logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltron 100, po włączeniu na max strasznie trzeszczy.

Robuś 21 Cze 2007 20:15 1224 5
REKLAMA
  • #1 4007371
    Robuś
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z moim wzmacniaczem eltron 100. prawdopodobnie przestal działac jak ktoś podłączył do niego 6 głośników:/ i teraz jest cisza a jak wlącze na max to coś strasznie trzeszczy. pomóżcie mi.
  • REKLAMA
  • #2 4007434
    Gregor55
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Sprawdź bezpieczniki pod metalową pokrywką na bocznej ścianie.
  • REKLAMA
  • #3 4009126
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Uważam że padły tranzystory końcówe. Przez złą opodność glośników. Niepamiętam czy miał jakieś zabezpieczenie ale jeśli nie to powinno byc to. Sprawdź jak kolega radzi bezpieczniki, choć wydaje mi się że one nie mają nic wspólnego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4060307
    Robuś
    Poziom 11  
    bezpieczniki sa całe bo jakiś kretyn je naprawił drutem:/. Tranzystory też sa dobre diody rezystory drutowe. jak jest na maxa to strasznie charczy a jak przycisze to nic nie słychac. Nie wiem co jest grane. a mozliwe że był zalany wodą.

Dodano po 5 [minuty]:

ktoś naprawił bezpieciki druem:/ tanzystory, diody sa dobre. jak jest na maxa to strasznie charczy a jak przycisze to nic nie słychać. mozliwe że był zalany wodą.
  • REKLAMA
  • #5 4060403
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Mówisz że co charczy ? Nie wiem ale mnie się wydaje że coś z sterującym stopniem będzie. Kiedyś jak źle przylutowałem tranzystor to wzmacniacz działał ale buczał i charczał. Skąd wiesz że tranzystory dobre? Mierzyłeś je?
    Sprawdź sterujące. Zazwyczaj występują na początku płytki wzmacniacza. Mogą być na radiatorze. Takie małe. Sprawdź też czy kondensatory są dobre w końcówce. Nie wzbudza się końcówka? Przy wzbudzaniu końcówki zdarza się że dźwięk może być zniekształcony.
    Narazie tyle. Nie posiadam dużo informacji na temat wzmacniacza znaczy się stanu. Daj fote jak możesz końcówki i zasilacza choś nie wiem czy to cos da.

Pozdrawiam
  • #6 10372457
    Robuś
    Poziom 11  
    witam. wymienilem KD503 bo weszystkie byly uwalone na 2n3772. i mam na wyjsciu 40V stalego napiecia. bezpieczniki sa cale i sie nie palą. Co mu jest?
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Wzmacniacz jest uszkodzony.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    GM

REKLAMA