logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ECS P6IPAT obsłuży dysk 160GB WD/Seagate z Celeron 733 i chipsetem i815?

Tomer 19 Sie 2006 00:12 1239 7
REKLAMA
  • #1 2929646
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Przymierzam sie do kupna dysku twardego - i prawdopodobnie bedzie to dysk 160gb firmy WD albo Seagate.
    Mam tylko watpliwosc: czy moja plyta wykryje ten dysk i bedzie z nim wspolpracowala?
    Model plyty: ECS P6IPAT, na niej celeron 733, chipset intel i815
    Mam wgrany najnowszy BIOS, jednak jest on i tak dosc stary (chyba 2003)
    Na stronce ECS'a pisza ze maksimum dla tej plyty to 40 GB.
    Wiem ze zdarzaja sie problemy z dyskami powyzej 137GB i ze trzeba miec windowsa XP z SP1 aby widziec wieksze dyski, tylko jak to sie ma do partycji bootowalnej?
    Znalazlem na jakims forum podobny problem i podobno w koncu udalo sie taki dysk odpalic, jednak jest to jedna taka informacja w calym internecie i waham sie czy moge jej zaufac.
    Jezeli wiec ktos podlaczal kiedys jakis duzy dysk do takiej plytki to prosilbym o odpowiedz :)
  • REKLAMA
  • #2 2929750
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Osobiście nie wróże temu powodzenia. Poza tym, jeśli stać Cię na taki dysk, to czemu nie skołujesz sobie lepszej płytki? różnica kilkudziesięciu złotych i miałbyś płyte, która pewnie nie przedstawiałaby takich problemów.
  • REKLAMA
  • #3 2929798
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.

Tomer napisał:

Witam.
    Przymierzam sie do kupna dysku twardego - i prawdopodobnie bedzie to dysk 160gb firmy WD albo Seagate.
    Mam tylko watpliwosc: czy moja plyta wykryje ten dysk i bedzie z nim wspolpracowala?
    Model plyty: ECS P6IPAT, na niej celeron 733, chipset intel i815
    Mam wgrany najnowszy BIOS, jednak jest on i tak dosc stary (chyba 2003)
    Na stronce ECS'a pisza ze maksimum dla tej plyty to 40 GB.
    Wiem ze zdarzaja sie problemy z dyskami powyzej 137GB i ze trzeba miec windowsa XP z SP1 aby widziec wieksze dyski, tylko jak to sie ma do partycji bootowalnej?
    Znalazlem na jakims forum podobny problem i podobno w koncu udalo sie taki dysk odpalic, jednak jest to jedna taka informacja w calym internecie i waham sie czy moge jej zaufac.
    Jezeli wiec ktos podlaczal kiedys jakis duzy dysk do takiej plytki to prosilbym o odpowiedz :)

O ile dobrze pamiętam to najbliższe ograniczenie w twoim przypadku będzie występowało przy 137GB Czyli faktycznego 128GB bo poprzednie było przy 32GB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2929810
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

3-letni bios powinien widzieć takie dyski, chociaż to nie jest pewne.

Najlepiej jakbyś udał sie do sklepu z komputerem i sprawdził w sklepie czy sie da.

Co do ograniczenia windowsowego to mozna je obejść dzieląc dysk na partycje np. 100GB i 60GB. Ważne żeby nie była większa niż 120GB, najlepiej zrobić to na innym komputerze który poprawnie "widzi" ten dysk.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2930376
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    to co piszą na stronie firmy ExtremelyCheapShit (ECS) to nie prawda, sam miałem kiedyś tą płytę i chodziła bez problemów z dyskiem 80GB. 99% szansy że z dyskiem 160GB też nie będzie problemów. Jedyny problem jaki napewno będzie to taki, że pokaże ci w BIOSie 64Gb, albo 137Gb. nie przejmuj się tym bo XP na i815 i tak zobaczy twój dysk w całej okazałości
  • REKLAMA
  • #6 2930388
    Tomer
    Poziom 15  
    Tylko ze mi nie bardzo pasuje wydawanie kasy na nowa plyte, wiec pewnie tez procesor itd... Dysk chce kupic tylko dlatego ze poprzedni mi padl, a chyba zgodzisz sie ze ponizej 160gb nie oplaca sie kupowac.

Dysk napewno bedzie podzielony na partycje, pewnie bede chcial tez zainstalowac jednoczesnie windowsa i linuxa. Chodzi mi tylko o to czy jezeli bede mial partycje systemowa np 20gb to napewno bedzie z niej system odpalal ? Wg opinii z innego forum windows wykrywa dyski niezaleznie od bios-a, wiec problem pewnie bedzie tylko z tym czy sam windows sie uruchomi z tego dysku, jezeli bios nie bedzie go widzial..
  • Pomocny post
    #7 2930507
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Bios na 100% wykryje dysk, w najgorszym wypadku 137GB ale po instalacji xp z sp dostepna bedzie reszta, wiec mozesz kupowac.
  • #8 3570372
    Tomer
    Poziom 15  
    Kupilem dysk 250GB (wczesniej sprawdzalem taki sam) i dziala. Bios widzi tylko 137 GB. Windows XP normalnie widzi partycje (mam podzielone po max 100GB), a żeby go podzielic (robilem to acronis disk director) musialem dodac wpis do rejestru (enablebiglba) - wszystko na windowsie XP bez zadnego SP.
    I jeszcze jedno - kazda partycja bootowalna musi sie zaczynac w tych 137 GB (jak zrobilem partycje linuxa na koncowych 15GB dysku to nie odpalal)

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS P6IPAT z procesorem Celeron 733 i chipsetem Intel i815 może współpracować z dyskiem twardym o pojemności 160GB lub większej, mimo że oficjalne specyfikacje BIOS-u (z 2003 roku) wskazują limit 40GB. BIOS prawdopodobnie wykryje maksymalnie 137GB (lub 64GB), co jest typowym ograniczeniem starszych BIOS-ów, jednak system Windows XP (najlepiej z SP1 lub z odpowiednim wpisem rejestru enablebiglba) zobaczy cały dysk i umożliwi korzystanie z pełnej pojemności. Dysk należy podzielić na partycje nieprzekraczające 120GB, a partycja systemowa (bootowalna) musi znajdować się w pierwszych 137GB dysku, aby system mógł się z niej uruchomić. Rozwiązaniem jest także użycie narzędzi do partycjonowania na innym komputerze. W praktyce użytkownicy potwierdzają działanie dysków 160GB i nawet 250GB na tej płycie, z zastrzeżeniem powyższych ograniczeń BIOS-u i konfiguracji partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA