logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność wyświetlacza LCD 2x16 w syntezie PLL?

hamandoss 19 Cze 2007 12:48 3431 7
REKLAMA
  • #1 3999179
    hamandoss
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    czy istnieje jakiś sposób aby sprawdzić czy wyświetlacz LCD jest sprawny? Posiadam 2 wyświetlacze LCD 2x16 znaków. Zbudowałem syntezę PLL do nadajnika która wykorzystuje taki wyświetlacz. Jednakże po podłączeniu wyświetlacza a dokładnie 2 lub 3 pinu (nie pamiętam dokładnie który to zasilanie) napięcie siada do 1,8 V. Stabilizator 78l05 zaczyna sie gotować (pobór prądu 160mA). Czy to oznacza że wyświetlacze są padnięte?
  • REKLAMA
  • #2 3999584
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Tutaj są pinouty typowych wyświetlaczy alfanumerycznych LCD zgodnych z HD44780 (więcej można znaleźć w google) - najbardziej prawdopodobnym powodem wydaje mi się odwrotne podłączenie zasilania (Vdd,Gnd), najlepiej byłoby sprawdzić to z datasheetem tych LCD (mogę pomóc poszukać właściwego, tylko muszę mieć dokładny numer typu).
    Elektronika takiego wyświetlacza nie powinna pożerać więcej niż 30 mA (typowo kilka-kilkanaście), 78L05 ogranicza prąd czerpany do 100mA, wszystko zależy od tego, ile bierze reszta układu.
    Apropos- czy te wyświetlacze mają podświetlenie ?
  • REKLAMA
  • #3 3999710
    hamandoss
    Poziom 13  
    no właśnie chodzi o to że podłączony jest na pewno dobrze ponieważ zarówno na płytce syntezy jak i wyświetlacza numery pinów są oznaczone. chyba że ten wyświetlacz nie jest zgodny z HD44780 ale w to wątpię. Wszystko co na nim pisze: TW-10494V-0 REV.A L1672 lub LI672 (nie wiem czy to 1 czy I ). jest to wyświetlacz bez podświetlania ale jest w nim miejsce na podświetlenie.

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

dobra już wiem co jest grane. rzeczywiście jest źle podłączony. Sprawdziłem na stronie którą mi podałeś i nie może być to tak jak ja podłączyłem sugerując się opisem na schemacie. bo wtedy zasilanie szło na wejście Data 5 lub 6. teraz tylko będę musiał to przelutować. mam nadzieje że przez tą pomyłkę wyświetlacz nie padł ...
  • REKLAMA
  • #4 4003593
    hamandoss
    Poziom 13  
    podłączyłem zgodnie z instrukcją i coś już jest. świeci się tylko 1 linia, wszystkie 16 pól w całości na czarno. czy znów coś jest nie tak czy może wyświetlacz jest padnięty?
  • Pomocny post
    #5 4005119
    al777
    Poziom 27  
    Teraz wszystko OK. Ta jedna "czarna" linia wyświetla się zawsze po załączeniu wyświetlacza do zasilania. Żeby zaczął poprawnie pracować, konieczne jest jego zainicjowanie (przeprowadzić to musi program w mikrokontrolerze do którego on jest podłączony).
    Jeżeli program i mikrokontroler sterujący są OK, a wyświetlacz się nie zainicjuje, możliwe że doprowadzenia wyświetlacza (taśma) są za długie (czyli mają za dużą pojemność własną - stromość sygnałów sterujących jest wtedy za mała) lub jest zwarcie do masy na którymś z sygnałów (albo przerwa). Należy sprawdzić co się dzieje na pinach D7-D4, R/W (powinien być dołączony do masy - tryb zapisu - na czas zainicjowania), E i RS.
  • #6 4030958
    hamandoss
    Poziom 13  
    Już wszystko jest OK. Winą był niezaprogramowany pic. Wyskakiwał podczas programowania błąd który źle zinterpretowałem. Ale oczywiście poprzednio winą był źle podłączony wyświetlacz. Jeszcze jedną rzeczą która mnie zastanawia to to ze program niby działa (synteza PLL) ale jak przycisnę raz przycisk zwiększenia lub zmniejszenia częstotliwości to wyświetlacz gaśnie albo pokazują się krzaczki. Problem znika gdy docisnę mocno pica do płytki. Dziwne tylko jest to ze jak mierzę miernikiem to wszędzie jest przejście i żadnych zimnych lutów.
  • REKLAMA
  • #7 4031915
    al777
    Poziom 27  
    Niech zgadnę - przycisk jest typu "microswitch" i zamontowany na tej samej płytce co mikrokontroler, a mikrokontroler w podstawce ?
    Jeśli tak to na 90% pomoże wymiana podstawki pod PIC-em na tzw. precyzyjną (ma "pozłacane" okrągłe otworki na piny - i jest ze 3 razy droższa od zwykłej).
  • #8 4035988
    hamandoss
    Poziom 13  
    No zgadza sie :-) tylko ze połączenia sprawdzałem przy włożonym picu z jednej strony miernikiem do nóżki a z drugiej do punktu lutowniczego. No chyba ze akurat wtedy styk sie poprawił ;-) zaopatrzę sie w te podstawki i dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sprawdzenia sprawności wyświetlacza LCD 2x16 znaków w układzie syntezy PLL. Początkowo występowało obniżenie napięcia do 1,8 V i nadmierny pobór prądu (160 mA) powodujący przegrzewanie stabilizatora 78L05, co sugerowało błędne podłączenie zasilania (Vdd i GND). Po korekcie połączeń zgodnie z pinoutem HD44780 i datasheetem wyświetlacz zaczął działać, jednak po włączeniu świeciła się tylko jedna linia z czarnymi polami, co jest normalnym stanem przed inicjalizacją przez mikrokontroler. Inicjalizacja wymaga poprawnego sterowania pinami D7-D4, R/W (powinien być dołączony do masy), E i RS. Ostatecznie problemem okazał się niezaprogramowany mikrokontroler PIC, a także słaby kontakt podstawki pod PIC-em, co powodowało zaniki i zakłócenia na wyświetlaczu przy obsłudze przycisków. Zalecana była wymiana podstawki na precyzyjną z pozłacanymi otworami, aby zapewnić stabilne połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA