logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 25CE6570/22B - brak obrazu, fonia działa, kineskop nie włącza się

Mamber 18 Cze 2007 10:44 2275 15
REKLAMA
  • #1 3995554
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam!

Mam problem z tym modelem Philipsa. Fonia jest, totalny brak obrazu, kineskop sie nie włącza. Dodam, ze od jakiegos czasu działał tak, ze obraz mrugał na poczatku i po chwili z ciemnosci dochodził do siebie. Teraz echo, nic nie ma.
    Co mogło pasc? Układy odchylania raczej nie, wiec?
    Nie posiadam schematu i ciezko jest.

Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3995638
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Kineskop elektryzuje , żarzenie jest , UG-2 reguluje ?
  • #3 3995693
    Mamber
    Poziom 21  
    UG-2 ??? Kineskop nie elektryzuje.. zarzenie raczej jest bo lapa sie zarzy.
    Petwornica wydaje monotonny stabilny swierkot...

Szukajmy dalej.
  • REKLAMA
  • #4 3995715
    manfred2
    Poziom 13  
    witam
    objawy wskazują na elementy które sprzęgają cewkę odhylania poziomego z tranzystorem linii i trafopowielaczem (kondensatory, diody).
    przy takich uszkodzeniach często mocno się grzeje tranzystor linii natomiast napięcia z trafopowielacza są ok.
    pozdr
  • #5 3995726
    Mamber
    Poziom 21  
    Jakies sugestie ktore to moga byc? ktory to tranzysotr lini w tym modelu?
  • #6 3995737
    manfred2
    Poziom 13  
    schematu nie mamprzed sobą - tranzystor kluczujący trafo (bu508 lub 1508). kolektor tranzystora podłączony jest do jednej nóżek trafa - bezpośrednio i dodatkowo przez elementy sprzęgające z cewką odhylania poziomego kineskopu, sprawdź te elementy.

Dodano po 1 [minuty]:

manfred2 napisał:
    schematu nie mamprzed sobą - tranzystor kluczujący trafo (bu508 lub 1508). kolektor tranzystora podłączony jest do jednej nóżek trafa - bezpośrednio i dodatkowo przez elementy sprzęgające z cewką odhylania poziomego kineskopu, sprawdź te elementy.

Schemat mogę poszukać ale dopiero po 16:00
    podaj jeszcze chassis płyty.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 3995760
    Mamber
    Poziom 21  
    nie moge znalesc tego numeru..:/
  • Pomocny post
    #9 3996022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3996938
    Mamber
    Poziom 21  
    odzi Ci o te 2 czarne za przetrownica? czy te wmontowane na płycie obok powielacza niebieskiego?

Dodano po 54 [minuty]:

Witam pokreciłem tym regulatorem za przetwornica tym dolnym i jak dałem prawie na maxa to pojawił sie niebieski obraz i poziome biale linie tak w odlegosci 2 cali od siebie...

Poprowadzi mnie ktos krok po kroku?? jak tak patrze na ten kineskop to wydaje sie ze obraz jest bardzo ciemny ale cos sie tam dzieje ale tak jak by nie było podswietlenia... no ale moge sie mylic.
  • #11 3999813
    Mamber
    Poziom 21  
    Pomożcie.. Proszę...:cry:
  • #12 3999867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4000094
    Mamber
    Poziom 21  
    Własnie tym kreciłem... i takie były objawy jak napisałem.

Jestem serwisantem i znam doskonale budowe telewizora ale akurat mam małe doswiadczenie w OTV... wiem co gdzie tylko nie wiedzialem od czego zaczac by nie zrabac do reszty. dobrze pomierze napiecia i napisze.
  • #14 4018292
    Mamber
    Poziom 21  
    Witam!

Po mierzyłem napięcia na Katodach moim miernikiem na zakres napiecia stałego i na kazdej katodzie R-G-B mam

napiecie 137V

a na schemacie jest od 156-176v

a na wejsciach sygnału RGB do płyty na kineskopie na wszystkich trzech wejsciach mam

napięcie 0.7 V

a na schemacie jest powyzej 1,3 1,4 ,1,7 v

Co w takim razie jest nie tak moj miernik?? czy to objaw usterki??

Bardzo proszę o pomoc w szczegolnosci osobe Czeslaw Wawrzyniak
  • #15 4024262
    Mamber
    Poziom 21  
    Kto Mi pomorze??:(
  • #16 4025120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 25CE6570/22B, w którym fonia działa, ale brak obrazu i kineskop się nie włącza. Początkowo obraz migał i po chwili się rozjaśniał, obecnie jest całkowity brak obrazu. Podejrzewa się uszkodzenie elementów sprzęgających cewkę odchylania poziomego z tranzystorem linii i trafopowielaczem, takich jak kondensatory i diody. Tranzystor linii może być typu BU508 lub 1508, jednak brak schematu utrudnia diagnozę. Chassis płyty to CP110, a schemat dostępny jest na forum elektroda.pl. Regulacja pokręteł na trafopowielaczu pozwoliła na pojawienie się niebieskiego obrazu z poziomymi liniami, co wskazuje na uszkodzenie w pionie (układ scalony lub zasilanie). Pomiar napięć na katodach kineskopu wykazał wartości około 137 V (schemat przewiduje 156-176 V), a na wejściach sygnału RGB około 0,7 V (schemat przewiduje powyżej 1,3 V). Sugerowano sprawdzenie napięcia Us2 na trafopowielaczu, które zasila kineskop. Diagnostyka wymaga pomiarów napięć na płytce kineskopu oraz elementów odchylania, a także doświadczenia w serwisowaniu telewizorów CRT Philips.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA