logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA-10 – konfiguracja 3 stref, dwa manipulatory, rozbrajanie radiolinią garażu

Wojt3k88 17 Cze 2007 00:07 1746 9
REKLAMA
  • #1 3991768
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich serdecznie :]

Hmm klient zazyczyl sobie w domku jednorodzinnym 3 strefy: 1 piętro, parter, garaż z piwnicą. Lecz chce tylko 2 manipulatory a 3 strefa ma byc rozbrajana radiolinią polączoną z bramą wjazdową i drzwiami do garażu. I siedze juz nad tym dobry dzień i nie moge wymyśleć dobrego rozwiązania ponieważ centrala nie znajduje 3 strefy bez 3 manipulatora ....

Proszę o pomysły :]

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3991912
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    tak wiem o tym lecz nie znajduje tych stref do których nie są podłaczone manipulatory. W moim wypadku mam 2 manipulatoty clk1 i clk2 a radiolinia ma byc 3 strefa w której nie ma podlaczonego manipulatora do clk3. Ustawialem radiolinie na wejscie zal/wyl czówanie i przyporządkowywalem to wejscie do strefy 3 i to nie dalo rezultatów strefa 3 nie chce się zazbroic.. ::cry:
  • REKLAMA
  • #4 3991963
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Radiolinia musi być podłączona do wejścia a wejście oprogramowane jako wyłączające czuwanie. Musi ono być przypisane do strefy 3. Jak dalej będziesz miał kłopoty to napisz to sprawdzę w instrukcji.
  • REKLAMA
  • #5 3992251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3992932
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    hmm tak sprawdziłem w funkcji FS-10 są widoczne wejścia. funkcją GO TO tez nie da rady zazbroic strefy 3 radiolinia jest ustawiona na przełącznik bistabilny podlączona u mnie do wejścia 4 które jest podporządkowane do stery 3 i ustawione na zl/wyl czywanie no dalej mam z tym wielki problem .. :cry:
  • #7 3992991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3994565
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Po pierwsze sprawdź czy funkcja GOTO nie jest zablokowana w opcji strefy, po drugie jeśli masz LCD musisz włączyć obsługę strefy zakładka Manipulatory LCD i obsługa innych stref, po trzecie wejścia przypisać do strefy C, po czwarte wejście pod które jest podpięta radiolinia oprogramować jako "16.Zał./wył. czuwanie - wejście sterujące czuwaniem strefy, do której należy: naruszenie linii załącza czuwanie, koniec naruszenia – wyłącza." a radiolinia masz już ustawioną jak napisałeś na pracę biostabilna więc jest OK.
    I musi działać.

Opcja "kontrola przy załączaniu czuwania nie ma ty nić do znaczenia jeśli wejście jest zaprogramowane jako typ 16
  • REKLAMA
  • #9 3994604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3996809
    Wojt3k88
    Poziom 14  
    hmm zrobilem :) nie wiem dlaczego nie mogłem wtedy tego uruchomic wszystko dziala poprawnie :) ale myslę ze zrobilem nastepujacy błąd do 3 sterfy przypisalem tylko wejscie zal/wyl czówanie, a teraz zal/wyl czówanie i czujnik :) no i to może było moim błędem :) dziękuje za odzew w mojej sprawie :)

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali alarmowej CA-10 w domu jednorodzinnym z trzema strefami: piętro, parter oraz garaż z piwnicą. Problem polegał na braku możliwości uzbrojenia trzeciej strefy, która miała być rozbrajana radiolinią bez podłączonego manipulatora. Centrala CA-10 obsługuje do czterech stref z dwóch manipulatorów za pomocą funkcji GOTO, jednak strefa bez manipulatora wymaga odpowiedniego przypisania wejść. Radiolinia powinna być podłączona do wejścia zaprogramowanego jako "16.Zał./wył. czuwanie" (wejście sterujące czuwaniem strefy) i przypisana do strefy 3. Ważne jest, aby do strefy przypisać zarówno wejście załączania/wyłączania czuwania, jak i czujnik. Należy również włączyć obsługę stref w manipulatorach LCD oraz sprawdzić, czy funkcja GOTO nie jest zablokowana. Radiolinia powinna być ustawiona na tryb bistabilny. Po poprawnym przypisaniu wejść i konfiguracji funkcji strefa 3 działa prawidłowo i można ją uzbrajać oraz rozbrajać radiolinią bez dedykowanego manipulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA