logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon Philips FW 650 - problem z otwieraniem kieszeni i klikaniem

Wieki 21 Cze 2007 14:52 4967 12
REKLAMA
  • #1 4006264
    Wieki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Szukam pomocy. Do tej pory niewiele korzystałem z magnetofonu, bo był problem z otworzeniem kieszeni - na zdjęciach dorysowałem strzałki. Czerwona pokazuje ząbek sanek, który powinien w prawidłowym położeniu znaleźć się we wgłębieniu dźwigienki. Dźwigienka ta (zaznaczona żółtą strzałką) jest wtedy cofnięta i zwalnia ruch dla innej dźwigni (ze sprężynką), która reaguje na przycisk otwierania. Problemem było to, że sanki nie opuszczały się do samego dołu i kieszeń w konsekwencji nie otwierała się. Teraz jak testuję jest wszystko w porządku, ale nie wiem na jak długo.
    Powodem zajrzenia teraz do magnetofonu było jednak co innego - na jakiekolwiek komendy magnetofon odpowiada tylko próbą załączenia co objawia się klikaniem.
    Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z takimi objawami?
    Proszę o pomoc. Mechanizm jest prawie nie używany, więc nie ma mowy o zużyciu mechanicznym.
    Załączniki:
    • Magnetofon Philips FW 650 - problem z otwieraniem kieszeni i klikaniem P6210001.JPG (66.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetofon Philips FW 650 - problem z otwieraniem kieszeni i klikaniem P6210000.JPG (90.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4007654
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    witam, wymień komplet pasków, przeczyść styki(wszystkie) i tory taśm, jeśli zajdzie potrzeba wymień rownież rolki i bedzie hulać bez problemu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4007981
    Wieki
    Poziom 12  
    Czyli wymiana drobnych rzeczy, ale jak patrzę na zabudowane mechanizmy i silniki magnetofonów to nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, z której strony zacząć demontaż. Może ktoś ma ten sprzęt i może mi udzielić wskazówek, aby mi się nie rozsypały jak coś nie tak zrobię?
    Jeśli chodzi o styki to jaka liczba może ich być?
    Yooras, za tory taśm i rolki zabiorę się pewnie dopiero później jak będę pewien, że w ogóle cokolwiek mi się obraca w magnetofonie, ale dzięki za poradę.
  • REKLAMA
  • #4 4008884
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Jeżeli tego nie robiłeś to lepiej zlecic naprawę w serwisie bo wymiana pasków w tym modelu nie należy do łatwych duzo rozkręcania do wyczyszczenia wszystkie czujniki,mikrostyki czujnik halotronowy.
  • #5 4009289
    Wieki
    Poziom 12  
    Podjąłbym się tego jeśli miałbym jakieś wskazówki. Dopiero co wymieniałem czytnik i powiodło się, więc myślę, że jakieś nadzieje są. O ile paski na pewno zauważę, to jeśli chodzi o czujniki czy mikrostyki to nawet nie wiem gdzie tego szukać (czujniki obecności kasety znajdują się nad nią, ale to da się wyczuć, bo są na zewnątrz) i jak może wyglądać.
    Miałby ktoś cierpliwość mnie naprowadzić? I jeśli potrzebowałbym jakiś materiałów do czyszczenia czy smarowania, to co konkretnie obecnie najlepiej zakupić, bo nie chodziłem po sklepach i nie mam pojęcia, czego się teraz używa i co warto byłoby mieć w szufladzie do ewentualnych przyszłych prac?
  • REKLAMA
  • #6 4009734
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Posłuchaj rady Telo.To jest bardzo dobry mechanizm ale nieumiejętne podejście do niego tylko pogorszy sprawę.Zleć serwisowi.
  • #7 4011568
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ten mechanizm rzeczywiście wymaga sporo wprawy. Kilka razy wymieniałem paski dla kolegi z zaprzyjaźnionego serwisu :). Warto też jak napisał Telo zająć się mikrostykami (te od wykrywania obecności kasety i rodzaju taśmy), bo mogą się dziać cyrki gdy są niesprawne. WD-40 niezbyt tu pomaga.
  • #8 4012574
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    WD-40 to raczej na rdze. Do styków polecam KONTAKT 60
  • #9 4016642
    Wieki
    Poziom 12  
    Jestem trochę niepocieszony, ale cóż - nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać rad mających jakieś doświadczenie w tym przypadku. Wszystkim dziękuję.
    Chyba, że wrzuciłby ktoś jakąś serwisówkę, abym poczuł się pewniej i ostatecznie podjął decyzję o działaniu.
  • #10 4020381
    Wieki
    Poziom 12  
    Udało mi się zdemontować cały panel przedni i zajrzeć w niektóre miejsca. Sprawdziłem mikrostyki, te które znajdują się nad kasetami i są sprawne. Nie wiem gdzie są ewentualnie inne styki czy czujniki, które powinienem skontrolować. Czy ktoś pamięta gdzie są zlokalizowane?
    Wydaje się, że będzie konieczne wymienić paski, bo podczas uruchamiania silnik się obraca, ale one się ślizgają, napęd nie jest przenoszony na mechanizm koła z nacięciami, kończy się na klikaniu pochodzącym od metalowego trzpienia poruszającego się wzdłużnie (zielona strzałka), i dźwigni (czerwona strzałka), która ten ruch ma przejąć. Mam prośbę do elek77, jeśli parę razy wymieniał paski, aby podał wskazówki jak się zabrać do wymiany tych pasków, bo w tej chwili mam już wszystko na wierzchu.
    Podczas samego przewijania gdy poruszę kołem pasowym to taśmę ciągnie, ale w czasie odtwarzania opory są już na tyle duże, że nie ma mowy o pociągnięciu. Jeśli potrzebne byłoby wykonanie zdjęć do przypomnienia wyglądu to mogę je zamieścić.
    Załączniki:
    • Magnetofon Philips FW 650 - problem z otwieraniem kieszeni i klikaniem P1010007.JPG (54.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetofon Philips FW 650 - problem z otwieraniem kieszeni i klikaniem P1010006.JPG (53.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4020891
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Najważniejsze to zapamiętaj w jaki sposób są poprowadzone paski, szczególnie ten w lewej mechanice (patrząc od przodu). Zwróć też uwagę która mechanika ma pasek na pierwszym rowku ośki silnika napędowego. Oczywiście wymień również te krótkie paski. Aby wymienić wszystkie paski musisz oczywiście wyjąć cały mechanizm i odkręcić obie mechaniki od blaszki na której jest zamocowany silnik. Ogólnie wymiana pasków w tym modelu wymaga koordynacji manualnej i cierpliwości jeśli coś nie wychodzi. Największym problemem będzie założenie dłuższych pasków, napięcie ich i założenie na oś silnika ( i skręcenie wszystkiego do kupy :)). Zrób fotkę całej mechaniki.
  • #12 8231293
    micsmi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Długo nie korzystałem z magnetofonów w modelu Philips FW650C, ale teraz jest mi potrzebny do uruchomienia jednej kasety. Niestety oba magnetofony po naciśnięciu klawisza "Play" stoją w miejscu. Słychać charakterystyczny trzask mechanizmu, a rolki się nie kręcą. Ewidentnie zostały zerwane paski magnetofonowe. CZY KTOŚ WIE JAKIE WYMIARY MAJĄ PASKI MAGNETOFONOWE DO WIEŻY PHILIPS MODEL FW650C? W serwisie powiedziano mi, że podejmą się wymiany, jak zdobędę paski magnetofonowe, bo oni nie mają już na składzie pasków do tej wieży. Niestety nie podano mi wymiarów, bo nikt nie znał.
    Tu można jeszcze kupić paski, ale są tylko wymiary, a nie modele.
    http://sklepelektroniczny.com/cat-pol-21-Czesci-RTV-i-VCR-Paski-Paski-magnetofonowe.html
  • #13 8231349
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Co to za serwis który nie potrafi dobrać pasków .
    Tu masz oryginales
    MECH A - 482235831222
    MECH B (REC/PB) - 482235831221
    2*krótki na sprzęgiełko - 482235831219
    wymiarow manual nie podaje

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofon Philips FW 650 ma problem z otwieraniem kieszeni kasety, spowodowany nieprawidłowym położeniem ząbka sanek względem dźwigienki, co uniemożliwia pełne opuszczenie sanek i otwarcie kieszeni. Dodatkowo urządzenie reaguje na komendy jedynie klikaniem, bez uruchomienia mechanizmu. Przyczyną mogą być zużyte lub ślizgające się paski napędowe, niesprawne mikrostyki lub czujniki obecności kasety i rodzaju taśmy. Wymiana pasków w tym modelu jest skomplikowana, wymaga demontażu całego mechanizmu, odkręcenia mechanik i precyzyjnego założenia pasków, zwłaszcza dłuższych, z odpowiednim napięciem. Czyszczenie styków i torów taśmowych jest zalecane, przy czym do czyszczenia styków polecany jest preparat Kontakt 60, a nie WD-40. Wskazane jest zlecenie naprawy w serwisie, jeśli brak doświadczenia, jednak dostępne są porady dotyczące demontażu i wymiany pasków. Dla modelu Philips FW 650C podano oryginalne numery pasków: MECH A - 482235831222, MECH B (REC/PB) - 482235831221 oraz dwa krótkie na sprzęgiełko - 482235831219. Wymiarów pasków nie podano, co utrudnia samodzielne ich zdobycie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA