logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać frezy modułowe do amatorskiej maszyny do zębatek?

Hornet60 19 Cze 2007 02:57 7698 8
REKLAMA
  • #1 3998379
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Zastanawiałem się nad skonstruowaniem takowej amatorskiej maszyny do zębatek. Początkowo wyobrażam sobie to jako talerz z 360 otworami na brzegu w 3 rzędach (co 1* - taka ekonomiczna podzielnica), śrubą w osi obrotu talerza której dwoma nakrętkami przykręcali byśmy obrabianą zębatkę, no i oczywiście piłkę z frezem jeżdżącą swobodnie w pionie i ustawianą śrubą w poziomie (moc ok 100-150W). Podział talerza można zrobić na komputerze, wydrukować i jak najstaranniej wywiercić otwory - nie będzie to jakoś specjalnie dokładne ale wystarczy do amatorskich mechanizmów... Chciałbym obrabiać zębatki aluminiowe i mosiężne. I tu pytanie, wiem że koła do przekładni pasowych można zrobić frezem piłkowym, ale już do zębatek zwykłych przekładni trzeba mieć odpowiednie frezy modułowe... jak to jest, czy do każdej zębatki trzeba inny frez? czy jak bym chciał zrobić tryb o śr 3cm i 30zębach i drugi 5cm i 60zębów to mogę użyć tego samego freza? Co wynika z oznaczenia np 3,5/20, jak to rozczytać?
    Proszę o odpowiedź znawców tematu.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak dobrać frezy modułowe do amatorskiej maszyny do zębatek? Movie1.jpg (19.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3998741
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Hornet60 napisał:
    Witam
    jak to jest, czy do każdej zębatki trzeba inny frez? czy jak bym chciał zrobić tryb o śr 3cm i 30zębach i drugi 5cm i 60zębów to mogę użyć tego samego freza? Pozdrawiam

Uważam ze koła współpracujące wykonujemy tym samym frezem tylko w zależności od przełożenia wykonujemy inną ilość zębów na innej średnicy koła.
    Licząc z obwodu koła πD= 3,14 x3 =9,42cm
    na jeden ząb przypadnie 9,42;30 =0,314cm
    a więc 60zębów x 0,314 =18,84cm
    to srednica wyniesie 18,84;3,14=6cm
  • #3 3999576
    Hornet60
    Poziom 18  
    A widzisz, machnąłem się miało być ni 5 a 6cm, to to wiedziałem bo logiczne jest że śr1/śr2=l.zębów1/l.zębów2...
    Ok, więc wiem już że do każdej całej przekładni używamy jednego freza, teraz zostaje tylko kwestja odczytu oznaczenia...
  • REKLAMA
  • #4 4001854
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Hornet60 napisał:
    Co wynika z oznaczenia np 3,5/20, jak to rozczytać?

Uważam że pierwsza cyfra to wilkość zęba a druga to ilość zębów. Mając takie dane z łatwością możemy policzyć resztę.
  • #5 4001942
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    O ile dobrze pamiętam to do kół zębatych używa się frezów modułowych. Jest to frez walcowy z ostrzami ułożonymi w formie linii śrubowej na pobocznicy walca. Ma określony moduł i robi się nim koła o różnych średnicach. Obrabiane koło może być dodatkowo napędzane synchronicznie z obrotami freza, ale może je też napędzić sam frez, choć koło może wyjść mało dokładne. Wymiary koła trzeba policzyć na podstawie modułu i liczby zębów, a moduł - o ile dobrze pamiętam - jest mierzony na średnicy podziałowej, nie wrębów czy wierzchołków.
  • #6 4001993
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Jak zauważył kolega cyruss, chcesz robić koła zębate, nie zębatki. Zębatka, to takie szczególne koło zębate o nieskończenie wielkiej średnicy, czyli listwa z zębami.
    Metody frezowania są dwie.
    1Frezem walcowym, przypominającym trochę ślimacznicę. W metodzie tej koło obrabiane obraca się nonstop biernie, bąć czynnie.
    2. Można też frezować normalnie ząb, po zębie, wówczas musisz mieć matrycę (taką okrągłą tarczę, z wrębami na obwodzie) która precyzyjnie ustawi koło dla każdego zęba. Chyba tę metodę miałeś w zamyśle.
    Jeśli chodzi o dobór freza, istnieją wzory i tabelki, jednak zajmowałem się tym parenaście lat temu, i nic już nie pamiętam, więc tu musisz sam się doszukać.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4003855
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ok, to teraz tylko chciałem się upewnić, ten symbol freza np 3,5/20 to jest tak jak napisał wyżej Szymek, 3,5mm to moduł (szerokość zęba u podstawy) a 20 to ilość zębów?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4004068
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Nie
    Moduł zęba, to nie jego szerokość u podstawy. moduł "m" to odległość między punktami przecięcia sąsiednich zębów ze średnicą podziałową koła podzielona przez pi. CZyli tak jakby od wierzchołka do wierzchołka zęba, ale trochę niżej, bo średnica podzialowa znajduje się między wrębem i wypustem. Trochę ciężko to wyjaśnić bez rysunku, a nie chce mi się rysować.
    Wiedza, która powinna ci wystarczyć:
    1.Moduł freza oczywiście im mniejszy tym mniejsze zęby. Interesować będzie cię pewnie będzie zakres do 7
    2. nr freza. Dla modułu do 7 jest 8 nr freza. Nr freza mówi ci ile zębów możesz nim wycinać i tak
    1=12do13
    2=14do16
    3=17do20
    4=21do25
    5=26do34
    6=35do54
    7=55do134
    8=135do nieskończoności

Tak więc frez modułowy 3,5 na 20 to frez o module 20, którego napewno nie użyjesz i nm 3,5, czyli do ilości zębów 19do20.
    Zaznaczam, że dla modułów 8 do 20 numery frezów oznaczają coś innego.

Teraz musisz jeszcze tylko ustalić średnicę koła. Powiem tylko że wysokość zęba dla twojego przypadku (i tak nie uzyskasz jakiś wielkich dokładnbości) to h=2m. Resztę chyba sam już sobie rozrysujesz i wyliczysz.
    pozdrawiam i powodzenia
  • #9 4004922
    Hornet60
    Poziom 18  
    Dziękuję za tą odpowiedź, bardzo mi pomogła, jednak widzę że jest problem z dostępnością takich małych frezów jak mi potrzeba (m=3mm), ale poszukam jeszcze i może coś z tego wyjdzie... dla wszystkich tych których interesuje ten temat zamieszczam obrazek znaleziony w necie dla lepszego zobrazowania sytuacji...
    s - droga
    p - podziałka
    U - obroty na minute
    z - ilość zębów
    a - odległość od osi
    m - moduł
    DØ - średnica podziałkowa koła
    ho - wysokość osi rzeczywistej
    Załączniki:
    • Jak dobrać frezy modułowe do amatorskiej maszyny do zębatek? list_zebata.gif (11.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru frezów modułowych do amatorskiej maszyny do obróbki kół zębatych z aluminium i mosiądzu. Frezy modułowe są walcowymi narzędziami z ostrzami ułożonymi spiralnie, stosowanymi do wycinania zębów o określonym module na średnicy podziałowej koła. Jeden frez modułowy może być używany do wykonania kół o różnej liczbie zębów, pod warunkiem odpowiedniego doboru modułu i obliczenia średnicy podziałowej. Oznaczenie freza, np. 3,5/20, oznacza moduł 3,5 oraz numer freza odpowiadający zakresowi liczby zębów (w tym przypadku około 19-20 zębów). Moduł definiuje odległość między zębami na średnicy podziałowej, a nie szerokość zęba u podstawy. Istnieje osiem numerów frezów dla modułów do 7, które określają zakres liczby zębów możliwych do wykonania danym frezem. Metody frezowania kół zębatych obejmują frezowanie walcowe z synchronicznym napędem koła lub frezowanie zęba po zębie z użyciem precyzyjnej podzielnicy. Wskazano również trudności z dostępnością małych frezów o module około 3 mm. Do lepszego zrozumienia tematu dołączono schemat z oznaczeniami parametrów zęba i koła zębatego.
REKLAMA