Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio przestało mi czytać płyty... zanim zapytasz przeczytaj

SlaweK 18 Jun 2007 00:00 7673 17
Automation24
    SlaweK
    Level 43  
    Ponieważ mnie jako moderatora a zapewne też pozostałych tu jeszcze fachowców nudzą już pytania maluczkich którym radio przestało odtwarzać płyty postanowiłem zebrać bazę porad dla laików tak by nie zakładali co chwilę tematów "Ponocy, ratunku CD mi nie gra..." Kaseciaki już się kończą a każde CD padnie wcześniej niż później.

Proszę o krótkie porady co mają sprawdzać tak by z tego złożyć jeden post w punktach 1,2,3.... co mają robić, a jeśli nie czują się na siłach to -> do fachowca.
    Nie było by to dla mnie wielkim problemem ale trudno się czasem zniżyć do poziomu laików a i czasu też nie mam za wiele. Złożę z tego jeden post, możliwe że z nickami piszących tak by wyszła z tego jakaś zgrabna całość.

SławeK
  • Automation24
  • Helpful post
    maniek2591
    Level 19  
    1 sprawdzic czy kreci plyta
    2zobaczyc czy swieci laser
    3 wyczyscic soczewke lasera
    4 sprawdzic silniki
    5 usterki mechaniczne takie jak opadniety talerz na ktorym obraca plyta
    6 mikrowylaczniki krancowe(sprawdzic)
    najczestsze usterki to:
    brudna soczewka,zacierajacy sie silnik od obrotu plyta,wypalony laser,brak napiecia zasilajacego
    SlaweK
    Level 43  
    Dodałbym jeszcze, powąchać, jeśli czuć perfumy to od razu dyskwalifikuje to optykę gdyż zapewne była czyszczona perfumami lub innym paskudztwem.
    W każdym punkcie postaram się umieścić tekst, nie wiesz jak to zrobić - udaj się do fachowca.
    Uwaga do patrzenia czy świeci laser, NIE WOLNO tego robić od góry lasera, promień jest bardzo szkodliwy dla oka.
    Należy zadać sobie pytanie czy był czyszczony i czym, niewłaściwe środki chemiczne uszkadzają polimerową soczewkę lasera.

Wiem że nie wyczerpie to tematu ale spróbujmy, może nudnych pytań będzie mniej.

SławeK
  • Automation24
  • Helpful post
    1234567890
    Level 12  
    Laser który wykorzystywany jest w CD nie jest szkodliwy i nie oślepia tak jak mocniejsze lasery. Jest to laser w który świeci w technologi podczerwieni
    a więc zobaczymy tylko mały czerwony punkcik na laserze , dość niebezpieczne lasery znajdują się w odtwarzaczach lub nagrywarkach DVD

Pozdrawiam Piotr
  • Helpful post
    artprox
    Level 14  
    witam
    ja ze swojej strony dodałbym jeszcze bardzo ryzykowny zabieg czyszczenia "lusterka" pod soczewką wymaga on odlutowania zawieszenia elektromagnetycznego soczewki
  • Helpful post
    WITOLD
    Level 10  
    Odnosne tematu ,iz cd przestalo grac proponuje aby wszyscy amatorzy nie wkladali raczek i oddali sprzet komus kto wie co z tym zrobic i jak stwierdzic czy laser jest(ded ) czy moze tylko brudny.
    Czesto sie zdaza ,ze wymieniane sa lasery i nic a to niestety elektronika lasera ( nie radia ) pada.
    Nie naprawiam sobie butow , ale 20 lat naprawiam sprzet elektroniczny tacy jak ja tez chca zyc.
    Wszystkim odwaznym "naprawiaczom " szczeze zycze powodzenia.
    Wiadomosc (prosze ) tylko dla mod

Witold
    SlaweK
    Level 43  
    Myślę że oba posty są bardzo celne.

Co do czyszczenia lasera wewnątrz (pryzmat) to wymaga to odlutowania elementów regulacyjnych, wcześnie pomierzenia ich wartości i odpowiedniej kąpieli a potem odpowiedniego złożenia i przesmarowania.

A jeszcze celniejsza jest uwaga o mierzeniu sił na zamiary, wielu wydaje się to proste a potem jak nadal nie działa to większość to przerasta i krążą takie radia po allegrach... Celem forum jest jednak edukacja, a to nie jest rozwiązywanie problemu za kogoś lecz nauczenie i to nie tylko czegoś a pewnego spojrzenia tak by nie wybierać się z motyką na słońce.

SławeK
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Inną sprawą, jak już radio przestanie wydawać wszelkie dźwięki, a podejrzenie padło na końcówkę mocy, to ODPOWIEDZENIE SOBIE NA PYTANIE: co kombinowałem, że została uwalona końcówka? Bo w 95% przypadków radio milknie przy kombinacjach z podłączaniem głośników we wszelkich możliwych i niemożliwych konfiguracjach.
    Podstawową sprawą jest, by w takich przypadkach zaopatrzyć się w datasheet takiego układu, który można bez problemów ściągnąć z sieci, a następnie przeprowadzić wszelkie potrzebne pomiary: napięcia na wyjściach, napięcia zasilającego, sygnału na wejściu, stanu wejścia sterującego końcówką.
    rafcio363
    Level 30  
    ja bym jednak został przy opcji FORUM POMAGA a NIE FORUM UCZY.
    Zaraz sie pojawią posty do każdego punktu np.
    jestem na pkt.3 ale niewiem jak sprawdzic silnik ( i jak tu mowić o naprawie....)
    SlaweK
    Level 43  
    Czy POMAGA znaczy u Ciebie rozwiązuje problem za pacjenta ? Na początku napisałem, przy każdym punkcie małe wyjaśnienie a jak nie rozumie to do specjalisty, w końcu lasery to dość zaawansowana technologia w wpuszczona w tak trudne warunki jakimi jest samochód, po prostu musi się psuć i o to producentom chodzi a jak uda się naprawić tanim kosztem to błąd producenta. Myślę że coraz więcej takich postów będzie aż do zalania forum takimi pytaniami.

SławeK
    harnasx
    Level 22  
    napiszę coś jako ten "maluczki" :)
    kupiłem samochód z radiem CD które nie grało i tam własnie był przesuniety "opadnięty" talerz i CD nie kręcił płyty - doszedłem bez pomocy specjalistów u których ten zabieg to minimum 50zł a do tego jestem przekonany iż nie poznał bym przyczyny usterki - to tak odnośnie specjalistów którzy z tego żyją

Ale do tematu - może by w takim razie uzupłenić czym można czyścić laser (oprócz specjalnych płynów z napisem "płyn do czyszczenia laserów") a czym zdecydowanie nie wolno.
    elektromax2
    Level 14  
    A nie łatwiej pokręcić potencjometrem który znajduje się najczęściej na taśmie sygnałowej od modułu optycznego? Oczywiście nie pomaga to w każdy przypadku ale daje swoje efekty.
    SlaweK
    Level 43  
    Właśnie nie ma nic gorszego niż kręcenie i grzebanie nie mając pojęcia. Z reguły kręcenie równa się rozregulowaniu czyli wymianie lasera na nowy, nowe są fabrycznie ustawione i nie wolno tego ruszać. Jednemu na sto czasem uda się ożywić jeszcze na krótko laser. Staramy się tutaj zebrać sensowne porady.

SławeK
    elektromax2
    Level 14  
    Nie mając pojęcia - no właśnie. Co innego jeśli ktoś wie do czego służy ta "śrubka" na taśmie. Naprawiłem ten sposób kilka odtwarzaczy typu "cd+kaseta". Naprawiłem w ten sposób również swój odtwarzacz i działa on już od kilku lat bezproblemowo.
    sq6ade
    Level 40  
    1. Po poprawnym załadowaniu płyty - laser MUSI dojechać do krańcówki - jeśli nie to albo driver albo serwoproc uszkodzony lub brak mu warunków do pracy.
    2. Płyta nie musi się zakręcić od razu - w większości algorytmów pracy najpierw serwo ogniskuje soczewkę lasera aby usyskać prawidłowy sygnał z wielopolowej fotodiody a potem kręci płytą. Jeśli się nie kręci to można ruszyć płytę mechanicznie bo czasem silnik SPINDLE ma awarię na komutatorze.

Ot takie moje uwagi z praktyki.
    ciuqu
    Level 38  
    Ta śrubka to prąd lasera w 80% przypadków pomaga jednak laser nie czyta już jak dawniej i skracamy jego żywotnosć.
    Jimix
    Level 2  
    Najczęstszym powodem nie czytania przez napędy optyczne jest zabrudzenie optyki.

Jeśli czyszczenie soczewki z zewnątrz nie pomaga to wymagane jest przeczyszczenie lustra pod nią. Dostanie się do lustra jest możliwe zazwyczaj poprzez ściągnięcie mechanizmu poruszającego soczewkę (jeśli jest odkręcany)lub odklejenie samej soczewki.

Wielkorotnie udało mi sie dojść do lustra cieniutkim jak igła śrubokrętem z nawiniętym na końcu w kulkę kawałkiem bawełny. Dojście do lustra wymagało jedynie lekkiego odchylenia zawieszenia soczewki. Należy przy takim odchylaniu bardzo uważać żeby metalowych pręcików zawieszenia nie odkształcić trwale bo w tedy CD z pewnością nie będzie czytał płyt. Jako że metoda ta jest najmniej ingerencyjna najbardziej ją preferuje.

Jeżeli demonataż całego zawieszenia soczewki jest kłopotliwy (jest ono przyklejone) polecam ostry nożyk introligatorski i delikatne podważenie na około soczewki która bez problemów powinna odpaść. W większości przypadków nie oddzierałem resztek kleju bo gwarantowały one dokładne wpasowanie soczewki w dawne miejsce. Zaklejenie spowrotem soczewki powinny poprzedzać próby odczytu, czasami trzeba soczewke minimalnie skorykować w osadzeniu. Nie kleić na pałę bo można sobie nieźle dołożyć roboty gdyby trzeba było coś poprawiać. Klejenie wykonywałem zazwyczaj ... woskiem. Wosk jest idealny ... jak coś trzeba poprawić to oporów wielkich nie sprawia a z soczewką też się nikt nie mocuje żeby ją na distal chwytać. Gdy brakowało świeczki w pobliżu to ratowałem się klejem na gorąco w laskach. Klejenie przy wosku jak i przy kleju w laskach przeprowadzałem poprzez umieszczenie na obrzeżu soczewki skrawka wosku/kleju i roztopienie go cieniutko zakończonym grotem lutowinicy.
    Zanim zaklei się soczewkę warto także przeczyścić ją od wewnętrznej strony (od strony lustra) bo także lubi się brudzić.

Do zabiegu czyszczenia ważna jest ostrożność przy wykrawaniu soczewki żeby nic nie pękło ani żeby nie wygiąć zawieszenia. Używanie bawełny jako czyścika niesie ze sobą ryzyko pozostawienia malutkich włosków na lusteru optyki które trzeba usunąć.

To było kilka porad z mojej pracowni. Ciekaw jestem czy ktoś dorzuci jakiś praktycznych rozwiązań. Kiedyś zastanawiałem się nad wrzuceniem całej optyki lasera do wanienki ultradźwiękowej - ktoś może ma za sobą takie próby ?
    SlaweK
    Level 43  
    Używam do tego celu własnie wanienki ultradźwiękowej i to też dobra metoda lecz trzeba odlutować regulacja mierząc ich wartości, oczyścić wczesniej z resztek smaru i kalafonii która może zabrudzić isopropanol który ma umyć wnętrze. Zabieg ten wymaga późniejszego przesmarowania mechaniki przy montażu.

SławeK