logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Radio nie działa, Danita Mark 4, co mogło się uszkodzić?

godzio7 19 Cze 2007 09:53 2016 5
REKLAMA
  • #1 3998696
    godzio7
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam! Moje radyjko Danita Mark 4 ostatnio odmówiło posłuszeństwa.Nawet nie chce sie włączyć.Ostatnio wtedy kiedy jeszcze działało miałem wrażenie że chwilami inni mnie słyszą ale ja ich nie.Postanowiłem poruszać trochę potencjometrem głośności (który służy również jako włącznik) i wtedy radio całkiem zgasło.co mogło się uszkodzić ?czy jest jakiś prosty sposób aby samemu zdiagnozować usterkę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3999089
    Basior
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Najgorzej jest zawsze z prostymi sposobami, można powiedzieć, że takie nie istnieją, ale.....
    Nieważne. Twój problem może polegać na zupełnie prozaicznej usterce (urwany kabelek z wyłącznika), lub też na uszkodzenich wewnątrz radia. Musisz sprawdzić zgodnie ze schematem czy jest zasilanie, czy nie został np. uszkodzony bezpiecznik itp sprawy. Dopiero w dalszej kolejności szukasz dalej.
  • REKLAMA
  • #3 3999286
    godzio7
    Poziom 12  
    dzieki .kabeleki przy włączniku (Potencjometrze)są ok.sprawdzę jeszcze bezpiecznik ale ze schematem to będzie problem :(
  • REKLAMA
  • #4 4005171
    janekn
    Poziom 11  
    witam
    mam radio alan 48 plus i coś się stało że nic nie słychać w głośniku (głośnik dobry)
    Poziom sygnał nadawania jest i jestem słyszany w innym radiu, poziom sygnału odbioru też się wyświetla, ale nic nie słychać
    Chciałbym się dowiedzieć co mogło ulec uszkodzeniu
    ja myślę że to końcówka mocy, ale może jeszcze coś padło, może ktoś miał już taki przypadek
  • REKLAMA
  • #5 4005295
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Sprawdź kable od głośniczka. Przeleć napięcia na całym wzmacniaczu m.cz.
  • #6 4021521
    godzio7
    Poziom 12  
    Dzieki za podpowiedzi. Wymieniłem bezpiecznik i radio działa ale nadal mam wrażenie, że czasami nie słyszę innych.
    Cóż, chyba pora na zakup nowego.
REKLAMA