logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDP 885 - silnik nie kręci po wymianie łożysk, buczenie

dlfox 10 Lis 2007 19:51 2173 8
REKLAMA
  • #1 4466835
    dlfox
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Mam problem, wymieniłem łożyska w Polar PDP 885 wszystko poszlo ok, tylko przy zakładaniu krzyżaka trzeba było na siłę dociskać, ale się dało. Niestety po włączeniu pralki i napuszczeniu wody silnik tylko rusza bęben i natychmiast się zatrzymuje. Słychać przy tym buczenie. Po zdjęciu paska silnik kręci. Zdarzyło mi się też że po wypuszczeniu wody zaczęła kręcić. Mam wrażenie że silnik nie daje rady, nie wiem czy to przez moją wymianę łożysk? bęben chodzi ok i nie trzaska jak poprzednio (ale wtedy przynajmniej kręciła). Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 4466868
    maxagd
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Może kondensator ci się odłączył ?
  • REKLAMA
  • #4 4466901
    dlfox
    Poziom 10  
    i kondensator jest podłączony i koło nie obciera :(
  • #5 4466926
    ginio77
    Poziom 17  
    Witam.
    Miałem podobny problem przy wymianie łożysk naruszyłem kostkę na silniku i powstał problem. Sprawdź kostki na silniku i taho oraz połączenie z modułem, jeżeli bęben nie ociera i kręci się bez oporów.
  • REKLAMA
  • #6 4466940
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Sprawdz okablowanie pralki czasami mógł się poluzowac jakis kabelek i nie ma styku.Miałem kiedys taki sam przypadek nie stykał przewód na module.Powodzenia.
  • #7 4467339
    dlfox
    Poziom 10  
    sprawdziłem kabelki chyba wszystko ok, nie sprawdzałem przejsciomierzem tylko tak na oko, tachometr tez wyglądał ok, nie wiem jak go sprawdzić. Postanowiłem więc w trakcie kiedy silnik próbował ruszyć bęben pomóc mu, i zacząłem kręcić i to dosyć długo. Coś musiało zaskoczyć bo własnie piorę pranie :). Niestety nie wiem co to było i boje się że niebawem problem może się powtórzyć. Dzięki za pomoc!
  • #8 4467598
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Nigdy nie pisz,że sprawdzałem jak sprawdzasz na oko-tzn nie sprawdzasz wcale.
  • REKLAMA
  • #9 4468086
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    sprawdż kostkę silnika popraw styki

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk w pralce Polar PDP 885 pojawił się problem z silnikiem – bęben rusza, ale natychmiast się zatrzymuje, a silnik wydaje buczenie. Po zdjęciu paska silnik kręci się normalnie. Podejrzewano uszkodzony kondensator, nieprawidłowe przykręcenie koła pasowego lub jego obcieranie o krzyżak, jednak te elementy zostały sprawdzone i wykluczone. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie kostek elektrycznych silnika i tachometru oraz połączeń z modułem sterującym, które mogły zostać naruszone podczas wymiany łożysk. Zalecano dokładne sprawdzenie okablowania i styków, najlepiej za pomocą miernika. Pomoc mechaniczna przy kręceniu bębna pozwoliła na uruchomienie pralki, jednak problem może się powtórzyć. Wskazano na konieczność precyzyjnej diagnostyki elektrycznej, zwłaszcza kostek i połączeń silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA