logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX-SZ22 - nie włącza się po przepięciu, świeci tylko czerwona dioda

-emwu- 16 Cze 2007 22:53 1713 3
REKLAMA
  • #1 3991525
    -emwu-
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam sprzęcik jak w tytule, który dzielnie mi od dłuższego czasu służył:) Pewnego dnia podczas burzy nie odłączyłem go od sieci i po małym przepięciu więcej już się moja Aiwa nie uruchomiła:(
    Po rozkręceniu obudowy, szybko zauważyłem, że uległy spaleniu ścieżki prowadzące od płyty głównej do przekaźnika. Poprowadziłem nowe ścieżki, sprawdziłem przekaźnik (działa), ale wieża dalej się nie włącza, świeci się tylko czerwona dioda i żadnej reakcji na przyciski. Posprawdzałem większość diod, kondensatorów i rezystorów w układzie zasilania, ale wydają się być sprawne. Gdy zewrę ręcznie styki przekaźnika to wieża włącza się na 1sek na wybranej funkcji (CD, TUNER, TAPE, RADIO) i sama się wyłącza. Według informacji zawartych w innych tematach zdemontowałem tranzystory końcowe mocy, ale dalej ten sam efekt - wieża nie śmiga:(
    Gdzie szukać usterki, co mogło się zepsuć, jak zlokalizować awarię? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrawiam -emwu-
  • REKLAMA
  • #2 3991654
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Na sam początek sprawdż: Q181, Q182, D181, D182, D183, R182, R183. Pomierz też napięcia wychodzące z zasilacza i porównaj je z serwisówką. Załączam schemat, powinien pomóc w naprawie.
    Załączniki:
    • nsx_sz2x.rar (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3994356
    -emwu-
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Dzięki za odpowiedz. Posprawdzałem te elementy i robią wrażenie sprawnych, diody śmigają, rezystory też, mam mały problem z posprawdzaniem tych tranzystorów, ale pewnie też są ok, bo napięcia na wyjściu zasilacza są zgodne z serwisówką (oczywiście napięcie na pinach 1-2 3-4 6-7 jest dopiero po ręcznym uruchomieniu przekaźnika) :(.
    Między pinem 8 a 9 mam napięcie 0,8V, czy tak ma być?
    Co dalej sprawdzać?
  • #4 3994626
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Co do przekażnika to sterują nim tranzystory Q601 i Q602 i należało by je sprawdzić. Jeżeli nie wiesz jak to na forum jest to opisane. Jeżeli wszystkie napięcia są zgodne ze schematem to zasilacz jest ok i trzeba szukać dalej. Ja ze swojej strony polecam jechać dalej torem zasilania i sprawdzać po kolei zaczynając zaraz za kablem idącym z płytki zasilacza na płytkę A (1 strona serwisówki). Sprawdzać wszystkie elementy po kolei w zasilaniu na płytce A czyli: D017, D018, D018, D019,D020, R001,R005 itd. Skup się głównie na półprzewodnikach (diody i tranzystory). Sory że nie pisze które elementy sprawdzić ale zakładam, że z serwisówki umiesz korzystać :) a usterka leży na 90% właśnie w torze zasilania.

Co do uszkodzeń spowodowany burzami, to nie chcę cię niepotrzebnie martwić, ale należą one do jednych z najtrudniejszych do naprawy.
REKLAMA