logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetestować działanie wyświetlacza HD44780 1x16 bez mikrokontrolera?

korneliusz 08 Kwi 2007 01:01 6378 14
REKLAMA
  • #1 3765032
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Witam

Mam wyświetlacz HD44780 1x16 i chciałbym dowiedzieć się jak sprawdzić czy on na pewno działa... W tej chwili bawię się z mikrokontrolerami PIC16f84A i za nic nie mogę zmusić wyświetlacza do wyświetlenia czegokolwiek więc zaczynam się zastanawiać czy on w ogóle jeszcze działa...

Da się jakoś sprawdzić taki wyświetlacz bez kontrolera? Zwierając jakoś wypr, etc?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3765273
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    witam
    Najlepiej i najszybciej powinno być jak podłączysz pod LPT w kompie + do tego jakiś programik w necie znajdziesz coś
  • #3 3765895
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Po podłączeniu zasilania i prawidłowym ustawieniu kontrastu, połowa pól na wyświetlaczu powinna być zaciemniona, połowa wygaszona
  • REKLAMA
  • #4 3766171
    korneliusz
    Poziom 16  
    Właśnie podłaczyłem zasilanie, potencjometr do pinu od kontrastu i niestety nic...

Czyli uszkodzony wyświetlacz?
  • #5 3766336
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Jeszcze zależy jak go podłączyłeś.
  • REKLAMA
  • #6 3766353
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeśli kręcąc potencjometrem nie uzyskałeś efektu to są dwie opcje:
    -wyświetlacz wymaga ujemnego napięcia dla kontrastu (sprawdź typ wyświetlacza i dane producenta)
    -wyświetlacz zakończył żiwota :(
  • #7 3767255
    korneliusz
    Poziom 16  
    Podłączyłem pin 1 do minusa z zasilacza, pin 2 do +5V, a pin 3 przez potencjometr 5k też do +5V...

Regulacja kontrastu była w nim na pewno napięciem dodatnim...

Więc rozumiem że mogę się go już pozbyć...
  • REKLAMA
  • #8 3767406
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    chyba potencjometr powinien być podłączony miedzy + a -, suwak idzie dopiero na pin 3.
  • #9 3767587
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    podłączenie kontrastu w typowym lcd ze sterownikiem hd44780
    Załączniki:
    • Jak przetestować działanie wyświetlacza HD44780 1x16 bez mikrokontrolera? Nowy-4.jpg (58.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3768953
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Cytat:
    a pin 3 przez potencjometr 5k też do +5V

Tak nic nie zobaczysz. Wymień ten rezystor na 10k i dodatkowo pin 3 podłacz do masy przez ok 470Ω. Później dobierz rezystor podłączony do masy.
  • #11 3812366
    geek_83
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli wyswietlacz faktycznie wymaga ujemnego napięcia dla kontrastu to czy mógł sie uszkodzić gdy podłączyliśmy napięcie dodatnie ??

Oraz może mi ktoś napisać jakim napięciem należy zasilić ten wyswietlacz, po podłączeniu do portu LPT zero życia.

http://www.tranzistoare.ro/datasheets2/91/91614_1.pdf

Wyświetlacz z tyłu wygląda następująco:
    Jak przetestować działanie wyświetlacza HD44780 1x16 bez mikrokontrolera?

-Regulując kontrast zmienia się napięcie na widocznych wyprowadzeniacj Vo +5V
    -Na wyświetlaczu nic się nie dzieje
    -Mozliwe ze brak kondensatora C5 (równolegle z rezystorem), styki pocynowane tak jakby się wykruszył
    -Wyswietlacz zakupiony nowy
    -Podłączony wedle schematu (bez podświetlania)
    http://www.pc-max.pl/files/newsy/230/gfx002
    - W biosie wszystko poustawiane, testowany na ruznych programach i komputerach
    - Żadnego zwarcia podczas uruchomienia raczej nie zrobiłem

Prosił bym o info czy jest juz martwy czy caś żle podłączyłem.
  • #12 3812400
    Nostradamus
    Poziom 17  
    napięcie zasilania pisze 5V
    ale ma jakoś inaczej kontrast rozwiązany. Znaczy się w standardzie jest kontrast na 3 pinie a tu nie ma, jest co innego.
  • #13 3849709
    tressilian
    Poziom 2  
    Dorzucę od siebie takie małe pytanie:

Jest możliwość, aby spalić taki wyświetlacz za pomocą zbyt dużego natężenia prądu? Ja z 3 akumulatorków wyciągam 4.5A, a w wyświetlaczy wymagane jest 5mA
  • #14 3849910
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Hmmm prąd taki popłynie jaki wyświetlacz weźmie. Te 4.5A to miałeś na zwarciu przez amperomierz, to jest wydajność prądowa. Jeśli wszystko dobrze połączysz i LCD jest sprawny to będzie płynął taki prąd jak producent zadeklarował.
  • #15 7817478
    lisek101
    Poziom 1  
    Witam

Szukałem w wielu miejscach, przerabiałem programy i nic mi nie wyświetla.

Biblotekę mam stąd: http://radzio.dxp.pl/hd44780/hd44780_avr_4-bit_rw_c.htm

U mnie jest inne podłączenie pinów.

PA0-PA7 odpowiadają [PB4,PB5,PB6,PB7,EN,RS,RW]

W biblotece *.h zmieniłem zczytywanie z portu aby było dostosowanie do mojej konfiguracji i dalej nic nie rusza, nawet krzaczków nie ma.
    (wyświetlacz sprawny)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy testowania wyświetlacza LCD z kontrolerem HD44780 o rozmiarze 1x16 bez użycia mikrokontrolera. Podstawową metodą sprawdzenia działania jest podłączenie zasilania 5V oraz prawidłowe ustawienie kontrastu za pomocą potencjometru, co powinno skutkować zaciemnieniem części pól na wyświetlaczu. W przypadku braku efektu należy zweryfikować poprawność podłączenia, zwłaszcza konfigurację potencjometru kontrastu, który zwykle powinien być podłączony między +5V a masę, a suwak do pinu kontrastu (Vo). Niektóre modele mogą wymagać ujemnego napięcia do regulacji kontrastu, co należy sprawdzić w dokumentacji producenta. Podłączenie kontrastu wyłącznie do dodatniego napięcia może uszkodzić wyświetlacz. Wskazano również możliwość testowania wyświetlacza poprzez port LPT komputera z odpowiednim oprogramowaniem. Poruszono temat ryzyka uszkodzenia wyświetlacza przez zbyt duży prąd, podkreślając, że prąd płynie zgodnie z charakterystyką LCD i jego rezystancją. W dyskusji pojawiły się także problemy z konfiguracją pinów i bibliotek do mikrokontrolerów, które mogą uniemożliwiać poprawne wyświetlanie znaków. Zalecane jest stosowanie rezystorów o odpowiedniej wartości (np. 10kΩ) i ewentualne dodanie rezystora 470Ω do masy przy pinie kontrastu w celu uzyskania właściwego efektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA