logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-21T5K - 1 błysk i próbkowanie - po czasie błąd 4

fotobzyku 20 Cze 2007 14:27 1230 7
REKLAMA
  • #1 4002788
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Mam problem z naprawą telewizora Sony jak w temacie.
    W momencie włączenia zapala się dioda i słychać zaskoczenie przekażnika, po momencie (niecała sekunda) dioda gaśnie a telewizor zaczyna próbkować. Dioda nie sięeci, ani nie mruga. Wydaje mi się że coś obciąża, ale mam problem z lokalizacją usterki.
  • REKLAMA
  • #2 4003463
    p.k
    Poziom 15  
    Nie piszesz czy coś pomierzyłeś sprawdż czy nie jest zwarte wysokie.
  • REKLAMA
  • #3 4005325
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Z tego co wnioskuję coś obciąża całą przetwornicę. Nie mam schematu, ale napięcie główne ok 60V a w punkcie gdzie pisze 30V jest ok 11-12V
  • #4 4024759
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Witam ponownie!
    Po pozostawieniu telewizora włączonego po kilku minutach zaczyna komunikować błąd 4 (cztery błyśnięcia diody)

Dodano po 8 [minuty]:

czy ma ktoś aplikację, albo chociaż opis wyprowadzeń STV9379?

Dodano po 19 [minuty]:

Gdy telewizor jest włączony dłuższy czas to czuć jak sie jakiś element przegrzewa. Ale nie potrafię go zlokalizować, próbowałem juz dotykac większość elementów i oprócz pozystora nie potrafiłem znaleść żadnego innego ciepłego elementu.
    Może ktoś mógł by mi ktoś podesłać jakiś pomysł gdzie szukać.
    Po obciążeniu głównej gałęzi zasilania żarówką telewizor zachowuje się identycznie.

Dodano po 49 [sekundy]:

acha, jeszcze jedno. Po wylutowaniu pionu rówież bez zmian
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4024962
    fotobzyku
    Poziom 25  
    w tym senk że na nim nie było zimnych lutów, może kilka nie pewnych się znalazło ale raczej bliżej WN. Klient nie wie dokładnie okoliczności w jaki sposób uszkodził się ten telewizor, ale nie wyklucza burzy.
    Sądze że wina samego scalakato nie jest, bo gdy go wylutowałem to był identyczny objaw, także telewizor próbkowł
  • #8 4027359
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Problem rozwiązany.
    Uszkodzony okazał się kondensator 470pF/2kV (pastylka niebieska) po stronie wtórnej przetwornicy, nie pamiętam dokładnie symbolu ale jest przy przetwornicy.
    Pozdrawiam!!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-21T5K po włączeniu sygnalizuje pracę przekaźnika, jednak dioda gaśnie, a urządzenie zaczyna próbkować bez migania diody. Pomiar napięć wykazał obniżone napięcie w punkcie 30V (około 11-12V), co sugerowało obciążenie przetwornicy. Po dłuższym czasie pracy pojawia się błąd 4, sygnalizowany czterema błyskami diody. W trakcie diagnostyki wykluczono uszkodzenie scalaka STV9379, który po wylutowaniu nie zmienił zachowania telewizora. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony kondensator ceramiczny 470pF/2kV po stronie wtórnej przetwornicy, którego wymiana rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA