest wsadzona do końca.
    Teraz jeszcze tylko pytanie, czy zbierająca się woda pod izolacją z tyłu jest czymś niebezpiecznym?
    Bo znów dzisiaj wyleciała spod niej woda.
    [/url]

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Więc kapilara jak to nazywacie, weszła do samego końca. Ten naddatek który było widac na zdjęciu wszedł cały. Nie ma już żadnego zawijańca.
    Tylko teraz napewno rozregulowałem termostat i bez nowego się nie obędzie.
    Zawsze musze cos na diabła narobić.
    Zobaczymy rano jak się lodówka zachowuje i dam wtedy znać.
  • #13 3985154
    nares
    Specjalista AGD
    Kurcze blade!! Ja przy takich objawach biorę stację z pompą próżniową, detektor i "spawanie" i po 30-tu minutach po sprawie- klient wie, albo będzie działać albo złom. Jeszcze raz powiem- nie rób doktoratu z chłodziarki tylko wezwij chłodziarza. Aż się dziwię że słuchając tych wszystkich porad, nie pomieszało Ci się w głowie!

Dodano po 12 [minuty]:

No chyba że ten naprawiacz rzeczywiście nie wsunął kapilary do końca........chyba nie był aż tak tępy?
  • #14 3985334
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    Zobaczymy co będzie rano.
    A jak rozregulowałem termostat???
    Da się go wyregulowac ponownie?
  • #15 3985774
    nares
    Specjalista AGD
    Nie dasz rady - niestety, ale przecież on nie jest drogi.
  • #16 3985938
    andrzej.las5
    Poziom 11  
    Ma Pan rację.
    Poszukam termostatu.
    Jednak wina leżała w zbyt słabym dociśnięciu kapilary, gdyż już dziś w nocy lodówka pracowała normalnie, z tym że nie ma teraz praktycznie żadnej regulacji.
    Po prostu chodzi tak jakby na minimum.
    Ale wasze podpowiedzi były słuszne.
    Jednak kapilara.
    Smiac mi się chce, poniewaz pan majster z lekką ręką stwierdził że jak to nie pomoże to musze sobie kupic nową lodówkę. Fajnie jest kazać komuś z powodu pierdoły wydać 1000zł.
    I w dodatku pan cudotwórca był wezwany przez pewną firmę która w ramach pomocy w domu (jedna z ofert mojego banku) miała pomagać a nie szkodzić.
    Chyba warto opisac całą sprawę gdzieś wyżej.
    Mimo wszystko, dziękuję wam za pomoc oraz poświęcony czas i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Amica AK 260 po 5 latach pracy zaczęła mrozić zamiast chłodzić, co objawia się nadmiernym oszronieniem tylnej ścianki i zamrożonymi produktami. Problemem okazało się nieprawidłowe umieszczenie kapilary termostatu – była zbyt słabo dociśnięta lub nie sięgała do końca kanału chłodzącego, co powodowało brak wyłączania się agregatu i ciągłe mrożenie. Wymiana termostatu przez niekompetentnego serwisanta nie rozwiązała problemu, a regulacja termostatu „na oko” była nieskuteczna. Po rozmrożeniu i prawidłowym umieszczeniu kapilary lodówka zaczęła działać normalnie, choć termostat wymagał wymiany ze względu na rozregulowanie. Wskazano, że przy takich usterkach najlepiej wezwać fachowego chłodniarza, a nie próbować samodzielnych napraw. Dodatkowo pojawiła się woda pod izolacją tylnej ścianki, co nie jest bezpośrednio niebezpieczne, ale wymaga obserwacji. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego montażu kapilary termostatu oraz konieczność profesjonalnej diagnostyki układu chłodniczego w przypadku problemów z nadmiernym mrożeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA