logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik zaniku fazy F&F CZF-B po uszkodzeniu ścieżek?

lisos 18 Cze 2007 19:38 4608 7
REKLAMA
  • #1 3997149
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    z identyfikacją czyli ma 3 diódki świecące F&F czf-b, po piorunie ścieżki od spodu te przy złączce wyparowały i powierzchnia płytki też, reszta elementów wygląda dobrze i nie wiem jak podłączyć, może ktoś ma taki i mógłby zrobić zdjęcie ścieżek to byłbym wdzięczny
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3999086
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Proszę bardzo oto fotki F&F czf-b

Jak podłączyć czujnik zaniku fazy F&F CZF-B po uszkodzeniu ścieżek? Jak podłączyć czujnik zaniku fazy F&F CZF-B po uszkodzeniu ścieżek? Jak podłączyć czujnik zaniku fazy F&F CZF-B po uszkodzeniu ścieżek?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3999883
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Witam a czy ktoś może przerysować schemat jakiegoś czujnika zaniku fazy? może ty lisos ?
  • #5 4004041
    lisos
    Poziom 22  
    jak naprawie postaram się narysować bo teraz nie ma sensu, bo nie działa prawidłowo tzn nie wyłącza styków przy braku jakiejś fazy, dopiero jak wszystkie odłącze lub N to pyknie, sprawdziłem pobieżnie wszystkie elementy multimetrem i są dobre, może dlatego, że powyższe zdjęcia są od innej wersji płytki bo u mnie jest CZF 321 i inaczej idą scieżki te od N
  • #6 4004338
    janek1815
    Poziom 38  
    Dobrze masz u mnie 100pkt :) za schemat. Bardzo mnie interesuje jedna rzecz w tych czujnikach i stąd moja prośba ;)
  • REKLAMA
  • #7 4019587
    lisos
    Poziom 22  
    naprawa powiodła się, ścieżki naprawione, dioda 1N4007 wymieniona bo była (niepełnosprawna) i działa
    rysowanie schematu nie powiodło się do końca bo z braku czasu nerwy mi puściły i nie dokończyłem a czujnik założyłem ale jeśli ktoś chce zeskanuję to
  • #8 4020015
    janek1815
    Poziom 38  
    Ciekawe czy ze skanu bedzie mozna sklecic schemat jak bys zeskanowal dwie strony to może udało by się narysować schemat ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem i naprawą czujnika zaniku fazy F&F CZF-B po uszkodzeniu ścieżek PCB wskutek wyładowania atmosferycznego. Uszkodzeniu uległy ścieżki przy złączce oraz powierzchnia płytki, mimo że pozostałe elementy, w tym diody LED, pozostały nienaruszone. Użytkownik poszukiwał zdjęć oryginalnych ścieżek do wzorcowego podłączenia. W odpowiedzi udostępniono fotografie czujnika F&F CZF-B, jednak zauważono, że wersja płytki CZF 321 różni się układem ścieżek, zwłaszcza przy przewodzie neutralnym (N). Po wymianie uszkodzonej diody 1N4007 i naprawie ścieżek czujnik zaczął działać poprawnie, choć schemat elektryczny nie został w pełni odtworzony. Pojawiła się propozycja zeskanowania płytki w celu późniejszego odtworzenia schematu. W dyskusji pojawiły się także prośby o schematy innych czujników zaniku fazy oraz zdjęcia elementów pomocniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA