Ja posiadam A1000, jest prawie identyczna jak A925 (inny aparat foto, inna karta pamięci, inne głośniczki).
GPS naprawdę działa

Nie jest może taki super, jak wyspecjalizowane produkty (czasem długo "łapie" dane o położeniu), ale zadanie spełnia. Niestety, żeby się nim w pełni cieszyć potrzeba jakiegoś programu. Darmowy jest np. MVGPS, ale jedyne co robi, to pokazuje mapę i gdzie na niej jesteśmy i nie zawsze dokładnie. Ja osobiście zainwestowałem w Wayfinder 6 i jestem generalnie zadowolony - na bieżąco ściąga mapy z internetu i wyznacza trasę. Nie chcę robić reklamy, ale poza tym programem wybór softu z "górnej półki" jest niewielki.
Jeśli chodzi o polski soft - również nie polecam. Fabryczny nie należy do najstabilniejszego, więc tłumaczony raczej lepszy nie będzie.
Tak, ma czytnik kart SD/MMC.
A jeśli chodzi o polecanie... No cóż... Ultymatywną wadą A925 jest to, że strasznie krótko trzyma bateria (dlatego fabrycznie sprzedawana jest z dwoma). Bardziej polecam A1000. Jest lepsza, ale i droższa.
A jeśli nie planujesz nagminnie używać GPSa, to polecam inny telefon. Ten ma taką wadę, że jest nieporęczny, np. jedną ręką SMSa nie napiszesz...