logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Sony DVP-NS330 uszkodzona przetwornica po burzy.

mariusz_k_88 27 Cze 2007 16:24 1287 4
REKLAMA
  • #1 4026280
    mariusz_k_88
    Poziom 2  
    W podanym modelu odtwarzacza DVD, podczas spadku napięcia podczas burzy uszkodzeniu uległa przetwornica napięcia. Urządzenie było wtedy w stanie czuwania. Na płytce ewidentnie uszkodzeniu uległ układ scalony MIP3E3SMY, który wymieniłem na nowy. Po włączenie napięcia układ sie grzeje, a samo DVD sie nie włącza.
    Co może być jeszcze uszkodzone??
  • REKLAMA
  • #2 4027348
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Po sprawdzaj diody elektrolity ,ceramiki po pierwotnej stronie
  • REKLAMA
  • #3 4028267
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Urządzenia po przejściu "burzy" czasami nie opłaca się naprawiać bo to zbyt drogie ale jeżeli już się za to wziąłeś to tak jak radzi kolega powyżej musisz sprawdzić każdy element w zasadzie osobno bo napewno zmienił parametry i dobrze byłoby gdybyś miał do niego sc hemat co ułatwi ci pracę.Właśnie grzanie się elementu świadczy o tym,żę jeszcze coś jest napewno uszkodzone.pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 4033941
    mariusz_k_88
    Poziom 2  
    Chciałem sie jeszcze podpytać ,czy sprawdzić elementy tylko pod kątem przewodzenia, czy mama pomierzyć jeszcze jakieś inne parametry dla diód?? A co do schematu, wszystkie bezpłatne które znalazłem posiadają przetwornice przedstawioną w formie blokowej. Dzięki mam nadzieje że coś znajdę, jak coś będę dalej pytał. pozdr.
  • #5 4034256
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Wymień wszystkie elki po pierwotnej i wtórnej stronie, posprawdzaj wszystkie półprzewodniki (diody i tranzystory). Jeżeli nie wiesz jak je sprawdzić użyj wyszukiwarki-było omawiane na forum wiele razy.

Narazie tyle

P.S Nie chcę Cię martwić, ale usterki po burzy należą do jednych z najtródniejszych w naprawie. Często okazuje się też, że naprawa jest nieopłacalna (np. uwalony procesor)
REKLAMA