logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny estradowe Celestion Truvox 1225 - opinie i wybór wysokotonowych

gumiś_ch 26 Paź 2003 19:51 4456 15
REKLAMA
  • #1 375409
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Chce zrobić sobie kolumny estradowe na imprezki (typu: studniówki, wesela). Chciałbym się dowiedzieć jakie macie zdanie o głośnikach Celestion. Wybrałem model Truvox 1225 i winisd wyszło mi że ma mieć obudowe 110 L. Chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie.
    Acha i jaki proponujecie do tego wysokie (tylko nie piezo) w granicach 100 zł.
    Za wszelkie sugestie z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 375508
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Celestion nie jest zla firma..Slyszalem kiedys estradowe Band-passy na 15", ale jakos mnie nie powalily - nie wiem co za model...Podaj parametry glosnika...
  • #3 375597
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    Więc podaje jego parametry :
    Truvox 1225
    Ogólna specyfikacja
    Średnica zewnętrzna głośnika (") 12
    Moc znamionowa, RMS (W) 250
    Impedancja (Ohm) 8
    Efektywność, SPL (dB) 97
    Kosz głośnika (materiał) Stalowy
    Średnica cewki (") 2 1/2
    Zawieszenie membrany Tkanina impregnowana
    Magnes (materiał) Ceramiczny
    Waga magnesu (oz) 42
    Membrana (materiał) Kevlarowa
    Pasmo przenoszenia (Hz) 50-4000
    Częstotliwość rezonansowa, fs (Hz) 63

Parametry Thiele-Small'a

Mmt (g) 46.5
    Qms 6.70
    Qes 0.54
    Qts 0.50
    Re (Ohm) 5.13
    D (m) 0.26
    Vas (L) 55.0
    Indukcja magnetyczna (T) 1.20
    Bl (Tm) 13.2
    Cms (mm/N) 0.2
    Rms (kg/s) 2.8
    Xmax (mm) 2.4
  • REKLAMA
  • #4 376298
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jest to glosnik o wysokiej efektywnosci okupionej rowniez wysoka rezonansowa...Z uwagi na male Vas jest pewne, ze ma duza wytrzymalosc mocowa - w niewielkiej obudowie wytworzy duze cisnienia, ale powyzej 50 Hz...Ponizej rezonansowej efektywnosc zacznie spadac dosc szybko - od 40 Hz to na leb...(chociaz uklad napedowy wyglada na wydajny)...
    Dziwne jest dosc wysokie Qts (za sprawa Qms) - mysle ze mozna spokojnie umiescic go w BR - napewno w obudowie rzedu 70 litrow nie bedzie problemow z dlugoscia BR - bo trzeba go stroic wysoko...Mozliwe ze strojenie podrezonansowa o kilka Hz przyniesie niezle efekty...To mi wyglada na glosnik do gitary basowej, gdzie zejscie ponizej 40 Hz jest zadko uzywane...
    Brak mozliwosci wytworzenia duzego natezenia w zakresie ponizej rezonansowej potwierdza niepioronujace Xmax....
  • #5 376513
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Głośniki firmy Celestion to solidne przetworniki, ale głównie stosowane do pieców gitarowych.
    Te, które posiadasz do takich nie należą i nadają się świetnie do Twoich potrzeb.Przydałyby się do nich jakieś dobre drivery 1.5 cala o mocy ok 50-100W i efektywności ok 100 dB (np. JBL,DAS ) do tego wzmacniacz 2x300 W lub większy i kolumienki nie do zaj....nia.
    W przyszłości możesz do tego dorobić subbasy na 15''. :)
    Jeśli potrzebujesz infa na temat driverów wysokotonowych to pisz.
    Pozdrawiam.
  • #6 376610
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    No właśnie potrzebuje jeszcze jakieś drivery do tego ale w granicach 100-150 zł. Za wszelkie info dziękuje.
  • #7 376650
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Obawiam się, że w tej cenie nic nie znajdziemy wśród driverów o jakie nam chodzi... :?
  • REKLAMA
  • #8 376667
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    no właśnie tego się obawiałem. musze chyba troche dozbierać
    a możesz podać mi jakąś strone dystrybutora firmy DAS i JBL aby ją i zobaczyć ile muszę dozbierać. acha a co Byś proponował w miarę taniego.
  • #10 376871
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    Na http://www.konsbud-audio.com.pl/ nie znalazłem nic o głośnikach DAS
    na http://www.polsound.pl/ nie mam co szukać ponirzej 500zł,
    a na http://www.music.com.pl/ jeszcze nic nie ma. :cry:
    Te celestiony kosztują 260 zł/sztuka, więc nie chciał bym dać dwa razy więcej za drivery. :(

Ps.A czy taki by wystarczył BEYMA CP09 http://www.elmuz.com.pl/beyma/cp09.htm
  • #12 377435
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Czemu nie Beyma?Miałem z tymi głośnikami doczynienia i są bardzo dobre.JBL to czołówka ale cena ogromna :( .Polecam jeszcze firmę B&C.Jest to stosunkowo mało znana firma (przynajmniej w Polsce) ale produkują doskonałe głośniki.Przedstawiciel jest w Krakowie i jest nim znany gitarzysta Paweł Ścierański.A co do cen driver-ów to niestety są one drogie.Często się zdarza że w całej kolumnie właśnie one są najdroższe.I niestety nie ma tu "zmiłój się" Tonsil nie zastąpi solidnego driver-a!
    linki:
    B&C: http://www.bcspeakers.com/compproducts/speakers/speakers.htm
    Beyma: http://www.elmuz.com.pl
    Telefon do Pawła Ścierańskiego przedstawiciela B&C na Polskę: 601489069
  • #13 378277
    gumiś_ch
    Poziom 12  
    Prosił bym o jakąś kąkretną propozycje.
    Głównie chodzi o moc jaką potrzebuje do tego zestawu.
  • REKLAMA
  • #14 378373
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 378560
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Dwa cale do tego Celestiona to lekka przesada.Polecam coś z jednocalówek Beymy np.wspomniany CP380 -cena 443 PLN w Elmuzie ale nie zapomnijmy że do tego potrzeba jeszcze tuby za około 150 PLN.
  • #16 379563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośników estradowych Celestion Truvox 1225 w kolumnach na imprezy takie jak studniówki i wesela. Model Truvox 1225 to 12-calowy głośnik o mocy RMS 250 W, impedancji 8 Ω, efektywności 97 dB i paśmie przenoszenia 50-4000 Hz, z membraną kevlarową i ceramicznym magnesem. Parametry Thiele-Small sugerują, że głośnik dobrze sprawdzi się w obudowie BR o pojemności około 70-110 litrów, z wysokim strojem bas-refleks, choć efektywność poniżej częstotliwości rezonansowej (63 Hz) szybko spada. Głośnik jest bardziej typowy dla gitar basowych niż pełnego pasma estradowego.

Do wysokotonowych driverów zalecane są modele 1-calowe o mocy 50-100 W i efektywności około 100 dB, np. JBL lub DAS, jednak w budżecie około 100-150 zł trudno znaleźć dobre drivery. Propozycje tańszych driverów to Beyma CP09, CP380, CP800Ti, a także Eminence 1-calowe i Beyma MODEL SMC 1030. Wskazano, że Beyma jest ceniona, ale wymaga odpowiedniej obudowy i tuby (koszt około 150 zł). B&C to kolejna polecana marka wysokotonowych driverów, choć droższa. Podkreślono, że driver to element wymagający inwestycji, często najdroższy w zestawie. Do Celestion Truvox 1225 rekomenduje się driver 1-calowy z tubą, unikając piezoelektrycznych. Wzmacniacz o mocy 2x300 W lub większy zapewni odpowiednią moc dla zestawu.

Podsumowując, Celestion Truvox 1225 to solidny głośnik niskotonowy do kolumn estradowych, a do wysokotonowych driverów warto rozważyć Beyma lub JBL, choć w budżecie 100 zł konieczne jest dozbieranie środków. Wskazano także polskich dystrybutorów głośników oraz potrzebę dopasowania obudowy i strojenia BR do parametrów głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA