logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić oryginalny soft w BlackBox BB54G po nieudanym flashowaniu?

jumbo8 17 Cze 2007 13:22 12235 11
REKLAMA
  • #1 3992824
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam Blackboxa BB54G i zachciało mi się zmiany softu. Na czeskiej stronie znalazłem soft od WA2204A -TX ver 1.4.1 . Ów soft wszedł bez szemrania! Poczekałem 5 minut ... i w sieci nie ma AP . Próbowałem Resetować i nic. po resecie powinno być IP:192.168.1.254 . Próbowałem pingować. dsalej bez odzewu. Czy ktoś może mnie naprowadzić na sposób przywrócenia org. softu?
  • REKLAMA
  • #2 3995383
    jumbo8
    Poziom 16  
    Po długim poszukiwaniu znalazłem programik recovery tool i orginalny soft do black boxa BB54G ! Dodaję w załączniku ! może się komuś przyda!
    Wystarczy przytrzymać Reset i włączyć zasilanie , po 5 sek. puszczamy reset i odpalamy program (START). Acha w komputerze IP z zakresu 192.168.1.0 do .....253.
    Załączniki:
    • recovery_tool_bb54g.exe (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3995393
    jumbo8
    Poziom 16  
    Dodam jeszcze klejność przy normalnym flashowaniu :
    Upgarde Note

Follow the upgrade steps.
    A. Click "Management"->"Save/Reload Settings"->choose "config-vpn-ogf.bin"
    B. Click "Management"->"Upgrade Firmware"->choose "linux-1.4.bin"
    C. Click "Management"->"Upgrade Firmware"->choose "webpages-vpn.bin"
    Uwaga!
    Kolejność jest BARDZO ważna!
  • #4 4377491
    marco11111
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie, mimo, że na końcu pokazało mi się fail, routerek cyka jak burza, super programik.
    Swoją drogą to kupiłem BLACKa na allegro, miał wrzuconu AProuter v5.3en, ale nie było klonowania MAC...próbowałem wrzucić ten soft, co Ty, ale po tej akcji nie można było się dostać przez http...

Muszę stwierdzić, że elektroda to super portal ze znającymi się na rzeczy ludźmi, już któryś raz znalazłem kluczowe rozwiązanie problemu, dziękuję i pozdrawiam
  • #5 4408639
    Marekboss
    Poziom 1  
    Ja mam na swoim BlackBox bb54g soft v1.4.0.F.eng4 i przy próbie upgradu juz przy pierwszym pliku config-vpn-ogf.bin daje:
    Re-initialize AP MIB failed!

Po tym komunikacie zostaje tylko przywrócić ustawienia fabryczne przyciskając reset przez parę sekund.
    Próbowałem w ten sposób ładować 1.4.1 i 1.4.2 i za każym razem mam to samo. Dwóch pozostałych plików nie próbowałem bo nie mogę znaleźć pliku z oryginalnym softem (na wszelki wypadek). Co z tym zrobić?

...
    Jednak mimo błędu przyjął nowy soft :)
  • #6 4410338
    jumbo8
    Poziom 16  
    Komunikat o błędzie będzie zawsze jeżeli istnieje rozbieżność pomiędzy wersjami boota i (lub) plikiem konfiguracyjnym dla starego softu. Jeżeli istnieje potrzeba samej aktualizacji działającego oprogramowania to Black Box-y umożliwiają to w prosty sposób poprzez własną stronkę html.
    Jeszcze uwaga: jeżeli stary soft dobrze działa, to najlepiej go zmieniać!!!
  • REKLAMA
  • #7 4446164
    yacekp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Niestety u mnie nie działa coś chyba zamieszałem bo wywala mi komunikat że nie może sie połączyć :(
  • #8 4612658
    Alger
    Poziom 12  
    @yacekp czy rozwiazałeć problem?
    Mam to samo.
    Wgrałem soft AP Router 6.1 i było OK
    przy probie powrotu do oryginalnego softu wystąpił jakiś błąd
    i teraz nie mam dostępu do routera.
  • #9 4680854
    debol81
    Poziom 10  
    Ja mam to samo co wy chłopaki, czy jest możliwość "naprawienia"?
  • #10 4718563
    jumbo8
    Poziom 16  
    Jeżeli soft podmienia boota, to chyba tylko wylutowanie i zaprogramowanie flasha może pomóc. Aby powyższe rozwiązanie zadziałało boot musi się zgadzać z org.
  • REKLAMA
  • #11 4757229
    vmax237
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    da sie na takiego BB dorzucic np: conn limita?
    ile ma taki BB ROMU wolnego na inne porgramy?
    i jak wsyztko bedzie chodzilo na kilka kompow z 10?
    dajmy 4 wi fi 6 lan.

mialem juz kila ruterow zywklych nie na linuchu i zawsze powzyej tam ~7 komow juz sie zwieszal.

nie mam mozliwosci postawienia normlnego linucha na kompie.

napisze jakie ile userow macie na swoich bb i jak sie prawuje

Pozdraiwam
  • #12 4801043
    yacekp
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Rozwiązałem problem ściągnołem program TFTP ustawiłem na karcie tak:
    IP:192.168.1.1
    maska: 255.255.255.255
    brama: 192.168.1.6
    potem włączyłem trzymając wciscniety reset przez 15 sek
    odpaliłem programik i wgrałem wer. 6.0 potem upgrade do 6.1 (nie wiem czemu ale nie chciało sie odpalic od razu 6.1)
    aha przesyłac pliki trzeba na IP routera: 192.168.1.6
    acha po wgraniu softu zamknąc klienata tftp i poczekać aż router sie sam zrestartuje
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router BlackBox BB54G i po nieudanym flashowaniu softu WA2204A-TX ver 1.4.1 stracił dostęp do urządzenia (brak AP, brak odpowiedzi na ping, brak IP 192.168.1.254). Rozwiązaniem okazało się użycie programu recovery tool wraz z oryginalnym softem do BB54G. Procedura polega na przytrzymaniu przycisku Reset podczas włączania zasilania, zwolnieniu go po 5 sekundach i uruchomieniu programu na komputerze z adresem IP z zakresu 192.168.1.x. Ważna jest kolejność wgrywania plików podczas normalnego flashowania: najpierw linux-1.4.bin, potem webpages-vpn.bin, a na końcu config-vpn-ogf.bin. Błędy typu "Re-initialize AP MIB failed" mogą wynikać z niezgodności wersji bootloadera i plików konfiguracyjnych. W przypadku podmiany bootloadera jedynym ratunkiem może być fizyczne wylutowanie i zaprogramowanie pamięci flash. Alternatywnie, do przywracania softu można użyć klienta TFTP, ustawiając odpowiednio adresy IP i trzymając reset podczas uruchamiania, przesyłając pliki na IP routera (np. 192.168.1.6). Użytkownicy zgłaszają również problemy z powrotem do oryginalnego softu po instalacji AP Router 6.x, co skutkuje brakiem dostępu do urządzenia. Zaleca się ostrożność przy zmianie oprogramowania, zwłaszcza jeśli oryginalny soft działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA