logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wtyk zasilacza 4 PIN (mini DIN ?)

ciejkins 21 Cze 2007 14:12 12808 10
REKLAMA
  • #1 4006127
    ciejkins
    Poziom 11  
    Witam

Mam ogromną prośbę - potrzebuję kupić wtyk do zasilacza z nietypową końcówką 4 PIN (mini DIN ?) 10 mm. Taka końcówka jest mi potrzebna do monitora LCD firmy NEC przywiezionego z Anglii. W sklepach elektronicznych w Krakowie w ogóle o tym nie słyszeli a bardzo pilnie tego potrzebuję.
    Czy może mi ktoś wskazać gdzie takie coś kupić, ewentualnie ma coś takiego?

Wolę zapytać gdyż nie mogę sobie pozwolić na pomyłkę tylko muszę jak najszybciej to mieć. Spotkałem w internecie takie końcówki mini DIN 4 PIn ale z adnotacją SVHS, i nie wiem czy ta końcówka nadaje się do zasilacza (24 V 3500mA)

Bardzo proszę o wskazanie mi miejsca gdzie to mogę kupić.

Pozdrawiam forumowiczów

laik Elektroniczny
    Rafał
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 4008134
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam coś podobnego jest w Compaq TFT5000 tylko 6 pinów. Podłączyłem i działa jeszcze nic sie nie spaliło a już kilka tak podłączyłem. Zrób zdjęcie tego gniazda jak możesz. Swoja drogą to 3500mA zasilacz jest trochę na wyrost. Ponieważ producent zawyża trochę tę wartość. Tyle co podłączyłem monitorów LCD to zawsze podana wartość przez producenta jest zawyżona. Np: TFT8000 (podane 5A) faktycznego poboru 4A, Compaq TFT5010 (podane 5A) pobiera 2,6A; Fujitsu Siemens podane 2,5 pobiera do 1,6-2A. Myślę że wtyk wytrzyma. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4008909
    ciejkins
    Poziom 11  
    Hej

Zdjęcia nie mam możliwości zrobić gdyż monitor jest u wujka, i jak przyjadę mam już mieć tą końcówkę.
    Dzięki za informacje co do poboru mocy - na tabliczce było napisane 24V 3.3 A, więc wziąłem zasilacz regulowany 24V 3500mA. Jak się okazało przy 24 V zasilacz pracuje na 3A. 3.5A wyciąga przy 20V więc ta druga opcja odpada.

Ponadto kolega doradził mi gdzie to można kupić (wydatek około 20zł)

http://www.cyfronika.com.pl/
  • REKLAMA
  • #4 4010568
    czar
    Poziom 15  
    Ten wtyk za 20zł? to super drogi!!! Koszt takiego tyku najprostszego to 50gr a takiego lepszego to do 3złmax. Każdy sklep z częściami elektronicznymi będzie miał taki wtyk.
  • #5 4011336
    ciejkins
    Poziom 11  
    Mylisz się. Wtajemniczyłem się trochę w złącza typu DIN. Te o których piszesz w zależności od pinów to są np PS/2 albo SVHS i te końcówki są rzeczywiście tanie jak barszcz. A co do sklepów - byłem w dwóch krakowskich całkiem nieźle zaopatrzonych (na Królewskiej i Wrocławskiej) - i powiedzieli w obu, że czegoś takiego nie mieli, nie mają i mieć nie będą.
  • REKLAMA
  • #6 4012396
    ciejkins
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie mi się zrodziło...

Czy do takiej końcówki (mini DIN 4 PIN) będzie pasował np taki zwykły zasilacz?

http://allegro.pl/item199880466_uniwersalny_zasilacz_od_15v_do_24v_3500ma_f_vat.html

Pytam dlatego że dowiedziałem się że w takich końcówkach np na jednym pinie ma być 12V a np na drugim 5V. Czy ten zasilacz pójdzie z taką końcówką?

Z góry dzięki za odpowiedź
  • #7 4012418
    czar
    Poziom 15  
    Pisałeś że ten monitor ma zasilanie 24V, i tak pewnie jest tylko, że na dwa bolce może przychodzić 24V i na dwa bolce masę. Więc musiałbyś połączyć w taki sposób. Są takie monitory, ze mają zasilanie 12V i 5V naraz np compaq TFT5000. Musisz sprawdzić na tablice czy jest podane tylko jedno napięcie czy też dwa.

TFT5010 jest zasilany już tylko 12V i ma cztery bolce, z czego dwa to 12V a dwa to masa
  • #8 4012603
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Czy o taki wtyk mini din 4 pin koledze chodzi.poniżej RealFoto gniazdo i wtyk 4 pin minidin sa to typowe gniazda i wtyki do zasilania DC.

• #9 4012738
    ciejkins
    Poziom 11  
    Tak! Dokładnie o coś takiego co jest na samiutkim dole. Nie wiem czy mnie oczy mylą czy rzeczywiście jest różnica ale w tym górnym piny są ustawione w kwadrat.

P.S Dodam jeszcze że byłem dzisiaj na giełdzie RTV na Balickiej i tylko 2 gości od laptopów miało takie zasilacze z tą końcówką, jednak były to zasilacze 19V a ja potrzebuje 24V. Ponadto gdy spytałem ich o tą końcówkę goście powiedzieli że tego praktycznie się nie da kupić bo tego po prostu nie ma. :(

Dodano po 24 [minuty]:

poprawka... zerknąłem na zdjęcie, które robiłem komórką i jednak chyba to jest ten górny.

Oznaczyłem sobie białymi kropkami zaciemnione miejsca i wychodzi że piny są ułożone w kwadrat

Zamieszczam jeszcze linki do zdjęcia gniazda i tabliczki.

• #11 4013283
    ciejkins
    Poziom 11  
    GRIN jesteś wielki!!!! DZIĘKI

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano wtyku zasilacza 4 PIN typu mini DIN o średnicy około 10 mm do monitora LCD NEC sprowadzonego z Anglii. W lokalnych sklepach elektronicznych w Krakowie nie udało się znaleźć takiego złącza, a standardowe mini DIN 4 PIN (np. SVHS) mogą nie być odpowiednie do zasilania 24 V 3,3 A. Dyskusja wyjaśniła, że wtyk mini DIN 4 PIN do zasilania DC ma piny ułożone w kwadrat i jest stosowany w monitorach takich jak Compaq TFT5000 (6 PIN) czy TFT5010 (4 PIN, 12 V). Zasilacz 24 V 3,5 A jest odpowiedni, choć producent często zawyża wartości prądu. Wskazano, że wtyk można kupić w sklepach internetowych, np. Cyfronika, lub na Allegro, gdzie dostępne są zasilacze 24 V z wtykiem 4 PIN mini DIN. Zwrócono uwagę, że wtyki typu PS/2 czy SVHS są tańsze, ale niekoniecznie pasują do zasilania monitora. Ustalono, że monitor NEC wymaga standardowego wtyku mini DIN 4 PIN z pinami w układzie kwadratu, a zasilacz musi dostarczać 24 V na odpowiednie piny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA