logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja potencjometrów. Schemat, potencjometry P1 i P7.

ak25 19 Cze 2007 14:19 1035 3
  • #1 3999535
    ak25
    Poziom 11  
    witam
    po raz kolejny mam problem dotyczacy schematu.
    nigdzie na stronie skąd pochodzi schemat nie znalazłem jak trzeba wyregulować potencjometry (P1 i P7).
    napiecie zasilajace uklad to +/-15V
    Załączniki:
    • Regulacja potencjometrów. Schemat, potencjometry P1 i P7. preamp_sch21_2.GIF (41.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3999698
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    a czy nie po to wlasnie sa te potencjometry, zebys mogl sobie w juz zmontowanym ukladzie wyregulowac czulosc i prog zaswiecenia sie leda na oko/ucho/oscyloskop ? ;)
  • #3 4000129
    ak25
    Poziom 11  
    tego ostatniego nie mam:) (oscyloskopu) czyli po prostu chodzi o to zeby preamp działał jak najlepiej z konkretna gitarka?? tak??
    a potencjomertr P7 jest po to zeby regulowac swiecenia diody led?? cyli moge zalozyc diode LED 1,8V tak samo dobrze jak 12V i wyregulowac??
  • #4 4000564
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Pierwszy jest do regulacji czułości, czyli podpinasz gitarkę i ustawiasz go tak, aby wzmocnienie byłoby nie za duże, ale wystarczało do uzyskania pełnej głośności na wzmacniaczu.
    Drugi służy nie do liniowej regulacji diody, tylko do ustawienia progu kontrolki przesterowania. Najlepszy jest oscyloskop i jakiś generator sinusa, ustawiasz tak aby dioda świeciła się w momencie obcinania wierzchołków sinusa. Można to zrobić na słuch bez oscyloskopu.
REKLAMA