logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić monitor CTX vl700slt po wymianie tranzystora i diody?

Sal 27 Paź 2003 17:09 1677 13
REKLAMA
  • #1 376444
    Sal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    oto krótka charakterystyka:
    Monitor dostalem bez dwoch elementow: tranzystora (Q401) i diody(D401).
    Posiadam schemat, więc po ich wmontowaniu ( tranzystor FS3KN-18 zamienilem wedlug jednego z postow na K1460) monitor zadzialal, jednak bylo slychac strzelanie ze srodka przez chwile. Kiedy wlaczyl sie pulpit w rozdzielczosci 1024x768 obraz byl znieksztalcony. Po ponownym wylaczeniu i wlaczeniu zaczal wydawac skrzeczace dzwieki z transformatora ( ale nie wysokiego napiecia) i nie chcial sie zalaczyc - dioda szybko miga na pomaranczowo. Po chwili (niestety bylo juz za pozno) zobaczylem dym. Spalila sie cewka L401 majaca chyba zwiazek z tranzystorem przy trafie.

Teraz po wlaczeniu jest ciagle to samo - migajaca dioda, skrzeki no i cewka...

Jesli ktos zechce mi pomoc to moge podeslac schemat.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 376458
    Sal
    Poziom 11  
    po wyjeciu spalonej cewki wysokie zlacza sie normalnie bez zadnych trzaskow i nic nie piszczy...
  • #3 376692
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    jesli od tej cewki idzie dioda i dalej na trafo, a na cewce jest 45-55V to wstaw tam zwore, wyjmij tranzystor ktory wstawiles i masz zobaczyc obraz - za waski ale obraz
    pozniej zostaje ci przewinac cewke
  • REKLAMA
  • #4 376868
    Sal
    Poziom 11  
    Witaj, to od Ciebie niedawno otrzymalem schemat tego monitora... :)
    Wiec jak bys mogl zerknac i mi pomoc to by bylo spoko.
    To jednak nie ta cewka, poza tym chyba wprowadzilem Cie w blad, bo wysokie sie nie zalacza - zmylil mnie odglos... Przez ta cewke co sie spalila szlo chyba jakies glowne napiecie na tranzystory przy trafie.
    Jestem troche laik...
  • #5 377279
    Sal
    Poziom 11  
    Wszystko wskazuje na to, ze jest tam zwarcie i dlatego spalila sie ta cewka.
    Moze jednak ktos mi pomoze...:(
  • #6 377727
    candle
    Spec od monitorów
    jakim cudem spalila sie ta cewka jesli za nia jest rezystor 1R/1W bezpiecznikowy?
    jedynym na to sposobem bylo by uwalenie ukladu ic401 i ic402 lub elementow na okolo tych ukladow (zwarte kondensatory
    sprawdz czy ktos nie wstawil zwory w miejsce r405
    sprawdz c404
    wyjmij jumper j209, wylutuj tranzystor odchylania q306
    wymien c336, posprawdzaj odchylanie na zarowce (wlutuj c306, wylutuj t304, wlacz zarowke zamiast jego uzwojenia pierwotnego)
    posprawdzaj wszystkie sygnaly...
    obejrzyj to trafo
  • REKLAMA
  • #7 379045
    Sal
    Poziom 11  
    Ok, zmiana planow :)
    ten schemat co go posiadamy jest w wersji B, a ja mam plyte w wersji C11...
    No i u mnie na plycie nie ma tego polaczenie za cewka z ukladem ic402.
    Za cewka jest tylko do r405 i dalej jak na schemacie.
    Poza tym znalazlem chyba winowajce zwarcia, to Q401, ten zamiast którego wstawilem k1460( ma przejscia na wszystkich nozkach, to chyba walniety ), pozostaje wiec kwestia dlaczego sie uszkodzil? Moze nie odpowiada do konca parametrom orginalu? Albo jest inna przyczyna...

C404 jest dobry.
    R405 zyje.
    Jak bys mial jakies wskazowki to czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz...
  • #8 379264
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Chyba leży trafo, częsta usterka w tych monitorach, dla pewności zmierz pojemność kondensatora WN wewnątrz trafa tzn między kapturkiem a pierwszą nóżką przy potencjometrach, powinno być ok 3,0nF, pojemność mniejsza oznacza uszkodzone trafo.
  • #9 390920
    Sal
    Poziom 11  
    Hej, to znowu ja po dluzszej przerwie...
    Monitor jeszcze nie naprawiony :(
    ale zuwazylem kilka rzeczy:
    trafo na moje chyba sprawne, bo rezystancji miedzy ssawka a masa nie ma, na a jak by padla pojemnosc to by w ogole chyba nie dzialal (?)
    Wymienilem elki, ale ciagle to samo, tzn po wlaczeniu ( z nowym tranzytorem Q401 (k1460) dziala przez chwile, a nastepnie obraz gwaltownie sie kurczy i jebs! po tranzystorze (zwarcie miedzy wszystkimi nóżkami Q401) Probowalem ten tranzystor zmienic na szybszy (irf 740) jednak na nim nawet sie nie odpalil...
    Z zasilacza na ten tranzystorek idzie napiecie 176V( powinno byc 170V wedlug schematu, ale to chyba dobra wartosc)
    Jak juz pisalem slabo sie znam na monitorach
    Nadal czekam na jakies sugestie.

Podro.
  • #10 391089
    candle
    Spec od monitorów
    jesli masz taka mozliwosc sprawdz ta pojemnosc, przy mniejszej pojemnosci monitor by owszem dzialal, tylko moglby np bardzo pompowac obraz, lub, te 6V wiecej sprawia ze trafo generuje ciut wysze napiecie i kondensator sie po prostu puszcza...
    odrazu mowie ze w tej chwili zmniejszenie tego napiecia o te 6V juz nic nie da.. trafo conajwyzej bedzie uwalac q401 po dluzszym czasie
  • REKLAMA
  • #11 391165
    Sal
    Poziom 11  
    Hmm... niezle, tylko czy to oznacza, ze nawet jak bym chcial wymienic trafo to bede musial poradzic sobie z tymi 6-cioma V ?
    Napiecie mierzylem cyfrowym miernikiem i to wtedy, gdy tranzystor byl wyjety, moze gdyby dzialal normalnie to trafo na tyle by obciazylo zasilacz, ze napiecie by spadlo do 170V...
    Pojemnosc zmierze dopiero po dlugim weekendzie.
    Ostatnio nie napisalem, ze poprzednio jak 2 razy wstawilem K1460 to za kazdym razem palily sie w momencie wylaczenia monitora, a teraz wyjatkowo po chwili. Wiecej na razie nie bede eksperymentowal, bo taki tranzystor troche kosztuje...
    No a pompowania nie zuwazylem, a przedtem na monitor dzialal przez jakies 10 min( obraz zyleta), ale po wylaczeniu... ech.
  • #12 979856
    lennon
    Poziom 12  
    prosze kogos o schemat CTX vl700sl.
  • #14 1159021
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2293
    Proźba do kolegi Sal też potrzebuję schematu tego monitora dla innego kolegi,może umieścisz go na forum to inni koledzy też skorzystają.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX vl700slt został poddany naprawie po wymianie brakujących elementów: tranzystora Q401 i diody D401. Zastosowano zamiennik tranzystora FS3KN-18 na K1460, co początkowo umożliwiło uruchomienie monitora, jednak pojawiły się problemy z trzaskami, zniekształconym obrazem i skrzeczącymi dźwiękami z transformatora. Po kilku próbach monitor nie uruchamiał się, a dioda sygnalizowała miganie na pomarańczowo. W trakcie awarii spaliła się cewka L401, prawdopodobnie związana z tranzystorem przy transformatorze. Wymiana cewki i dalsze testy wykazały możliwe zwarcie, które mogło uszkodzić tranzystor Q401 oraz inne elementy układu. Schemat posiadany przez użytkownika jest w wersji B, natomiast płyta monitora to wersja C11, co komplikuje diagnozę. Sugerowano sprawdzenie kondensatora wysokiego napięcia wewnątrz transformatora (około 3,0 nF), rezystorów, kondensatorów i elementów układu odchylania. Próby zastosowania innych tranzystorów (np. IRF740) nie przyniosły efektu. Napięcie zasilające tranzystor wynosi około 176 V, co jest nieco powyżej wartości nominalnej 170 V i może przyczyniać się do uszkodzeń. Monitor wymaga dalszej diagnostyki, w tym pomiarów pojemności kondensatorów i dokładnej analizy układu zasilania oraz transformatora. W dyskusji pojawiły się również prośby o schemat monitora CTX vl700slt, co wskazuje na trudności z dostępem do dokumentacji technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA