Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica PCT5560A412 - problem z kodem błędu i nie tylko

kasia.26 29 Jun 2007 11:19 2338 5
    kasia.26
    Level 10  
    Witam!
    Posiadam w domu typ pralki Amica PCT5560A412. Nastawiłam dzisiaj pranie i pralka wyprała, odwirowała, a następnie zamiast się wyłączyć zaczęła mrugać zielona lampka (niestety nie liczyłam ile razy), zapaliła się lampka "blokada drzwi", oraz "redukcja wirowania", "dodatkowe płukanie" i "pranie krótkie". W związku z tym, że "redukcję wirowania" i "pranie krótkie" włączyłam przy uruchamianiu pralki stwierdziłam, że pralka domaga się dodatkowego płukania. Przytrzymałam przycisk "Start" pralka się wyłączyła, a następnie ustawiłam program "uszlachetnianie". I znowu wszystko pięknie, ładnie, pralka wypłukała, odwirowała i znowu wywaliła ten sam kod. Wkurzyłam się i ją wyłączyłam i się zastanawiam co dalej zrobić.

Poza tym mam problem z tym, że w szufladce środkowej, na środki zmiękczające stoi woda i dodatkowo co około 10 prań, pod pralką pojawia się woda, tak jakby filtr wyciekał. Po wyczyszczeniu filtra jest ok, do następnych 10 prań. Jak odkręcę filtr to widzę wodę na dnie pralki. Czy tak powinno być?

Nie znam się na tym i bardzo proszę o pomoc. Pralka ma 2,5 roku :(
    krzysiekl
    Level 22  
    Według tego kodu jest za dużo piany w pralce. Włącz na płukanie i zobacz, co będzie sie działo.
    Z wodą w tej szufladce - wyciągnij ją i umyj.
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kasia.26 wrote:
    "redukcja wirowania", "dodatkowe płukanie" i "pranie krótkie"

Poza tym mam problem z tym, że w szufladce środkowej, na środki zmiękczające stoi woda

F09-piana. Uzywaj mniej detergentu , nastaw kilka razy plukanie.
    Szufladke wyciagnij i zobacz czy nie trzeba jej wymyc.
    kasia.26
    Level 10  
    Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Nastawiłam ponowne płukanie ale kod nadal się wyświetlał, więc wyłączyłam całkiem pralkę i zabrałam pranie. Dziś spróbuję ponownie nastawić, tylko ciekawa jestem, czy znowu się zapali. Jeśli tak to mam płukać tyle razy aż w końcu zgaśnie?

Proszę wybaczyć jeśli źle formułuję swoje myśli, ale niestety nie znam się za bardzo na tych sprawach. pralkę oczywiście wyłączyłam przytrzymując przycisk start i czekając 2 minuty aż się odblokują drzwi.
    Pozdrawiam!
    ksu
    Level 14  
    Szuflada na środki zmiękczające jest rozbierana i trzeba ją wyczyścić.Co do kodu błędu na spodzie pralki jest czujnik zalania, jeśli tam będzie woda to pralka się wyłączy. Trzeba usunąć przyczynę wycieku
    Zbych034
    Level 39  
    Wody na dnie pralki nie ma prawa być ani kropelki. Sprawdź wszystko i usuń nieszczelność. Powodzenia