logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału z mikrofonu w Windows XP mimo aktualizacji sterowników

_Ivan 27 Paź 2003 18:51 2388 18
REKLAMA
  • #1 376563
    _Ivan
    Poziom 13  
    Mam problem z mikrofonem w systemie. Wogóle żaden sygnał z niego nie dochodzi mi do komputera. Początkowo myślałem, że to wina sterowników, ściągnąłem i zainstalowałem najnowsze, ale dalej nic z tego. Myślałem również, że może wejście na mic jest zepsute, ale ono też działa bo sprawdziłem w Linuxie. Pomóżcie co może być przyczyna nie działanie mikrofonu :?:
    Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 376579
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Jak sprawdzałes mikrofon i działał gdzie indziej i sterowniki masz na pewno dobre to moze masz poprostu sciszony ten mikrofon w ustawieniach Windowsa? Albo jest wyciszony. Sprawdz jeszcze to zebys byl na 100% pewny. I sprawdz w panelu sterowania w Multimediach czy masz wybrany domyslny mikrofon. 8)
  • #3 376580
    Virek
    Poziom 11  
    _Ivan napisał:
    Początkowo myślałem, że to wina sterowników, ściągnąłem i zainstalowałem najnowsze, ale dalej nic z tego. Myślałem również, że może wejście na mic jest zepsute, ale ono też działa bo sprawdziłem w Linuxie. Pomóżcie co może być przyczyna nie działanie mikrofonu :?:
    Z góry dzięki :)

A masz włączone (niewyciszone) wejście mikrofonowe w mikserze windy?

pzdr. Virek
  • #4 376597
    Fantomen
    Poziom 20  
    Czy ja czasem nie napisałem tego samego? 8)
  • #5 376604
    _Ivan
    Poziom 13  
    Włśnie że sprawdziłem już wcześnej i odznaczyłem wyciszenie ale dalej nic, spróbowałem nawet nagrać dzwięk przez jakiś soft, ale nawet poprzez nagrywanie nie ma żadnego sygnału. W mixerze winda "nagrywanie" zaznaczyłem pole Zaznacz.
  • REKLAMA
  • #6 376701
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    w regulacji glosnosci musisz odznaczyc wyciszenie i zaznaczyc zrodlo dzwieku czyli mikrofon w opcjach nagrywania nie odtwarzania
  • #7 376751
    _Ivan
    Poziom 13  
    ANTEQ napisał:
    w regulacji glosnosci musisz odznaczyc wyciszenie i zaznaczyc zrodlo dzwieku czyli mikrofon w opcjach nagrywania nie odtwarzania

Jak już wczesniej pisałem odznaczylem wyciszenie, a w opcjach nagrywania jako źródło dźwieku dałem mikrofon. :)
  • #8 376865
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jaki rodzaj microfonu? Na pewno nie jest dynamiczny a pojemnościówka - dostaje zasialnie?
  • REKLAMA
  • #9 376890
    _Ivan
    Poziom 13  
    Zwykły mikrofon do komputera za 9 zł. Ale nie dostaje zasilania.
    Sądze że to jest wina jakiegoś softu, ale nie wiem do końca jakiego.
  • #10 376921
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Nie napisałeś czy jest to karta dźwiekowa ON- BOARD czy jakaś normalna, np. SB LIVE albo cos podobnego. Wspominam o tym bo ja miałem w jednym z moich kompów tez podobny przypadek.. płyta SHUTTLE z kartą ON-BOARD posiadala wejście dla mikrofonu dynamicznego (!). Zadne próby z elektretami nie dawały rezultatu, dopiero podpięcie normalnego mikrofonu dynamicznego "ożywiło" tę część karty dźwiękowej..
  • #11 376933
    Fantomen
    Poziom 20  
    emeryt napisał:
    Nie napisałeś czy jest to karta dźwiekowa ON- BOARD czy jakaś normalna, np. SB LIVE albo cos podobnego. Wspominam o tym bo ja miałem w jednym z moich kompów tez podobny przypadek.. płyta SHUTTLE z kartą ON-BOARD posiadala wejście dla mikrofonu dynamicznego (!). Zadne próby z elektretami nie dawały rezultatu, dopiero podpięcie normalnego mikrofonu dynamicznego "ożywiło" tę część karty dźwiękowej..

Wez pod uwage ze napisal iz ten mikrofona dzialal juz pod linuxem 8)
  • #12 377231
    ANTEQ
    Poziom 14  
    a w czym sprawdzasz czy mikrofon dziala?w rejestratorze dzwieku?
  • #13 377476
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    podlącz pod line in - wybierz nagrywanie line in wszystko w mixerze ustaw na ful i drzyj się do mikrofonu - jak działato ci nagra
    to samo zrób z mic in tylko tam jest dodatkowa opcja +20dB boost (zazwyczaj jest włączona)....
    spróbuj także podpiąć inny generator dźwięku (walkman wieża itp) pod te wejścia i sprawdź cz działają.....
  • #14 377723
    _Ivan
    Poziom 13  
    ANTEQ napisał:
    a w czym sprawdzasz czy mikrofon dziala?w rejestratorze dzwieku?

Sprawdzałem w rejestratorze dźwięku jak również w Gold Wave i nic z tego.

Zbynia napisał:
    podlącz pod line in - wybierz nagrywanie line in wszystko w mixerze ustaw na ful i drzyj się do mikrofonu - jak działato ci nagra
    to samo zrób z mic in tylko tam jest dodatkowa opcja +20dB boost (zazwyczaj jest włączona)....
    spróbuj także podpiąć inny generator dźwięku (walkman wieża itp) pod te wejścia i sprawdź cz działają.....

Wejście Line in chodzi bo podłączyłem discmana i był sygnał. A mikrofon nie chodzi przecież na wejsciu line in (przynajmniej u mnie nie). Podłączyłem również discmana do mic ale nie było żadnego sygnału.
  • REKLAMA
  • #15 379932
    ANTEQ
    Poziom 14  
    a czy sprawdzales we opcjach AUDIO w rejestratorze czy jako urzadzenie z ktorego ma nagrywac jest twoja karta dzwiekowa a nie np modem...
  • #16 380403
    _Ivan
    Poziom 13  
    Sprawdzałem. Jest moja karta dźwiękowa.
  • #17 386881
    watom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    proponuje format c: i przeinstalowac windowsa. to czesta rada jesli chodzi o te system
  • #18 387945
    _Ivan
    Poziom 13  
    Chyba zrobię format bo nic innego też nie przychodzi mi do głowy.
    Dzięki za posty pozdrawiam !!!
  • #19 387963
    D@mi4n_Q
    Poziom 12  
    zanim zrobisz format sprubuj w panelu sterowania Dźwięki i multimedia , zakładka - głos , opcja - testowanie głosu.

U mnie na XP podziałało
    --------------------
    ps. ten temat był już poruszany na forum , wystarczy poszukać.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału z mikrofonu w systemie Windows XP pomimo aktualizacji sterowników i sprawdzenia działania mikrofonu pod Linuksem. Użytkownik potwierdził, że wejście mikrofonowe nie jest uszkodzone, a mikrofon nie jest wyciszony ani w ustawieniach systemowych, ani w mikserze dźwięku. Próby nagrywania dźwięku w różnych programach nie przyniosły efektu. Dyskusja sugeruje sprawdzenie, czy mikrofon jest poprawnie zasilany (zwłaszcza jeśli jest to mikrofon pojemnościowy), oraz czy karta dźwiękowa jest typu on-board czy zewnętrzna (np. SB Live). Wskazano również na konieczność wyboru właściwego źródła nagrywania w systemie i potwierdzenie, że karta dźwiękowa jest wybrana jako urządzenie nagrywające, a nie np. modem. Testy z podłączeniem innych źródeł dźwięku do wejść Line In i Mic In wykazały, że Line In działa poprawnie, natomiast Mic In nie rejestruje sygnału z mikrofonu. Ostatecznie pojawiła się sugestia reinstalacji systemu Windows XP jako potencjalnego rozwiązania problemu. Zalecane jest także użycie narzędzia testowania głosu w panelu sterowania "Dźwięki i multimedia" przed formatowaniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA