logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność płyty głównej ECS K7VTA3 v6 z dyskiem twardym 320GB ATA/IDE

grzechura 21 Cze 2007 10:40 1508 8
REKLAMA
  • #1 4005476
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam,

jak sprawdzic czy moja plyta glowna ESC K7VTA3 Ver6 w pelni obsluzy dysk twardy 320 GB?
    Tutaj link do strony producenta plyty - jednak ja tam nic nie znalazlem na ten temat.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/Pro...ailID=351&DetailName=Feature&MenuID=1&LanID=9

Dzieki za porady

Moderowany przez jankolo:

Kolega Grzechura zamienił temat w pyskówkę. Temat usuwam

• REKLAMA
  • #2 4005484
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Najprościej pożyczyć od kogoś i spróbować.
    Jeśli to nie możliwe sugerowałbym dogadanie się ze sprzedawcą, że jak nie zadziała to zwrócisz, albo po prostu zanieść komputer do sklepu i niech sprawdzi na miejscu...
  • REKLAMA
  • #3 4005488
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Zapewne wykryje tylko 127GB, a reszte zobaczy dopiero XP z SP. Mozesz tez pomyslec o kontrolerze pod PCI z wlasnym biosem (i obsluga 48bit lba).
  • REKLAMA
  • #4 4005510
    grzechura
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Mozesz tez pomyslec o kontrolerze pod PCI z wlasnym biosem (i obsluga 48bit lba).

A tak dokladniej o co chodz? moglbys wytlumaczyc?
  • #5 4005587
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tzn co mam Ci wyjasnic? Kontroler mozesz kupic na allegro, a 48bit lba wpisz w wyszukiwarce i poczytaj.
  • REKLAMA
  • #6 4005962
    grzechura
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Tzn co mam Ci wyjasnic? Kontroler mozesz kupic na allegro, a 48bit lba wpisz w wyszukiwarce i poczytaj.

Nie dosc ze masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz to jeszcze sam nie potrafisz napisac o co Ci chodzi.

Wyjasnic moglbys przynajmniej to:

moje pytanie:

jak sprawdzic czy moja plyta glowna ESC K7VTA3 Ver6 w pelni obsluzy dysk twardy 320 GB?

Twoja odpowiedz:
    Mozesz tez pomyslec o kontrolerze pod PCI z wlasnym biosem (i obsluga 48bit lba)

Wiec wyjasniej w jaki sposob Twoja odpowiedz odpowiada na moje pytanie. Bo o to na tym forum chodzi, ze jednie pytaja a drudzy (jak znaja odpowiedz) to dopowiadja na to pytanie
  • #7 4005995
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Moja odpowiedz to:
    Zapewne wykryje tylko 127GB, a reszte zobaczy dopiero XP z SP. Mozesz tez pomyslec o kontrolerze pod PCI z wlasnym biosem (i obsluga 48bit lba).

Zastanow sie wiec dobrze, kto tutaj ma problemy z czytaniem!
  • #8 4005996
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Kolobos podal Ci jedna z mozliwosci, zeby taki dysk byl w 100% obslugiwany przez wspomniana plyte, w razie gdyby sama nie potrafila go obsluzyc. Uzywajac rad z postu I i II mozesz w pelni rozwiac swoje watpliwosci i jeszcze masz podane awaryjne wyjscie z sytuacji w postaci dodatkowego kontrolera.
    Nastepnym razem, jesli oczekujesz TYLKO i WYLACZNIE odpowiedzi TAK lub NIE na swoje pytanie, zaznacz to w temacie. Zyczliwi nie beda tracic czasu na zbedne produkowanie sie.
  • #9 4006010
    grzechura
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Moja odpowiedz to:

Zastanow sie wiec dobrze, kto tutaj ma problemy z czytaniem!

No to dzieki. Kupujac kontroller sprawdze (bo o to pytam w pytaniu)czy moja plyta obsluguje 320GB dysk. Brawo:) Uwazam ze nie ma sensu dyskutowac, bo kto chcila to napisal, a Ty po prostu nie rozumiesz co czytasz i piszesz. Jedni na tym forum wiedza co pisza, inni pisza co wiedza, nie odpowiadajac na temat i Ty do nich niestety sie zaliczasz. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7VTA3 Ver6 może mieć ograniczenia w obsłudze dysków twardych ATA/IDE o pojemności powyżej 127 GB ze względu na ograniczenia BIOS-u i kontrolera IDE. System Windows XP z odpowiednim Service Packiem może rozpoznać pełną pojemność 320 GB dzięki obsłudze 48-bitowego adresowania LBA. W przypadku braku natywnej obsługi dużych dysków przez płytę, zalecane jest użycie dodatkowego kontrolera PCI z własnym BIOS-em, który wspiera 48-bit LBA, co pozwoli na pełne wykorzystanie dysku 320 GB. Najprostszym sposobem weryfikacji kompatybilności jest test praktyczny lub konsultacja ze sprzedawcą. Dyskusja podkreśla konieczność zrozumienia ograniczeń sprzętowych i oprogramowania oraz wskazuje na rozwiązania awaryjne w postaci kontrolerów rozszerzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA