logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Nokię 6103 do Internetu na Win98SE przez IrDA?

Miprik 27 Cze 2007 11:58 2367 3
REKLAMA
  • #1 4025297
    Miprik
    Poziom 15  
    Witam,
    jak skonfigurować Nokię 6103, abym ógł mieć Internet w Laptopie za pośrednictwem IrDa. Odpada konfiguracja za pomocą pakietu Nokia PC Suite, gdyż nie ma w laptopie XP, jest jedynie 98se, pod któym Nokia PC Suite działac nie chce. Parametry laptopa są dość niekorzystne, bowiem tylko P1 233 Mhz, 32 MB ram. Internet w laptopie miałby służyć jedynie do gg, więc szybki transfer nie jest konieczny. Głównym problemem są sterowniki, których win98se sam nie potrafi wykryć, a żadnej płyty nie dostałem. W Internecie też nie mogę znaleźć, wprawdzie na stronie Nokii są, lecz pod XP. Pod 98se nic nie ma. Co robić w takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 4026619
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    najprościej byłoby zmienić system, no ale to kiepskie rozwiązanie...

jeśli laptop ma USB to zamontuj bluetooth, sterowniki modemu pod 98 gdzieś widziałem na necie ...
    jeśli nie ma USB to może na PCMCIA - widziałem na allegro adaptery pcmcia/bluetooth za jedyne 20 zł, czyli taniej niż na usb ...

pozdr,
    szejk
  • REKLAMA
  • #3 4026653
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    nie trzeba instalować calego pakietu pc suite tylko wystarczy zainstalować modem gprs i w windows ustawić połączenie modemowe wybierając odpowiednio numer w zależności od sieci w jakiej jesteś. Przewaznie jest to numer *99#
  • #4 4028048
    Miprik
    Poziom 15  
    Laptop ma USB, Blu mógłbym dokupić, tylko czy jest sens wydawać kase, skoro jest IrDa i przez nią się da zrobić?
    A co do sterowników, to byłbym wdzięczny za wstawienie ich, nigdzie nie mogę pod 98se znaleźć ich. Pakietu PC Suite nie da się zainstalować, w ogóle nie wchodzi, po kliknięciu pokazuje, że pod tym systemem się nie da uruchomic aplikacji. Win XP mógłbym ostatecznie zainstalować w okrojonej (oj, bardzo ;-)) wersji, ale podczas instalacji sprawdzany jest parametr, jakim jest pamięćRAM. U mnie jest tylko 32, a XP wymaga przynajmniej 64. I tu pojawia się pytanie, jak to ewentualnie ominąć> Bo musi się jakoś dać, widziałem printscreny, jak XP chodził (jeśli można to tak nazwać) na procku 60 MHZ i 24 mb ram. Myślałem też nad modemem PCMCIA, ale tutak bym musiał wydac 150 zł, a to tochę już znaczący wydatek, zwłaszcza, że inwestycja w starego lapropa, mija się troszkę z celem...
    Co radzicie?

Znalazłem tylko coś takiego, jeśli chodzi o sterowniki:
    http://europe.nokia.com/A4144884
REKLAMA