logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć gotowe wsady do pamięci sterowników świateł?

maciejasz 26 Paź 2003 20:17 2419 17
REKLAMA
  • #1 375453
    maciejasz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy wie ktoś może gdzie można znaleść gotowe wsady do pamięci do sterowników swiateł i innych urządzeń proszę o pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 375724
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Jakie światła masz na myśli ? Trochę jaśniej.
  • #3 377956
    maciejasz
    Poziom 11  
    najbardziej zależy mi na sterowaniu oświetleniem dyskotekowym węże świetlne napisy reklamowe girlandy wszelakiego rodzaju chodzi mi o wsady do popularnych pamięci. jeszcze jedna prośba jak zamienić plik exela w hexa z gory dziękuję. :(
  • REKLAMA
  • #4 377975
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    maciejasz napisał:
    jeszcze jedna prośba jak zamienić plik exela w hexa z gory dziękuję. :(
    Wprost się nie da, ale pewnie można napisać krótki programik który zamienie format CSV na format binarny (albo od razu na HEX). Z binarnego na HEX nie ma problemu przetwarzać, są już gotowe programy.
  • #5 378002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 378026
    maciejasz
    Poziom 11  
    mam taki sterowniczek świateł to do niego mają być te pliki hex
    Załączniki:
    • Schemat ideowy.rar (103.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 379496
    maciejasz
    Poziom 11  
    znalazłem pare ciekawych rzeczy ale jak ugryść "plik c" pierwszy raz się z nim spotkałem proszę pomocy :cry:
  • REKLAMA
  • #9 379506
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    rozszerzenie c jest prawdopodobnie od języka programowania C, ale liczy się zawartość bo niektórzy nazywają jak chcą ;)
  • REKLAMA
  • #10 379554
    rav.k
    Poziom 14  
    Często sam pojedynczy plik *.c nie jest całością projektu. Programujący w C potwierdzą, że do tego najczęściej jeszcze jest parę plików nagłówkowych (header *.h). Powinno też być więcej plików typu *.c. Może podrzuć na downloadzie to co znalazłeś to zobaczymy czy to ANSI C i czy jest to kompletny projekt.
  • #11 379585
    maciejasz
    Poziom 11  
    oto ten plik ściągnięty plik
    Załączniki:
    • star.c (15.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 379594
    rav.k
    Poziom 14  
    gdzie??????????
  • #13 379600
    rav.k
    Poziom 14  
    Przepraszam, ale nie odświeżyła mi się poprawnie strona już widzę ten download.
  • #14 379672
    rav.k
    Poziom 14  
    #include <8051bit.h> /* 8051 bit manipulation macros */
    #include <8051reg.h> /* 8051 SFR definitions */
    Tak na pierwszy rzut oka musisz dołączyć jeszcze te dwa nagłówki i wpakować to w projekt i powinno działać. Ale czy to jest Ci potrzebne do przedstawionego schematu??? Według mnie NIE! W schemacie masz pamięć i kilka liczników odczytujących według pewnego schematu pamięciowego stan poszczególnych komórek pamięci, które to bity przekładają się na świecenie poszczególnych segmentów czy czegoś tam i do tego nie trzeba żadnych programów na uP. Taka jest moja opinia ale prosze o zweryfikowanie moich przypuszczeń przez kogoś jeszcze by nie wprowdzić w błąd Maciejasz
  • #15 379730
    maciejasz
    Poziom 11  
    PLIK NIE JEST DO POWYRZSZEGO SCHEMATU LECZ DO TEGO
    Załączniki:
    • star_sch.rar (13.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 379740
    rav.k
    Poziom 14  
    Wszystko jasne. Teraz się zgadzam. Aczkolwiek jeżeli nie masz zbytniego pojęcia o programowaniu to proponuję układ wcześniejszy z zaprogramowaną praktycznie byle czym pamięcią (ale koniecznie zaprogramowaną do końca, losowym układem przeróżnych bajtów) i masz dyskotekę jak się patrzy.
  • #17 379768
    maciejasz
    Poziom 11  
    DZIĘKI ALE BARDZO LUBIĘ EKSPEERYMENTOWAĆ I POGŁĘBIAĆ WIEDZĘ O PROGRAMOWANIU JESZZCZE RAZ DZIĘKI MOŻE JESZCZE KTOŚ POMOŻE ROZGRYŚĆ JAK ZAPROGRAMOWAĆ TYM PLIKIEM.
    DO POWYRZSZEGO PIRWSZEGO UKŁADU UKŁADU MAM TAKIE WSADY TYLE ŻE W EXELU INARAŻIE NIEMAM POMYSŁU JAK JE PRZEROBIĆ NA HEX LUB BIN AUTOR NIE ODPOWIADA MI NA MAILE A W ARCHIWUM MIAŁY BYĆ HEXY
    Załączniki:
    • Programy.zip (816.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 384039
    maciejasz
    Poziom 11  
    autor odpisał mi takiego maila dotyczącego plików exel
    może ktoś teraz to rozgryzie proszę pomuszcie
    pliki exela są w archiwum programy
    Załączniki:
    • odpowiedź.txt (844 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania gotowych wsadów do pamięci sterowników oświetlenia, głównie do zastosowań w oświetleniu dyskotekowym, wężach świetlnych, napisach reklamowych i girlandach. Poruszono problem konwersji plików Excel (CSV) na format HEX lub binarny, niezbędny do programowania pamięci sterowników. Wskazano, że bezpośrednia konwersja nie jest prosta, ale można napisać program konwertujący CSV na binarny lub HEX. Podkreślono, że wsad pamięci zależy od konkretnego hardware’u i sterownika. W dyskusji pojawiły się pliki źródłowe w języku C, które wymagają dołączenia odpowiednich nagłówków (m.in. dla mikrokontrolera 8051), jednak ich zastosowanie zależy od konkretnego schematu i sterownika. Zasugerowano eksperymentowanie z losowo zaprogramowanymi pamięciami dla efektów świetlnych, jeśli brak jest gotowych wsadów. Udostępniono link do schematów elektronicznych, które mogą pomóc w projektowaniu. Autor poszukuje pomocy w interpretacji i programowaniu plików wsadów oraz w konwersji plików Excel na format HEX, gdyż autor oryginalnych plików nie odpowiada na maile.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA