logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział na grupy w mikserze wg rideru Dżem – co przypisać do grupy 1 i 2?

ostry1223 25 Cze 2007 11:49 3101 10
REKLAMA
  • #1 4018247
    ostry1223
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Jak wygląda podział na grupy w mikserze na podstawie rideru dżem.
    Co przyporządkować do grupy 1 a co do 2?

http://www.dzem.com.pl/pdf/dzem_rider.pdf
  • REKLAMA
  • #2 4018565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4019315
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    a kompresor wpina się w gniazdo insert odpowiedniej grupy tak??
  • REKLAMA
  • #4 4019480
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4021309
    ostry1223
    Poziom 11  
    Witam

Dzięki za odpowiedz, myślałem ze to jakiś standard.
    Załóżmy że mam 4 grupy, co oznacza grupa 1/2 i 3/4 ?
    A i jeszcze jedno, korektor wpina się między wzmacniacz a mikser czy w insert sumy? W insercie jest wygodniej ale nie ma symetrycznych sygnałów.
  • #6 4021442
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4024437
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Co do EQ to wydaje mi sie że lepiej jest wycinac niż podbijać.Przy podbijaniu łatwiej o przestery.Oczywiście nieraz jest to niewygodne i wtedy trzeba podbić ale z głową zeby nie było takich cudów że damy +6dB bo wtedy na tym paśmie koncówki beda wysterowane na max a reszta bedzie "w lesie"
  • #8 4026314
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Marcin jaki ma związek to co piszesz z ustawieniem subgrup w stole ? zastanów się ...
    Po za tym nie ucz ojca dzieci robić :P
    A z podbijaniem to się tylko naczytałeś jak się ktoś zbijał z dj'ów o "uśmiech dyskoteki" i teraz powtarzasz
    Powiem ci że nawet urządzenia dbx'a (rta) sobie podbijają i nikt nie ma im tego za złe...

Co do ostatniego pytania autora. To zależy od stołu możesz mieć subgroup-inserta tak jak ja mam w swoim prywatnym stole. W firmowym mam subgroup send i subgroup return.
    W cyfrze akurat mam sam subgroup out.
    Tak że powiedz czym dysponujesz i pomysł zaraz się znajdzie :) na dopięcie peryferii pod grupy

Można też zrobić matryce i wyjść subgrupą a wejść w matryce i z matrycy w końcówki
  • #9 4028238
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    izzy napisał:
    To zależy od stołu możesz mieć subgroup-inserta tak jak ja mam w swoim prywatnym stole. W firmowym mam subgroup send i subgroup return.

Hehehe od kiedy ty Tomasz pracujesz w firmie co???

Co do eq to ktos wcześniej wspomniał o tym to się wypowiedziałem.
  • #10 4029376
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    A mam do was takie pytanie taki akustyk zespołu siada na FOH czy na monitorach (a może jest ich dwuch)
    aha i ma wolną rękę czy akustyk z estrady jest z nim i współpracują czy jak

aha i co to jest sidefill's ?
  • #11 4030121
    ostry1223
    Poziom 11  
    Akustyk siedzi za stołem FOH-ktoś z obsługi jest z nim zwykle. To on kreuje dżwięk.
    Czasami zespoły mają swojego monitorowca.

sidefill's to odsłuch boczny na scenie
    drumfill's -odsłuch perkusisty

Podsumowanie tematu

✨ Podział na grupy w mikserze według rideru zespołu Dżem najczęściej opiera się na konfiguracji 24 kanałów i 4 grup. Grupa 1/2 (czasem nazywana grupą 1) zwykle obejmuje całą perkusję, do której na insertach podłącza się kompresję stosowaną delikatnie. Grupy 3/4 (zwane grupą 2) przypisuje się pozostałym instrumentom, również z delikatnym kompresorem. Wokal i efekty zazwyczaj podłącza się poza grupami, bezpośrednio do miksu. Grupy stereo wykorzystuje się jako kanały lewy i prawy (np. grupa 1 to lewy kanał, grupa 2 prawy), ale można je też stosować jako mono do wysyłek sygnału według potrzeb. Kompresory i korektory (EQ) najczęściej wpinane są w insert grup lub kanałów, co pozwala na kontrolę poziomu sygnału po korekcji i kompresji. Wpinanie korektora za mikserem jest mniej wygodne, ponieważ nie daje pełnej kontroli nad poziomem wyjściowym. Zaleca się raczej wycinanie pasm niż ich podbijanie, aby uniknąć przesterowań. Akustyk zespołu zwykle pracuje przy stole FOH (front of house), kreując dźwięk, a na scenie może być osobny monitorowiec. Sidefill to odsłuch boczny na scenie, a drumfill to odsłuch perkusisty. W zależności od miksera, subgrupy mogą mieć insert lub tylko wyjścia i wejścia, co wpływa na sposób podłączania efektów i procesorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA