logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę odczyt zabezpieczonego AVR-a

magnum. 15 Cze 2007 17:23 2018 8
REKLAMA
  • #1 3987358
    magnum.
    Poziom 11  
    Witam!

Poszukuje kogoś kto skopiuje program z mikroprocesora ATMEGA 32 16 AU , i przegra go na inny taki sam mikroprocesor..Program jest zabezpieczony.Sprawa w pełni legalna.Więcej wiadomości na priva.
    Jest to dla mnie pilna sprawa. Jestem z Wrocławia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3987874
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    No jeżeli ustawione są LockBity to brak szans na skopiowanie programu (przynajmniej ja nie znam sposobu)
  • REKLAMA
  • #3 3987879
    magnum.
    Poziom 11  
    Są Lock Bity.
  • REKLAMA
  • #4 3987890
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Eee na elce byl podobny topcik...no moze nie podobny ale zakrawajacy o ta sama tematyke
    z tego co pamietam atmele sa podatne na zczytanie kodu - jak ? nie wiem ale byl link do jakiejs rosyjskiej
  • #5 3987941
    magnum.
    Poziom 11  
    Z tego co słyszałem jest to możliwe - więc jest nadzieja ,iż ktoś sie podejmie. Zależy mi na czasie. Odwdzięcze się.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3988266
    magnum.
    Poziom 11  
    Nie mówię o odwdzięczeniu sie" dobrym słowem i usmiechem"!!!

Pozdrawiam

mariusz

Jesli ktoś to potrafi zapraszam na priva.

Pozdrawiam

Mariusz
  • #8 3989257
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 69
    Wydaje sie mozliwe zczytanie procesora, ale nie tak proste jak to sugerowal DEEFCON. Mysle ze to niejest sprawa typu cudowny program do zczytywania, oglupianie procesora nietypowymi napieciami itp... Producenci kontrolerow (Atmel, Microchip itp...) znaja zagadnienie takze, w koncu produkuja procesory i zabezpieczenia od wielu lat. Moze w pierwszych latach trafialy sie wpadki, ale teraz raczej chyba nie. Do sczytanie zabezpieczonego procesora bedzie prawdopodobnie potrzebne odsloniecie struktury, a nastepnie albo selektywne kasowanie Lock bitow (wiazka UV albo X?) ewentualnie dopiecie sie do magistrali pamieci Flash z pominieciem zabezpieczen. Mysle ze dla duzej firmy/koncernu jest to sprawa do zrobienia, w domu przez DEEFCONa raczej nie;)
  • #9 3989291
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Temat nie służy do dyskusji, bo że to jest możliwe to zainteresowani już wiedzą. Temat przeniosłem do właściwego działu. Kolega szuka pomocy, a nie dywagacji.

Niestety link crazy-phisics pozbawia nieco złudzeń ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest specjalista, który skopiuje program z mikroprocesora ATMEGA32-16AU zabezpieczonego lock bitami i wgra go na inny taki sam układ. Program jest chroniony, co utrudnia odczyt zawartości pamięci. W dyskusji podkreślono, że ustawione lock bity zazwyczaj uniemożliwiają bezpośrednie skopiowanie programu. Pojawiły się sugestie, że w przeszłości mogły istnieć metody obejścia zabezpieczeń, np. poprzez selektywne kasowanie lock bitów za pomocą promieniowania UV lub nietypowe techniki sprzętowe, jednak obecnie producenci, tacy jak Atmel, skutecznie zabezpieczają swoje mikrokontrolery. Możliwe jest, że tylko duże firmy dysponujące specjalistycznym sprzętem mogą przeprowadzić taki odczyt. Linki do podobnych tematów i dyskusji wskazują na istnienie pewnych metod, ale nie są one powszechnie dostępne ani proste do zastosowania. Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu, a autor prosi o kontakt prywatny osoby zainteresowane i posiadające odpowiednie umiejętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA