logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFC1200 – nadmierne pobieranie wody, sprawdzony hydrostat i elektrozawór

artfik 30 Cze 2007 08:13 4091 6
REKLAMA
  • #1 4034820
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 344
    Witam , mam problem z pralką bosch WFC 1200 sprawdziłem silnik wymieniona pompa, miała luzy hydrostat dobry elektrozawór i grzałka też sprawdzona w tej chwili pralka pobiera dużo wody wyłączy się pobieranie i nic się nie dzieje.jak skasuję program i przełączę na wylewanie to wyleje przy każdym włączeniu pralki pobiera za dużo wody ,już dawałem inny hydrostat i to samo może jest jakiś program kodujący bo zostaje mi tylko wymiana modułu co podejrzewam jest drogi ,proszę o radę
  • REKLAMA
  • #2 4034833
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Spróbuj zasterować hydrostatem sam. Zdejmij z niego wężyk, załącz program i dmuchnij w hydrostat podczas pobierania wody. Jeśli nastąpi wyłączenie elektrozaworu, to przyczyną może być nieszczelność układu pneumatycznego hydrostatu lub jego zatkanie.
  • REKLAMA
  • #3 4034923
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Sprubuj przeczyścić kubek hydrostatu może sie przytyka.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4035902
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Jeżeli hydrostat wyłącza elektrozawór (pobieranie wody) kiedy w niego dmuchniesz, to poziom wody powinien być prawidłowy; jeżeli nie jest to wyczyść, przedmuchaj cały układ hydrostatu to znaczy wężyk i kubek.
  • #6 4040727
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 344
    Wszystko jest drożne hydrostat wyłącza przy niskim poziomie wody i styki przełączają sprawdziłem omomirzem , a woda dalej leci dzisiaj zadzwonię do serwisu podejżewam że trzeba odkodować moduł dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFC 1200 pobiera nadmierną ilość wody i po zatrzymaniu pobierania wody nie reaguje dalej, a kontrolka pracy miga. Sprawdzono silnik, pompę, hydrostat, elektrozawór oraz grzałkę – wszystkie elementy są sprawne. Hydrostat poprawnie wyłącza elektrozawór przy dmuchaniu w wężyk, a układ pneumatyczny hydrostatu jest drożny i oczyszczony. Problem nie ustępuje mimo wymiany hydrostatu i czyszczenia odpowietrznika. Podejrzenie pada na uszkodzony moduł sterujący, który jest kosztowny (około 500 zł) i wymaga kodowania przez serwis. Możliwe, że konieczne jest odkodowanie lub wymiana modułu, gdyż pozostałe elementy zostały wykluczone jako przyczyna nadmiernego poboru wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA