logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika basowego 18: STX GDN-42-300-8-SC czy Alphard HW 1800?

10 Kwi 2007 11:25 5053 23
REKLAMA
  • #1 3772052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3772084
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 242
    Alphardy na forum nazywane są alpierdami, może to pomoże ci w wyborze.
  • REKLAMA
  • #3 3772132
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Zdecydowanie STX, alperdy możesz sobie odłożyc na połeczję. Ale.. STX to też nie jest niewiadomo co, na forum znajdziesz mnóstwo tematów na temat tych głośników i ich jakości. Zobacz sobie :"https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic706018-90.html"
  • REKLAMA
  • #4 3772699
    mar_ek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli te dołki maja byc na "estrade" to lepiej kup GDN-38-300-x-AE. Na pewno lepiej sie sprawdzi od tego GDN-42-300-8-SC.
  • #5 3773025
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    A jakie masz pudla ? Zazwyczaj dobiera sie najpierw glosnik, potem pod niego robi sie pudlo

Ktorys z tych stx ma, albo mial wade fabryczna i korpus cewki uderza, takze sie sie dowiedz.

Co do alphard'a sie nie wypowiem, bo nie mam takiej wiedzy, ale ostatnio alphard zrobil pare dobrych glosnikow
  • REKLAMA
  • #6 3774471
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Basy estradowe zaczynaja się od 400zł. Taka zasade można spokojnie przyjąć. Poniżej tego jest raczej kiepsko. STX 42 to w rzeczywistosci głosnik 15" a nie 18". Dotatkowo to własnie on ma wade konstrukcyjną. Resor dolny dotyka do nabiegunnika.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 3774927
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    w kazdym glosniku resor dolny dotyka nabiegunnika! I to jest parametry Xdam, szczegolnie wrazliwe sa na niego beymy bo maja plytkie kosze. STX serii blaszanej tez ma niskie Xdam dlatego trzeba stosowac male obudowy, lepiej jest juz z seria AE.

Prawdziwa estrada wymaga prawdziwytch glosnikow. A ze sa tacy co z alpharda sa zadowoleni to nic dziwnego, maluchem tez da sie jezdzic.
  • #8 3775258
    welumor
    Poziom 13  
    najlepiej zrobisz jak wybierzesz stxa GDN 38-300 AE, 18 calówka alpierda sie chowa 10 razy, beymy tez sie chowają mają niskie karkasy dzięki czemu tak pięknie uderzają o nadbiegunniki przy małych wychyłach membran, stx ma bardzo grube i ciężkie membrany i duże xmax, . Wiesz co ja ci powiem, że bass u alpharda 18 calowego nie jest tak odczuwalny w klacie jak sam Werbel u 15 calowego stxa a co dopiero mówić o basie.
  • #9 3775372
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    He He kolego Welumur przystopuj troszke...Przez takich jak ty zaniza sie poziom forum.A po drugie nudny jestes...W kazdym poscie to samo...Ale zauwaz ze tylko ty wielki spec od naglosnienia tak pisze i rozumuje.Pozdrawiam
  • #10 3775742
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    STX 38-300 to mniejsze zło. Ten GDN 42-300 to głośnik domowy, absolutnie się nie nadaje. i jak napisali koledzy ma membranę 35 cm, więc to nie jest 18-tka.

A o alphardzie zapomnij, jedna z najgorszych serii. niska moc i skuteczność, szybko ci się rozsypie.

Ale jak już masz pudła to nie ma sensu ci podawać 15-tek....
  • #11 3779033
    welumor
    Poziom 13  
    A czym sie różni 15 cali od 18 cali, czy różnica basu będzie, nie będzie różnicy w basie jeśli xmax 18 cali będzie 4mm a 15 cali bedzie miało xmax 7.5mm, to w takim wypadku wolałbym 15 cali. Zawsze można wyciąć w nowej desce okrąg dla 15 calówki i wkręcić go do obudowy.
  • #12 3779220
    bartekmaciesza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    hw 1800 głośnik nie udany, bardzo słabo posklejany , równiez nie 3mający pasma podanego przez producenta, hw jest to seria jak już służaca do domowych kolumn:) jak już z alpharda to albo ps albo magnum serie (udane podróbki originalnych magnum:) ja się nie spotkałem jeszcze z problemami w tym głosnikach, fakt efektywność 96db ale faktycznie tyle jest, moc się również zgadza, solidne klejenie, ręcze za ten głośnik:)
  • #13 3780113
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Cytat:
    A czym sie różni 15 cali od 18 cali, czy różnica basu będzie, nie będzie różnicy w basie jeśli xmax 18 cali będzie 4mm a 15 cali bedzie miało xmax 7.5mm, to w takim wypadku wolałbym 15 cali. Zawsze można wyciąć w nowej desce okrąg dla 15 calówki i wkręcić go do obudowy.

pytanie jakiej wielkości masz obudowy, czy głosniki nie bedą się męczyć w zbyt dużych dla nich pudłach.

X-max to tylko jeden z parametrów, woofery samochodowe mają większy niż estradówki więc tym bym się nie kierował.

Nawet STX 15-tka spokojnie rozniesie tego alpharda. Ten alphard ma tylko 125 Watt mocy znamionowej! Toż to dramat i śmiech na sali dla głośnika 18 cali! Tym bardziej w połączeniu z niezbyt wysoką skutecznością...
  • #14 3846560
    Maciek19882
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Chłopaki o co ta kłotnia;) Przecież wiadomo że alphard to... hmmm..;) kiepska firma i nie sie co nad tym długo rozczulać. Głośnik 18Calowy mający 125W orazz niską skuteczność poprostu nie zagra.. Szczeże osobiscie stawiałbym na głośnik mniejszy, 15cali może jeszcze mniejszy nawet 12.... który posiada bardzo wysoką lub wysoką skuteczność mocne wychylenia oraz w (miare wysoką moc). Hehh podałem 3 parametry które niestety przekładają sie nia cene głośnika. Szczeże powiem, że posiadałem kiedyś Subwoofer wyprodukowany przez Paradigma model PS-1000.. Miał on głośnik 25CM zasilany 200Watowym wzmacniaczem w skrzyni chyba jakieś 80L już dokładnie nie pamiętam i grał dużoooo lepiej jakościowo i mocowo od mojego aktualnego stx-a 32-300-8-SS zasilanego koncówką mocy 200Watową.. Stx nie robi takich złych głośników, ja posiadam aktualnie 2 subwoofery własnie na Stx-ach 32-300.. i grają fajnie. Brzmienie bardzo mocne i zestrojone. ale to chyba dzieki skrzyniom specjalnie strojonym pod ten głośnik. HEh a co do Malucha;) każdy jezdzi tym na co go stac:)
  • #15 3846695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3847419
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Pisalem o tym glosniku - GDN42-300 - w dziale Naglosnienie domowe. Prosze odszukac temat :)

W skrocie - pracujac w 70 litrach netto przy strojeniu BR pod 40 Hz (i wiekszej obudowy nie polecam w zadnym razie!) ladnie kopie, zaczyna od okolo 38 Hz, z uwagi na spora dobroc i ekwiwalentna ma spore podbicie efektywnosci w zakresie 40 - 70 Hz, co sie sprawdza akurat...
    Wytrzyma zasilke w pasmie 35 wzwyz do 300W, powyzej wychylenia liniowego (jakies 12 - 14mm jakby go wcisnac) zacznie rabac o nabiegunnik i po graniu. Moznaby sporo wiecej z niego wycisnac, jednak ma taka wade. Nie mowiac, ze membrana sztywna nie jest.

Jest taka opcja - zakleic mu dolne zawieszenie podnoszac rezonans, tak, zeby bylo malo podatne. Zacznie naprawde glosno gadac od jakichs 45 Hz i moze nie tak predko rabac...

W tej cenie nie jest zle, jakby go tylko dopracowac do konca to byloby ok...

Alphard - kolega mial ten glosnik, przy 100W zaczynal smierdziec, efektywosc znikoma, brzmi jak wspomniany Maluch jadacy na 1szym biegu... wiec moze pominmy.
  • #17 4051317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4051443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4053149
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    HP15 ma mniejszy wychył i sporo mniejszą efektywność od t100n ale dobra tania alternatywa na midbas.

Co do GDN42 stx to te 5cm to blacha a membrana jest tych samych rozmiarów co gdn38.

HW1800 to niestety śmiech na sali. I pozostawię to bez komentarza.

Z takich tanich głośników na bas to STX wygrywa. Jak chcesz więcej wydać rozejrzyj sie nad jakaś dobra 18stka typu magnum albo omega EMI. Sigmy nawet tanie i przyzwoite. Poza tym zawsze wyższe modele Beymy albo B&C
  • #20 4053590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4408323
    irek2
    Poziom 40  
    Alphard PS15 to dos udana podruba celestiona TR1525, gra calkiem dobrze w kolumnach jedyna wada to slaba cewka i smrod przy 250W po 15minutach grania. Ze slabymi wzmakami do 200W to najlepszy glosnik jaki mozna kupic za te pieniadze.
  • #22 4408476
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    irek2 napisał:
    Alphard PS15 to dos udana podruba celestiona TR1525, gra calkiem dobrze w kolumnach jedyna wada to slaba cewka i smrod przy 250W po 15minutach grania. Ze slabymi wzmakami do 200W to najlepszy glosnik jaki mozna kupic za te pieniadze.
    No niestety z tym sie nie zgodze. Kupiłem dwa wstawiłem je w moje skrzynki na próbe i prosze...wzmacniacz ma 320wat 8ohm grały cała impreze 11godzin i jedynie magnes troche sie zagrzał.Ale podobaja mi sie jak na te cene....U mnie zostaja. a co do Hw... to ja niewiem skąd oni wzieli taka moc na 18cali i magnes jak talez obiadowy? kosmos!
  • #23 4412846
    irek2
    Poziom 40  
    Mozesz sie nie zgadzac ale to sa fakty ze PS15 pali sie przy mniejeszej mocy niz znamionowa. To ze u Ciebie przezyly to nie znaczy ze dostaly 320W ja wykonuje zawodowe testy obciazeniowe czego ten glosnik nie przezyl. Nie wykluczone tez ze cos zmienili w glosniku ale nie mialem okazji tego sprawdzic bo nastepny glosnik ktory do mnie trafi jest uszkodzony od nowosci!
  • #24 4412918
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Ja naturalnie nic nie mowie z całym szacunkiem słucham opini kogos kto napewno sto razy lepiej sie na tym zna odemnie pozatym ja mam cwierc wieku a graniem sie zajmuje topiero 10lat wiec niemoge wszystkiego wiedziec do maximum. To ze u mnie wytrzymały dosc duza moc znaczy tyle ze umiem sie obchodzic ze sprzetem,i musiał bym wszystko opisac jak było ustawione jaka skrzynka jakie warunki muza itp itd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika basowego 18" do kolumn niskotonowych, porównując modele STX GDN-42-300-8-SC oraz Alphard HW 1800. Użytkownicy wskazują, że STX GDN-42-300-8-SC w rzeczywistości jest głośnikiem 15-calowym, a nie 18-calowym, i posiada wadę konstrukcyjną – dolne zawieszenie (resor) uderza o nabiegunnik przy dużych wychyleniach membrany. Zalecane jest raczej użycie modelu STX GDN-38-300-AE, który lepiej sprawdza się estradowo dzięki większemu wychyłowi i solidnej membranie. Alphard HW 1800 oceniany jest negatywnie – niska moc znamionowa (około 125 W), słaba skuteczność, problemy z klejeniem i jakością wykonania, co czyni go nieodpowiednim do zastosowań estradowych. Alternatywnie polecane są głośniki Alphard z serii PS lub Magnum, choć i one mają mieszane opinie. W dyskusji pojawia się także Alphard PS-15, który jest uznawany za tanią, lecz mało trwałą podróbkę Celestion TR1525, z problemami przy większych mocach. Wskazano również na lepsze alternatywy w postaci głośników Beyma (np. HP15, 15T100) oraz B&C, a także modele wyższej klasy jak Magnum, Omega EMI czy Sigma. Podkreślono, że dobór głośnika powinien uwzględniać parametry obudowy, moc wzmacniacza, skuteczność, xmax oraz przeznaczenie estradowe. Cena jest ważnym czynnikiem, ale nie powinna przeważać nad jakością i trwałością. Ogólnie STX, zwłaszcza seria AE, jest rekomendowana jako lepszy wybór do basów estradowych niż Alphard HW 1800.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA