logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT4475/05 Sl9.2e aa - problem z przestrojeniem

albercik64 19 Cze 2007 13:21 2329 8
REKLAMA
  • #1 3999301
    albercik64
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Telewizorek jak w temacie przywieziony z anglii i problem z przestrojeniem, mam schemat do tego chassis ale nie bardzo mi się zgadza to co mam na płycie ze schematem. Jak przestroić ten tv ? czy nie trzeba przypadkiem wymieniać głowicy ? nie ma nigdzie filtrów 5.5Mhz, próbowałem różnych możliwości i nic nie działa tak jak powinno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3999374
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    Jak przywieziony z Anglii , to jeżeli miałby filtr SFE , to 6MHz. Co do głowicy to najwyżej brak możliwości odbioru w przedziale kanałów 1-12. natomiast odbiór powinien być na kanałach 21-69 czyli po zaprogramowaniu powinien ukazać się dobry obraz bez głosu , co do przestrojenia to fonia RYMI ale angielska :
    http://www.rymi.pl/fonia.htm
    Tu są sposoby podłączenia :
    http://www.rymi.pl/fonia_rymi.htm
  • REKLAMA
  • #3 3999410
    albercik64
    Poziom 14  
    Witam, mam tą właśnie fonię i za cholerę nie mogę sobie poradzić, gdzie jest filtr SAW, albo wzmacniacz p.cz ?? tam na tym schemacie jest jeszcze kondensator, tylko jaki ? dobierać metodą prób ?
  • REKLAMA
  • #4 3999756
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    albercik64 napisał:
    Telewizorek jak w temacie przywieziony z anglii i problem z przestrojeniem, mam schemat do tego chassis ale nie bardzo mi się zgadza to co mam na płycie ze schematem.

W jakiej postaci masz ten schemat? Co konkretnie się nie zgadza?

albercik64 napisał:

Jak przestroić ten tv ? czy nie trzeba przypadkiem wymieniać głowicy?

Głowicy nie trzeba wymieniać.

albercik64 napisał:
    nie ma nigdzie filtrów 5.5Mhz, próbowałem różnych możliwości i nic nie działa tak jak powinno.

Jakie możliwości wypróbowałeś? W "angliku" będą filtry 6 MHz. Najlepiej wymienić je na 5,5/6,5 MHz i SAW na dwustandardowy B/G, D/K. To jest najtańsze i najlepsze rozwiazanie.
  • REKLAMA
  • #5 4001272
    albercik64
    Poziom 14  
    Nie zgadza się to że właśnie nie ma tam filtrów, na schemacie są a na płycie nie ma, przeszukałem wszystko co możliwe i kicha. To nie jest mój pierwszy telewizor który przestrajam i nigdy nie miałem takich problemów
  • #6 4002311
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    Nigdy zaznaczam nigdy nie miałem problemu z fonią rymii , w tym przypadku może trafiła się wadliwa płytka fonii a sposób " A" podłączenia jest prosty , jeszcze raz zaznaczam że tu potrzebna jest fonia rymii ale wersja angielska , jeżeli jest wersja podstawowa to nic z tego , dźwięku nie będzie.
  • #7 4002331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4002432
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    albercik64 napisał:
    Nie zgadza się to że właśnie nie ma tam filtrów, na schemacie są a na płycie nie ma

A obsada scalaków się zgadza? Głośno "myslę", ale wydaje mi się mało prawdopodobne, aby przy tej samej obsadzie scalaków co na schemacie, nie było filtrów. Może są ukryte w puszce, albo mają inną postać mechaniczną. Ja mam Schneider'a TV8, w którym są podwójne filtry nie przypominające wyglądem typowych SFE. Są rozwiązania oparte na innych zasadach np. seria Digit 2000, ale wtedy inne są też scalaki. Pytałem jeszcze w jakiej postaci masz schemat? Papier, czy wersja elektroniczna?
  • #9 4003130
    albercik64
    Poziom 14  
    Fonia jest angielska na stówę, taką kupiłem i nawet na niej pisze "ang", schemat mam w wersji elektronicznej, na schemacie są dwa filtry których nie ma na zdjęciu poniżej
    Philips 21PT4475/05 Sl9.2e aa - problem z przestrojeniem

jest tam widoczny filtr 6.0mhz ale według schematu jest to filtr toru video, próba podpięcia tam wyjścia z fonii kończy się szumem w głośnikach.

Udało się, nie wiedziałem że trzeba wyregulować tą fonię poprzez odginanie filtrów. Wejście i wyjście fonii podłączyłem pod IF głowicy, teraz działa jak trzeba, dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 21PT4475/05 Sl9.2e aa sprowadzony z Anglii miał problem z przestrojeniem i brakiem filtrów 5,5 MHz na płycie, mimo ich obecności w schemacie elektronicznym chassis. W dyskusji wyjaśniono, że w wersji angielskiej stosowane są filtry 6 MHz, a brak filtrów na płycie może wynikać z ich innej konstrukcji lub ukrycia w obudowie. Zalecano stosowanie fonii RYMI w wersji angielskiej oraz podłączenie wejścia i wyjścia fonii do IF głowicy. Wskazano, że wymiana głowicy nie jest konieczna, a najlepszym rozwiązaniem jest wymiana filtrów na dwustandardowe 5,5/6,5 MHz i SAW kompatybilny z systemami B/G, D/K. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez regulację fonii przez odginanie filtrów i prawidłowe podłączenie fonii do IF głowicy, co przywróciło poprawny odbiór obrazu i dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA