logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika basowego do kolumn estradowych: Alphard Magnum 15 czy PS 15?

jarmol90 21 Cze 2007 18:40 8766 51
Najlepsze odpowiedzi

Który 15-calowy głośnik basowy do trójdrożnych kolumn estradowych wybrać: Alphard Magnum 15 czy PS15?

Jeśli musisz wybrać tylko między tymi dwoma, Magnum 15 wypada lepiej od PS15, bo ma większą skuteczność, a PS15 został wprost oceniony jako głośnik o słabej dynamice i mizernym basie [#5304042][#4281079] Jednak większość odpowiedzi odradza oba Alphardy i sugeruje, że to budżetowe kompromisy o jakości niewspółmiernej do problemów, które później generują [#4035914][#4041015] Najczęściej polecana alternatywa to Beyma HP15 za ok. 255 zł brutto, bo ma dać wyraźnie lepszy efekt niż STX i pozwolić zbudować sensowną paczkę 2-drożną lub 2x15" + driver [#4039719] Padają też sugestie, że przy małym budżecie lepiej dołożyć do sprawdzonego Eminence/Beyma niż kupować Alpharda, bo „tanioche” i tak zwykle trzeba potem wymienić [#4041015][#4285186]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 4007045
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam

Zastanawiam się nad budową 3 drożnych kolumn estradowych i nie wiem jaki głośnik basowy wybrać. Rozważam głośniki Alpharda- seria magnum z tego co słyszałem nie jest wcale zła, a co do PS 15 to też podobno dobry głośnik. Co zrobić? Który z nich wybrać? Pomocy!!!

Myślałem nad STX gdn 38 300 8 ae ale ma on trochę za małą efektywność no i parę wad i kosztuje 211zł a to za taki głośnik to trochę za dużo.

Co do PS 15 to na forum 'estradowiec.pl' znalazłem jego charakterystyke częstotliwości i przy ok 70Hz osiąga 100dB.

Magnum z kolei ma większy SPL, choć Xmax mają na podobnym poziomie.

Proszę o porady i opinie. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje!

[_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4035126
    jarmol90
    Poziom 20  
    Czy nikt nie porównywał tych dwóch przetworników???

A może chociaż jakieś opinie przemawiające za którymś z wymienionych modeli? Był bym bardzo wdzięczny...

Wiem że ktoś miał mierzyć parametry tego magnuma... może choć tyle...
  • #3 4035257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4035890
    jarmol90
    Poziom 20  
    No ten PS 15 to może i dziadostwo....ale magnum to już chyba raczej coś lepszego. Pojawiło się kilka opinii pozytywnych na jego temat.
    Znalazłem na elektrodzie jakiś temat o tym głośniku i ktoś miał sprawdzić jego parametry...ale nie weim czy to ktoś sprawdzał bo nie znalazłem tego w forum.
  • REKLAMA
  • #5 4035914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4035993
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Tak????A jak byles u mnie posluchac tego suba na ALphardzie to byles bardzo pozytywnie zdziwiony...Czyzby woda sodowa ci do glowy uderzyla???To ze pracujesz w duzej firmie to malo co kogo obchodzi i malo kogo interesuja twoje przechwalki.Polecasz rzeczy ktore kosztuja ......zl a przeciez na mniejsze dyskoteki nie potrzeba od razu PD

• #7 4036072
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Ale Magnum 15 kosztuje z tego co wiem znacznie więcej niż PS 15. Więc ta różnica w cenie musi z czegoś wynikać.
    Ale PS 15 jest pewnie dużo lepszy niż badziewne serie HW.
  • #8 4036089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4037287
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    ooooo zdazyles zapomniec?????przez 3 miesiace pamietales a teraz zaponiales....Ale luz,ja sie nie mam chwalic czym....T????To co mam mi wystarcza w zupelnosci i rady kogos kto uwaza sie za akustyka roku sa mi zbedne...
    P.S Nie badz zly Barthezz ale wyrazam swa subiektywna i obiektywna ocene.......Pozdro
  • #10 4037298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4038790
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Co jak brzmialo i co kto pamieta to chyba nie przedmiot dyskusji, tym bardziej jesli moze sie ona skonczyc klotnia.

Alphard nie produkuje sprzetu estradowego, obojetnie jak sobie nazywaja rozne rzeczy w katalogach. Prosze najpierw sprawdzic co powinno kryc sie za pojeciem "glosnik estradowy". Jednym slowem dyskusja czy Alphard sie nada jako estradowiec jest pozbawiona posmaku chocby sensu.
  • REKLAMA
  • #12 4039291
    jarmol90
    Poziom 20  
    Masz rację tomaszo...ale to nię będzie profesionalna estrada. Chodzi mi o zestaw do nagłaśniania dyskoteki, a od czegoś trzeba zacząć...nie stać mnie na drogie głośniki jak na razie dlatego myślałem, że te alphardy by się może sprawdziły...było parę pozytywnych opinii na temat serii Magnum, dlatego pomyślałem właśnie o tych głośnikach.

Choć wcześniej myślałem nad GDN38-300 od STXa ale ma on parę wad(choć można je samemu wyeliminować) ale ta jego efektywność:/ no i cena...kiedyś była bardziej atrakcyjna.

W takim razie jaki głośnik byście mi polecili, chodzi mi o 15" o mocy ok 200-350Wrms...najlepiej niedrogo? Ma on służyć do konstrukcji 3-drożnej
  • #13 4039719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4041015
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Niestety, prawda jest smutna w tej kwestii - kto kupuje "tanioche" (w sensie ceny i jakosci adekwatnej do tej ceny naturalnie), ten placi dwa razy - bo potem musi wywalic i tak sporo wiecej na cos rzetelnego. Nie da sie przeskoczyc pewnych kwestii i jesli to ma byc jakas dyskoteka, na ktorej ludzie maja sie bawic i przychodzic tam chetnie nie tylko dla dilerki i mordobicia, to musi cos tam wytwarzac konkretny dzwiek, nie tylko halas, dodatkowo nie moze sie to cos nieustannie psuc poprzez : rozklejenie membrany, zniszczenie zawieszen, rozklepanie karkasu o nabiegunnik, spalenie cewki itp.
  • #15 4042541
    jarmol90
    Poziom 20  
    No ta Beyma to by nawet mogła być, dał bym go do bassreflexu w bude ok 100litrów i zestroił na ok 35-40Hz. Hmm.. zestaw 2 drożny.... znalazłem na allegro driver z 2" cewką o dość dobrych parametrach w cenie ok 69zł - oto link
    http://www.allegro.pl/item209607025__profesjonalny_driver_1_cewka_2_150w_faktura.html

zastosował bym zwrotkę 18dB przy ok 1800Hz- myśle że byłoby OK. Na razie zbudowałbym 4 takie kolumny(tak na początek) a jak interes się rozkręci to zobaczymy....może jakieś suby na 18", ale to w przyszłości.
    Co myślicie o takim rozwiązaniu? Sala na której chcę grać ma ok 120m2.
    A może ta Beyma by pasowała do tuby(odwrotki)? i wtedy 2 kolumny i 2 tuby...
  • #16 4045410
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Kto wie - może ten driver z allegro wiele mu nie ustępuje, ale pierwszy raz słyszę o firmie "CDH". Warto ryzykować, gdy dokładasz 40 zl i masz sprawdzony produkt? I pewnie nikt ci nie powie nic o tym głośniku. Pewne wyobrażenie daje to że gość sprzedaje głównie alphardy i voice krafty....

http://www.westmusic.pl/index.php?p171,-selenium-dh-200-e-e
  • #17 4047474
    jarmol90
    Poziom 20  
    Co to tego drivera z allegro to zastanawiałem się nad nim głównie dlatego że ma cewke 2". Też nie słyszałem jak dotąd o firmie CDH - może to kolejny chiński głośnik?...
  • #19 4049278
    jarmol90
    Poziom 20  
    md dzięki za ten link....już znalazłem tego drivera z allegro. Czyli jednak pozostaje ten selenium...a czy można do niego zastosować zwyklą tubę np z allegro? Gość maxim88 ma tego pełno i w przystępnych cenach.

Choć jak teraz patrze na ofertę hornów selenium to znalazłem coś mnie interesującego. Czy taka tuba będzie dobra do driverka DH 200E-E selenium:
    http://www.westmusic.pl/index.php?p185,selenium-hc-23-25
  • REKLAMA
  • #20 4049451
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Ważna jest średnica i gwint, spotkałem się z dwoma rodzajami gwintu: gęsty i standard. Popytaj sprzedającego o szczegóły. Oczywiście, nie bez znaczenia jest profil tyby, który ma wpływ na kąty promieniowania w poziomie i pionie.
  • #21 4062777
    jarmol90
    Poziom 20  
    A tak odnośnie efektywności głośników - ile dB stłumić ten driver selenium? Powiem szczerze że chiałbym mieć mocny sopran w tych kolumnach. To jak sopran bym stłumił do 98-99dB będzie dobrze???
  • #22 4063240
    sokolasty
    Poziom 11  
    Pisano nie raz, ze Alphard to syf. IMO nie (a przynajmniej nie całość produkcji)
    Zbudowałem sobie paczkę pod gitarę basową na czterech EM1002. Pędzę ją 240W wzmakiem Hartke 3500. Rozkręcam gain i master na 7, na korektorze podbijam 31, 62 i 100 Hz. Mam tę paczkę od 10.2004 i głośniki działają, nic się nie rozlatuje. Poważną wadą jest - jak dla mnie - niska wytrzymałość mocowa. Ale to koniec jego wad. Głośnik jest lekki (2 kg) i tani (<60PLN). Ostatnio robię bezpośrednie porównania z budżetowym sprzętem. W walce 1:1 miedzy paką Gallien-Krueger Backline (najniższa seria) 410 wygrał mój złom, brzmienie silniejsze, bardziej z jajami. Walkę z paką Ashdown Mag 1x15 wygrał znów alphard (głębszy, niższy bas, lepsze przebicie w miksie - dźwięk szedł dołem). Zrobiłem też bezpośrednie porównanie z paczką na głośniku Eminence BP102 (60€) i Alphard wygrał - powerne brzmienie, skuteczniejszy (na przekór bb i WinISD).

Pierwsze dwa testy przeprowadziłem na paczce 4x10, 130l zamknięta, trzeci - 1 Alpharda i 1 Eminence włożyłem do identycznych obudów 30l, raz obie zamkniete, a raz BP102 strojony na ca. 40 Hz. Swoją drogą próbowałem wielu konstrukcji na tym BP102 (łącznie z SBB4) i w małej budzie brzmi najselektywniej.

Za kazdym razem do porównań używam A/B Boxa.

A HW 800 to można sobie wetknąć, nie napiszę gdzie.
  • #23 4068395
    jarmol90
    Poziom 20  
    Zastanawia mnie jedna rzecz- czy ta Beyma będzie dobra do basu? Zmieniła się trochę koncepcja, potrzebuje głośników do subów... tak więc potrzebuje czegoś co da porządny bas.... w cenie do 280zł/szt :/
    może ten głośnik?
    http://www.westmusic.pl/index.php?p150,-selenium-15-pw-3-slf

prosze o porady, co będzie najlepsze do basu. Może jakieś inne propozycje? I najlepiej od razu linki do tych głośników.

Pozdrawiam
  • #24 4279370
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    jarmol90 napisał:
    tak więc potrzebuje czegoś co da porządny bas...

Hmm a co dla ciebie jest ten porządny bas? mozna miec straszne łupanie,warczenie,buczenie i setki db a mozna mniej miec db ale jakby lepszej jakosci,barwy i czytelnosci.
  • #25 4279464
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    za 280zł nie ma głośnika który da fajny, mocny bas.
  • #26 4279702
    jarmol90
    Poziom 20  
    No widze że temat ruszył...ale zmieniły sie zapotrzebowania. Teraz potrzebuje kolumn nie na jednym głośniku 15", tylko na dwóch, no i do tego jakiś driver 2". Wezme pewnie jakiś z oferty selenium. Co do basów...No fakt, w tej cenie to można albo głośny głośnik albo z dobrym basem ale mało efektywny. Niestety brak wystarczających funduszy sprawia że trzeba wybrać jakiś kompromis. Profesionalnej estrady to nie będzie, ale na jakies mniejsze imprezy to powinno być ok!
    Kupie najpierw porządna końcówkę-planuje nowego T.Amp PA2400 Kolumny to jeszcze sam nie wiem...może użyje tych ps15. Mam do niego charakterystykę przenoszenia, po której można sądzic że jak na swoją cenę to nie jest zły, napewno bije na głowę gdn38-300 pod względem głośności i zakresu przenoszenia. Nie trzeba stosowac przy nim jakiegoś super drivera(co z reszta przy głośniku stxa nie ma sensu), bo głośnik chodzi spokojnie nawet do 4kHz.
    Co do basu to wiadomo, że nie chodzi mi o jakieś beznadziejne łupanie, gdzie bas zlewa się w całość i tak naprawdę odpowiedź impulsowa jest tragiczna :/
    Jak proponujecie, na ile Hz stroic obudowę b-r. kolumny maja grać w salach zamkniętych.
  • #27 4281079
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Alphard PS15 zdecydowanie odradzam. Mieliśmy w pracowni i syf totalny, słaba dynamika, bardzo mizerny bas.
    Co do serii PS bardzo dobre sa PS10 jak za ta kase rewelka :)
    Radze odpust sobie PS na nich sa robione power soundy/high powery. Cecha charakterystyczna PSek jest czarne wyprowadzenie cewki :) tzn zamiast typowej licy jest kabelek w gumowej owijce hehe.
  • #28 4282752
    jarmol90
    Poziom 20  
    diyManiek a w jakiej obudowie były te ps15? i ile ich w kolumnie? Wiem że moc maja zawyżoną, głośnik wytrzymuje ok 200Wrms. Jeśli nie ten ps15 to może magnum 15? Choć wychylenie liniowe to mają na podobnym poziomie(niewielka różnica 0,3mm na kożyść ps15). Mam charakterystyke tego ps15 w obudowie b-r 100litrów strojona na ok 40Hz i nie jest taka zła-głośnik łapie nawet 100dB. Magnuma charakterystyki nie mam niestety. Jest droższy od ps15, ale to może głównie dlatego że ma aluminiowy kosz, a ps to ma blaszany...
    Co do tych kabelków zamiast normalnych lic-może to takie zabezpieczenie, np lice są długie i zostały zabezpieczone przed stykaniem się podczas pracy(wada stx gdn 38-300)
  • #29 4285186
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Oj niewiem jak ty mierzyles ze ci wyszlo spl dla PS az 100dB !! w budzie 90l gral bardzo zle i cicho...
    Ja na Twoim miejscu odpuscil bym sobie alpierdy choc sa tanie np magnum w hurcie 146zl brutto :) ale ma to sie ogolnie do jakosci. Lepiej kup sobie emi lub beyme i daj do tego driverek 1`` zrob 1x15 posluzy, zagra napewno lepiej niz 2x15 na tych magnumach czy PSach.
  • #30 4285294
    jarmol90
    Poziom 20  
    diyManiek ja nie mierzyłem charakterystyki tego ps15. Znalazłem na forum jego charakterystykę, z tego co mówił autor który ją załączył, to pomiar odbył się w firmie ldm, tak więc jest to raczej wiarygodna charakterystyka. Jego średni spl to 95dB, jednak patrząc na charakterystykę to waha się ona właśnie od 95-100dB. Głośnik był w obudowie b-r 100litrów

Załączam charakterystykę(nie jest to charakterystyka na osi, lecz pod kątem 45 stopni)
    Załączniki:
    • Wybór głośnika basowego do kolumn estradowych: Alphard Magnum 15 czy PS 15? Ps 15 charakterystyka.jpg (43.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika basowego do budowy 3-drożnych kolumn estradowych, porównując Alphard Magnum 15 i PS 15. Alphard Magnum 15 cechuje się wyższym SPL i aluminiowym koszem, natomiast PS 15 ma nieco niższe wychylenie liniowe i jest tańszy, lecz budzi kontrowersje co do jakości i dynamiki basu. Użytkownicy wskazują, że Alphard to marka budżetowa, często krytykowana za niską jakość, choć niektórzy chwalą jego brzmienie i lekkość. PS 15 jest oceniany jako głośnik o słabej dynamice i mizernym basie, choć posiada charakterystykę częstotliwości z pomiarów potwierdzającą SPL około 95-100 dB w obudowie bass-reflex 100 litrów. Alternatywnie polecane są głośniki Beyma HP15, Eminence Delta 15LFA, Kappa 15, Truvox 1525 oraz STX GDN 38 300 8 AE, które oferują lepszą jakość i trwałość, choć są droższe. W dyskusji pojawia się także temat driverów wysokotonowych, głównie Selenium D210Ti i DH 200E-E, oraz kwestia doboru zwrotnic i obudów (bass-reflex vs. zamknięta). Zwrócono uwagę na kompromisy między efektywnością, mocą RMS, jakością basu i ceną, podkreślając, że za niską cenę trudno uzyskać wysoką jakość dźwięku estradowego. Wskazano, że do profesjonalnej estrady lepiej zainwestować w głośniki 18" lub większe, a do mniejszych imprez budżetowe rozwiązania mogą być wystarczające. Omówiono także parametry techniczne, takie jak Qtc, Xmax, moc RMS, efektywność SPL oraz wpływ konstrukcji obudowy na brzmienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA