logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDP 885 – silnik po przezwojeniu, bęben nie wiruje, rusza tylko na chwilę

gregor22 20 Cze 2007 22:57 1937 9
REKLAMA
  • #1 4004586
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam!
    Padło mi uzwojenie w silniku odpowiedzialne za wirowanie i dałem silnik do przezwojenia.Jakie było moje zdziwienie kiedy odebrałem i zamontowałem ten silnik.Otóż kiedy pralka miała wejść w program wirowania następował chwilowy ruch bębnem i zatrzymanie.Gdy nie było wirowania pompka pompowała wodę aż skończył się cykl i wyłączyła się.Myślałem,że mam jeszcze jedno uszkodzenie.Po długich poszukiwaniach odłączyłem silnik i połączyłem go bezpośrednio do sieci przez kondensator pod uzwojenie wirowania.Kręcił się dobrze,tylko wydaje mi się,że w odwrotnym kierunku tzn.w lewo a jeżeli dobrze pamiętam powinien w prawo.Proszę fachowców o poradę czy to aby jest powodem braku wirowania?
  • REKLAMA
  • #2 4005184
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam.....

Za całość idąc na skróty odpowiada programator, wygląda na to że zle funkcjonuje i dodatkowo po naprawie silnika nie tak jak trzeba pospinano uzwojenia bądz kondensator.Poszukaj na forum dokumentacji i krok po kroku usuniesz usterki.

Pozdrawiam........
  • REKLAMA
  • #3 4005205
    gregor22
    Poziom 23  
    Żeby zmienić kierunek obrotów wirowania można zamienić przewody w koste na silniku? Tylko które? Wydaje mi się,że czerwony z niebieskimale nie jestem pewien.Proszę o radę.
  • #4 4005215
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Sprawa leży w kierunkach obrotów podczas wirowania.
    Weż daj to temu elektrykowi żeby pozmieniał kierunki dla wirówki, albo dla sprawdzeniazamień dwa przewody od silnika krecącego podczas prania- powinno być Ok ale to tylko dla sprawdzenia silnika, jak nie przywrócisz własciwego kierunku wirowania , pranie będzie źle odwirowane.
    Do Hobby...- elektroniki to w pole nie wyprowadzisz, procek obserwuje co się dzieje z bębnem i będzie rozkładał pranie aż do końca programu , ale z wirowania nici!
    Przecież w trakcie przejscia do wirowania , przy nie przełączonym silniku następuje jego zatrzymanie!!- tak to widzi procesor i tak jest w rzeczywistości - przecierż zmainia kierunek obrotu-i dalej próbuje rozkładać.... .
  • #5 4005582
    gregor22
    Poziom 23  
    zamieniłem przewody na silniku czerwony z niebieskim,czyli tam gdzie wchodzi kondensator-odwrotnie.Obroty zmieniły kierunek,założę do pralki i zobaczę co z wirowaniem.

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

chodzi całkiem dobrze już drugie pranie dzięki za zainteresowanie tematem,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4006552
    jmk
    Poziom 28  
    ... ale jesli chcesz mieć dobrze odwirowane , ten nawijacz MUSI CI PRZEPIĄĆ uzwojenie wirówki , a TY wrócić do poprzedniego położenia końcówek od wolnych obrotów!
    Ten kierunek wirowania ( jeśli jest przeciwny do fabrycznego)utrudni ewakuację wody przez pompę!

Dodano po 3 [minuty]:

Miałeś zamienić przewody od silnika obracającego podczas PRANIA nie wirowania! oczywiście dla próby!
    Jeśli zmieniłeś od wirówki, grozi to uszkodzeniem silnika gdyż uzwojenia od silnika wirowania nie są symetryczne i dlatego nie można ich zamieniać!!!
  • #7 4007568
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1604
    jmk
    Uzwojenie wirowania składa sie z uzwojenia roboczego i pomocniczego(różnica jest w zezwojach-liczba drutów,poskok i średnica)i dlatego zamiana wyprowadzeń na kostce kończy się zazwyczaj uszkodzeniem(spaleniem)silnika.Zamienić przewody tylko wewnątrz silnika i tylko między sobą uzwojenia pomocniczego(nawiniętego cieńszym przewodem).
    Powinien to zrobić nawijacz,który ten silnik robił(inaczej pożegnaj się z gwarancją).
  • #8 4008594
    gregor22
    Poziom 23  
    Najciekawsze w tym jest to,że dzwoniłem do nawijacza i to on kazał mi zamienić przewody w kostce odpowiedzialne za wirowanie.Czy aby napewno grozi to uszkodzeniem silnika?
  • REKLAMA
  • #9 4008876
    jmk
    Poziom 28  
    A czy wcześniej to one zsotały zamienione-to może wtedy były usytowane nie tak jak powinny.
  • #10 4009614
    gregor22
    Poziom 23  
    nie nikt tego nie przestawiał w kostce a nawijacz powiedział ,że daje gwarancję za tę zamianę przewodów.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Polar PDP 885 po przezwojeniu silnika pojawił się problem z wirowaniem – bęben ruszał tylko chwilowo, a kierunek obrotów silnika wydawał się odwrotny. Po bezpośrednim podłączeniu silnika przez kondensator stwierdzono, że obraca się w lewo zamiast w prawo. Zalecano zamianę przewodów w kostce silnika, zwłaszcza przewodów odpowiedzialnych za wirowanie, aby zmienić kierunek obrotów. Jednak zamiana przewodów uzwojenia wirowania na kostce może grozić uszkodzeniem silnika, ponieważ uzwojenia robocze i pomocnicze różnią się parametrami i nie są symetryczne. Prawidłowo powinien to wykonać nawijacz, który przeprowadzał przezwojenie, zmieniając wewnętrznie uzwojenia pomocnicze. Programator pralki kontroluje pracę silnika i może blokować wirowanie, jeśli kierunek obrotów jest nieprawidłowy. Ostatecznie zamiana przewodów na silniku (czerwony z niebieskim) zmieniła kierunek obrotów i pozwoliła na prawidłowe wirowanie, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia silnika przy nieprawidłowym podłączeniu. Producent nawijacz gwarantował poprawność takiej zamiany, mimo że standardowo jest to ryzykowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA