logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6680 wysyła SMS-y do nieznanego numeru i zawiesza się - co robić?

maxylewith 16 Cze 2007 16:47 2339 9
REKLAMA
  • #1 3990341
    maxylewith
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam.Przebywam w Irlandii i niedawno zakupilem uzywana 6680 bez simlocka.Telefon wydoil mi juz ze 30 euro. Dotad bylem posiadaczem 6310i i troche gubie sie w 6680,ale znalazlem w LOGu ze telefon co minute lub dwie probuje wyslac ,a w sumie wysyla sms pod nieznany mi nr.Smsy te maja status niedoreczonych i podczas obserwacji telefonu nie widac zeby cokolwiek wysylal,tylko pozniej przegladajac log mozna zauwazyc ze wysylal sms 1 albo dwie temu gdy wydawalo sie ze nic nie wysylal.Przywracalem mu ustawienia fabryczne ,mieszalem w ustawieniach ale nigdzie nie natknalem sie na ten nr.Na koniec telefon wiesza sie gdy chce uruchomic menu lub cokolwiek z przycisku nawigacyjnego.Gdy nacisne czerwony wskakuje tapeta i mozna normalnie dzwonic.Nic poza tym.Czy mozna to badziewie jakos zrestartowac?A moglem dalej uzywac niezniszczalnej 6310i czwarty rok bez rzadnych usterek,ale zachcialo mi sie telefonu pod nawigacje....pozdrawiam

:!:
  • REKLAMA
  • #2 3990513
    Danycool1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam telefony z symbianem potrafią złapać wirusa , sprawdż czy w aplikacjach jest wirus Comm Warrior jesli tak to go wywal jeśli ci się nie udaje to wgraj nowy soft i po kłopocie
  • Pomocny post
    #3 3991053
    eeprom-7
    Poziom 15  
    format karty i symbiana spróbuj. Kartę sformatuj z poziomu telefonu, później wyciąg kartę, włącz telefon bez karty sim i karty pamięci. wpisz z klawiatury *#7370#, nastąpi restart telefonu. UWAŻAJ stracisz wszystkie dane z telefonu. Gry, aplikacje, książkę telefoniczną, smsy kalendarz. Powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #4 3992193
    maxylewith
    Poziom 11  
    dzieki.Karte formatowalem,telefon restartowalem ale z zamontowana karta pamieci i sim.Jak wroce z pracy to sprawdze.Wielkie dzieki!!!
    Tak przy okazki;jak wlasciwie brzmi pelna nazwa karty pamieci do tego telefonu,bo nosze sie z zamiarem zakupu 1gb badz 2gb i wrzucenia tomtoma.Pozdrowienia z deszczowego Dublina!
  • #5 3992276
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    RS MMC Card ;) albo dedykowane pod nokie Mobile MMC, które są szybsze.
  • #6 3995518
    maxylewith
    Poziom 11  
    Systuacja nieco sie zmienila.po licznych restartach bez i z karta pamieci i sim telefon nie wysyla juz sms,ale tylko jesli nie mam zainstalowanej karty pamieci.Czy mozliwe ze na karcie pamieci zainstalowal sie jakis swirus?Formatowalem ja kilka razy i w opisie karty widac,ze jest zajete 70kB zaraz po formacie.
    Po ktoryms z rzedu restarcie *#7370# widzialem raz w glownym katalogu menu ikone podobna do otwartego kartonu o nazwie guardian.Myslac,ze to jakas instalka wirusa porzenioslem ja szybko do katalogu gry.Przy nastepnych restartach juz jej nie widzialem.Co to jest takiego?

Soft przeladowany-wszystko wrocilo do normy,a przy okazji mam Polskie menu>dziekuje za wszystkie wskazowki.Temat uwazam za zamkniety.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4024240
    eeprom-7
    Poziom 15  
    i sprawa stała się jasna. guardian to program chroniący komórke przed osobami trzecimi. W jego opcjach można ustawić że jeżeli np telefon zgubisz a ktoś go znajdzie i wpakuje tam swoja kartę to telefon bez ostrzeżenia wysyła smsy z numerem msid karty, numerem telefonu, itd... na numer który uprzednio sobie wprowadzisz w opcjach guardiana. Dodam że ta osoba która go znalazła nie widzi go po włożeniu swojej karty. Fajny program polecam go ale trzeba uważać żeby nie zapomnieć hasła :D
  • REKLAMA
  • #8 4026436
    maxylewith
    Poziom 11  
    a czy ten program standardowo jest zainstalowany z softem czy dogrywa sie go pozniej.Mam przeinstalowany soft v 5.04.40 i pytanie czy mam guardiana czy nie?A jesli tak to gdzie go szukac?
  • #9 4026540
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Osobno. Samsungi mają ten bajer standardowo.
  • #10 4027975
    eeprom-7
    Poziom 15  
    proszę, do noki np 6680
    Załączniki:
    • Guardian.V2.1.zip (115.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający telefon Nokia 6680 bez simlocka zgłasza problem z automatycznym wysyłaniem SMS-ów do nieznanego numeru, które mają status niedoręczonych, oraz zawieszaniem się urządzenia przy próbie korzystania z menu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i formatowaniu karty pamięci problem częściowo ustąpił – telefon przestał wysyłać SMS-y, ale tylko gdy karta pamięci nie jest zamontowana. Podejrzewano obecność wirusa, np. CommWarrior, lub zainstalowanego oprogramowania Guardian, które chroni telefon i może automatycznie wysyłać SMS-y z informacjami o karcie SIM na wcześniej ustawiony numer w przypadku wykrycia obcej karty. Program Guardian nie jest standardowo instalowany w Nokii 6680, lecz można go doinstalować osobno. Zalecane było wykonanie pełnego restartu telefonu za pomocą kodu *#7370# oraz formatowanie karty pamięci RS MMC lub Mobile MMC. Po tych działaniach telefon wrócił do normalnego działania z polskim menu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA