logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Windows XP restartuje się po zalogowaniu, działa w trybie awaryjnym

Rychu#07 18 Cze 2007 11:16 942 8
REKLAMA
  • #1 3995645
    Rychu#07
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z komputerem, w chwilę po zalogowaniu się do systemu (Win xp) komp się restartuje. Przy czym nie wyskakuje żadne okno informacyjne, ot po prostu reset i już. Dzieje się tak również przy pozostawieniu go na dłuższą chwilę w panelu wybotu użytkownika. Podejrzewałem problem ze sprzętem, jednak problemy nie występują w przypadku trybu awaryjnego.

Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam, Rychu#07
  • REKLAMA
  • #2 3995689
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Mój komputer, właściwości zakładka zaawansowane i uruchamianie odzyskiwanie tam w ustawieniach odhacz "automatycznie uruchom ponownie" możliwe że dostaniesz jakąś informację o błędzie.
    Wejdź do biosu zostaw go na 15min na opcji gdzie są podane temperatury i zobacz co się dzieje oraz przy okazji log z Hijackthis.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 3996109
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Skoro w awaryjnym sie to nie dzieje - mozliwe ze to problem z jakims driverem. Instalowales ostatnio jakis sprzet? I wogole czy te objawy wystapily po jakichs operacjach z kopem, instalowanie czegos itd.?
  • REKLAMA
  • #4 3999328
    karolinter
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Ja bym raczej stawiał na sprzęt, przegrzewający się procesor czy problem z pamięciami RAM to najczęstsze powody takiego zachowania.
  • #5 4001205
    wafello
    Poziom 11  
    ja stawiam na drivery ;] jak by się proc grzał to w trybie awaryjnym też by były resety, rollback driverów i po sprawie albo ASR ale kto robi kopie zapasowe systemów ;p
  • #6 4006007
    Rychu#07
    Poziom 2  
    Hmmm jakby to powiedzieć... Działa i sam nie wiem jak to się stało. Po prostu zaczęło :)

Dzięki wszystkim za pomoc :) Chyba będe musiał porobić porządki na dyskach, pozgrywać co ważniejsze rzeczy i mimo wszystko formacik ( :| ). Drugi raz na szczęście liczyć nie mogę.

Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Chyba zbyt szybko się pochwaliłem :( Przed minutą miałem reset.

Wyskoczyła mi niebieska plansza z błędem BAD_POOL_CALLER. Jeszcze raz prosze o rady... Sorki za spamowanie.

Jest też drugi błąd:
    DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    Help... :(
  • REKLAMA
  • #7 4007225
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Przetestuj pamięć przy pomocy memtest86;
    2. Zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz;
    3. Przetestuj dysk;
    4. Podaj, jakie nazwy plików występowały na tych niebieskich ekranach.
  • #8 4007354
    Rychu#07
    Poziom 2  
    Plik to ndis.sys

Pamięć chętnie bym przetestował, ale cholera nie mam napędu dyskietek w kompie :|
  • #9 4007409
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Ściągnij Memtest'a w wersji ISO i wypal na płycie np.RW.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z systemem Windows XP restartuje się natychmiast po zalogowaniu bez wyświetlania komunikatów o błędach, natomiast w trybie awaryjnym działa poprawnie. Podejrzewane są problemy ze sterownikami lub sprzętem, w tym przegrzewanie procesora lub uszkodzona pamięć RAM. Użytkownik otrzymał zalecenia wyłączenia automatycznego restartu systemu, monitorowania temperatur w BIOS-ie oraz wykonania logu z HijackThis. Po pojawieniu się niebieskich ekranów błędów BAD_POOL_CALLER i DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL wskazano na plik ndis.sys jako potencjalną przyczynę. Rekomendowano test pamięci RAM za pomocą Memtest86, pomiar napięć zasilacza oraz test dysku twardego. Ze względu na brak napędu dyskietek zasugerowano pobranie Memtest86 w formacie ISO i nagranie na płytę CD-RW. Wskazano również na możliwość cofnięcia sterowników lub przywrócenia systemu z kopii zapasowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA