logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny do Golfa z kombinowaną instalacją 1.6 jednopunktowy wtrysk

marcinek.p 26 Paź 2003 14:17 2564 8
REKLAMA
  • #1 375014
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak by ktoś tam przy okazji znalazł schemat elektryczny do Golfa , to co mam to taka kombinacja - buda z 1 , światła chyba z 2 , silnik 1.6 jednopunktowy wtrysk . Problem polega na tym że jest chyba wszystko ale instalacja jest troszkę skopana i chcę ją przy tzw okazji sprawdzić i ewentualnie poprawić . Poprzedni właściciel to taka . Przykładem może być układ zapłonu który był położony kabelkiem 0.5 coś jak telefoniczny i owinięty izolacją . Fajnie co ?!!! Jest tam nawet komputer ale wątpię że jest w pełni wykożystany ......
    Jak by ktoś miał chęć i chwilkę czasu to proszę o schematy instalacji ..
    marcinek.p(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 376715
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Było by bardzo fajnie , schematy są ekstra .......ale , niestety ich czytelność jest nie taka . Ja jestem "ślepy" i przy takiej jakości instalacji muszę mieć bardziej wyraźne rysunki .....
  • #5 376779
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 377019
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    ehhh, stareńki - marudzisz. Ja tam z tych schematów korzystałem.
    Wszystko pięknie widać.
    Jakie dokładnie potrzebujesz schematy, może w przypływie dobrej woli poskanuję Ci coś z książki. Tylko mi nie mów, że wszystko
    Konkrety. Jaki silnik, jaki schemat.Jutro mam urlop to mogę zrzucić
  • REKLAMA
  • #7 378186
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Witam ludzi dobrej woli....
    Wiem że w PDF-ach , może być taj że ja czegoś nie potrafię w tej kwestii , ale powiększać potrafię .......

Prubowałem kożystać , chyba nie potrafię .
    Podam przykład dlaczego "kombinowany" :
    buda jest jedynki , a silnik 1.6 z jednopunktowym wtryskiem to chyba wyjaśnia dużo .
    Następna sprawa która pchnęła mnie do poszukiwań instalacji w postaci rysunków :
    1.(może błacha) przewód łączący "+" z cewką , aparatem zapłonowym i nie wiem gdzie dalej biegnący nadal jest (mam nadzieję że już nie długo) to linka 0.5 mm owinięta mnustwem izolacji gumowej .....
    2.pompka paliwa (elektryczna) przewody "+" i "-" składały się z kilkunastu o ile nie kilkudziesięciu części , poskręcane i poizolowane tak samo izolacją . Żeby tego było mało "-" , czyli masa połączona przewodem do blachy ( maski ) i to nic dziwnego , dziwne że to działało bo przewód był przyklejony farbą tzw. podkładówką ......
    3."+" przez bezpiecznik , za bezpiecznikiem świata przeciwmgielne i coś jeszcze tak po kolei : "+" , bezpiecznik , styki przekaźnika i jakiś przewód wychodzący z dolnej części silnika w okolicach kolektora wydechowego , sprawdzałem miernikiem , napewno coś w okolicach masy ale nie napewno . A przekaźnik sterowany był przez czujnik zamontowany na trójniku wychodzącym z bloku silnika zaraz za czujnikiem chyba temperatury wody.
    I tak dalej ......
    Według mnie wcześniej zajmował się nim jakiś pseudo elektryk i z tąd te głupoty.
    Najbardziej interesują mnie wszelkiego rodzaju czujniki , komputer , wtryskiwacz . Cała reszta to tzw. pikuś , światła , stopy , silniczki el... , z tym dam sobie radę .
    Jeszcze jedna ciekawostka , odkręciłem podstawę bezpieczników i przekaźników (kawał plastiku) i .............przestał palić , kręcił nie zapalił , przykręciłem , odpalił bez problemów .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu elektrycznego do Volkswagena Golfa z kombinowaną instalacją, gdzie nadwozie pochodzi z Golfa I, a silnik to 1.6 z jednopunktowym wtryskiem paliwa. Użytkownik zgłasza problemy z nieczytelną i nieprawidłowo wykonaną instalacją elektryczną, m.in. prowizoryczne połączenia przewodów o małym przekroju, izolowane taśmą gumową, oraz niepewne masy połączone z karoserią. Wskazuje na obecność komputera sterującego, który prawdopodobnie nie jest w pełni wykorzystany. W odpowiedziach podano linki do stron z dokumentacją i schematami w formacie PDF, które można powiększać dla lepszej czytelności. Użytkownik podkreśla jednak potrzebę bardziej wyraźnych i szczegółowych rysunków ze względu na złożoność i stan instalacji. Wskazano również na możliwość zeskanowania schematów z książek serwisowych po podaniu dokładnych danych silnika i instalacji. Dodatkowo podano odnośniki do forum elektroda.pl, gdzie dostępne są pliki i schematy dotyczące instalacji elektrycznych w Volkswagenach.
REKLAMA