logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie mikrofalówki i kuchenki indukcyjnej z 60Hz

psol 29 Cze 2007 19:45 4380 5
  • #1 4033707
    psol
    Poziom 11  
    Witam,

Przygotowywuję jacht do dłuższego rejsu, a jako że nasz świat nie jest zbyt zestandaryzowany mam pewien kłopot. Są takie miejsca na świecie które mają 120V i 60Hz w gniazdkach w porcie....

Z tym 120V (110-125V) nie ma wielkiego problemu - mam transformator izolujący instalację jachtową AC od instalacji z lądu, ma on też odczep 115>230V. A i tak w wielu "110voltowych" portach są gniazda ichniej "siły" - 2x125V w przeciwfazie = 250V.
    Problem jest z częstotliwością - 60Hz. Ładowarka do akumulatorów zadziała bo ma zakres 50-60Hz, grzałce do ciepłej wody jest wszystko jedno, a nawet lepiej.
    Problem mam z mikrofalówką i ew. kuchenką indukcyjną. Nie wiem czy to zadziała.... i jak długo. Czy mikrofalówce robi dużą różnicę częstotliwość zasilania?

I drugie pytanie - czy mikrofalówka zadziała z inwertera który generuje niesinusoidalny prąd? I jaki jest prąd rozruchowy mikrofalówki.
    Stara działała, ale się pogniewała, a nowa mimo tego że ma 900W mocy grzewczej czyli 1300W z gniazdka nie startuje na inwerterze 1500W (2000W chwilowo). Nie wiem czy to problem z za dużym prądem rozruchu, czy z tym zbyt prostokątnym sinusem.

Inwerter Victron Atlas Combi 1500/12
    http://www.victronenergy.com/Manuals/atlas%20combi/atlas%20combi%20uni/Ac10001e.PDF

Pozdrawiam

Piotr
  • #2 4033737
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam....

Myślę że najtaniej będzie jak zakupisz drugą mikrofalówkę po co kombinować z przetwornicami,koszty to w końcu tylko ok.100 PLN.

Pozdrawiam....
  • #3 4033798
    psol
    Poziom 11  
    Zakup przemiennika częstotliwości nie wchodzi w grę.
    Normalnie załatwia to się tak że jest duuuża ładowarka AC > 12V (albo 24V) DC, akumulator i potem inwerter. Niestety (albo stety) już mam inverter/charger czyli takie coś co nie potrafi na raz ładować i inwerterować.

Oczywiście można kupić drugą mikrofalówkę, ale trzeba ją ze sobą wozić, albo co nowy kraj to kupować nową.... można też jej nie używać, albo uruchomić generator do gotowania.

Inwencja ludzka jest duża
    http://www.equitech.com/support/worldpwr.html
    są miejsca gdzie jest 230V 60Hz, a jak sobie radzą japończycy to nie mam pojęcia?!?!

Nie mam pojęcia jak działa mikrofalówka /tzn. znam teorię, ale nie wiem jak te mikrofale są generowane/ wiem że silniki nie lubią zmian częstotliwości, ale ten od kręcenia talerzem chyba wytrzyma, ten od wentylowania też.

Chyba poszukam schematu blokowego mikrofalówki.

Pozdrawiam
    Piotr
  • #4 4033904
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Moim zdaniem, jeśli mikrofala będzie zasilana nap. 220v 60Hz powinna działać.
    Może jeszcze wypowiedzą się inni koledzy.
  • #5 4033988
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Nie powinna bo do rezonansu f=2Pi* pierw.z L*C,
    wynika co innego.
  • #6 4035105
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Powinna działać ale proponuję obniżyć napięcie do 220 210V .
    Jeżeli idzie zaś o przetwornicę to połączyć do rozgałężnika do którego jest podłączona mikrofalówka zwykłą żarówkę od 40 do 100W która powinna być włączona jako pierwsza a następnie mikrofalówka .Wyłączanie powinno być odwrotne a więc pierwszą wyłącz mikrofale a następnie żarówkę .Przesunięcie fazy jakie następuje na urządzeniach indukcyjnych może powodować niepoprawną pracę przetwornicy jednak po zbuforowaniu zwykłym oporem żarówki powinno to zadziałać prawidłowo .
REKLAMA