logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mod2051 - plik PILNIE POSZUKIWANY ! .. lub co z tym zrobić ?

cybuk 28 Paź 2003 13:12 1409 9
REKLAMA
  • #1 377561
    cybuk
    Poziom 11  
    .. nie wiem czy dokładnie o to chodzi z tym postem ... ale użyłem ,,zmień''.
    Serdeczne dzięki za pliczek !!! Szukałem przez 3 dni. Ani w plikach, ani w przeglądarkach. Sama merytoryka .. żadnych plików. Zaraz sprawdzę czy są jakieś różnice. Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 377876
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Jakie ma rozszerzenie ten plik ?
  • #3 377904
    cybuk
    Poziom 11  
    GienekS napisał:
    Jakie ma rozszerzenie ten plik ?

Ten plik nie ma rozszerzenia, a jak się go otworzy w notatniku, to jest tam jakieś zestawienie adresów i chyba końcówek scalaka. Pewności jednak co to jest nie mam. Mogę przesłać inny podobny.
  • REKLAMA
  • #4 377918
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    z plikiem mod51 lub mod 4051 też przejdzie, skoro ktoś napisał to pod 2051 to po zadeklarowaniu mod51 nie będzie problemów, ostatecznie może być mod52
  • REKLAMA
  • #5 377925
    cybuk
    Poziom 11  
    morph13 napisał:
    z plikiem mod51 lub mod 4051 też przejdzie, skoro ktoś napisał to pod 2051 to po zadeklarowaniu mod51 nie będzie problemów, ostatecznie może być mod52

To co w takim razie zawiera wnętrze tego pliku i na czym polegają różnice między nimi. Faktycznie kombinowałem już wcześniej i po podstawieniu mod51 program skompilował bezbłędnie. Nie mam jeszcze programatora (będzie jutro) i nie sprawdzałem, czy to ruszy. Intryguje mnie jednak fakt wielu odmian tych plików i chciałbym poznać sens ich istnienia oraz różnice w nich występujące.
  • #6 377926
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    wszystko przejdzie, tylko trzeba pilnować żeby nie walnąć się i nie odwoływać się do adresów które nie istnieją, ale to jedyna różnica, jak chcesz to możesz go przekopiować nazwać mod2051 i usunąć adresy portów itp
  • REKLAMA
  • #7 377929
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    modxxxxx zawiera odwołania symbolicznych nazw do konkretnego adresu:
    np P1 to 90h, P3 to B0h, Acc to E0h i td
    po to żebyś nie pisał
    mov 09h,#01h, tylko mov P1,#01h
    czyli poprostu konkretne adresy zastąpiono nazwami ułatwiającymi posługiwanie się asemblerem
  • #8 377947
    cybuk
    Poziom 11  
    Acula napisał:
    wszystko przejdzie, tylko trzeba pilnować żeby nie walnąć się i nie odwoływać się do adresów które nie istnieją, ale to jedyna różnica, jak chcesz to możesz go przekopiować nazwać mod2051 i usunąć adresy portów itp

Ooo ! Moderator z Bydgoszczy ! ... kłaniam się nisko ... z Inowrocławia.
    A w kwestii adresów ... żebym to ja wiedział do czego się nie odwoływać i jakie porty pousówać :) Początkujący jestem. Na razie będę się cieszył, jak zaprogramuję ten scalak i to ruszy, choć elaktroniką zajmuję się ładnych parę lat. Procesory jednak i tajniki ich programowania są mi póki co obce. A programator będzie głównie po to, żeby flash-ować i odzyskiwać biosy z płyt głównych, bo zasadniczo zajmuję się serwisem PC.
  • #9 377968
    cybuk
    Poziom 11  
    morph13 napisał:
    modxxxxx zawiera odwołania symbolicznych nazw do konkretnego adresu:
    np P1 to 90h, P3 to B0h, Acc to E0h i td
    po to żebyś nie pisał
    mov 09h,#01h, tylko mov P1,#01h
    czyli poprostu konkretne adresy zastąpiono nazwami ułatwiającymi posługiwanie się asemblerem

No i wszystko na temat. Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz wygląda na to, że to klucz do prawidłowej kompilacji i liczy się, by ten dobierany mod był bardzo podobny to tego szukanego i trzeba się modlić, by autor kodu *.asm nie odniósł się do tych adresów, których może nie być oraz posłużył się jadnakową terminologią w ,,kompromisowym modzie''. Wtedy wszystko powinno pójść tak jak w przypadku kompilacji z właściwym czyli ,,mod2051'' modem. Nie mniej jednak, gdyby ktoś posiadał taki mod (mod2051) to prosiłbym przesłać. Wychwycę różnice i puszczę w obieg .... może się komuś kiedyś przyda.
  • #10 377969
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    co się tak dziwisz E.T zobaczyłeś?? ;)
    jak chcesz robić na 2051 to polecam książki od zwykłej 51 lub materiały z elektrody. Wszystkie adresy zgadzają się. Okrojony jest P2, P0 oraz wejście dotyczące zewn pamięci
    Zamieszczam zmieniony plik, mod2051, aby wszystko było oryginalnie

PS nie pisz post pod postem, używaj zmień
    Załączniki:
    • mod2051.zip (905 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pliku mod2051, który nie posiada rozszerzenia i zawiera zestawienie adresów oraz końcówek scalaka, prawdopodobnie symboliczne nazwy portów i rejestrów dla mikrokontrolera 8051. Pliki typu modxxxxx służą do zastępowania konkretnych adresów symbolami ułatwiającymi pisanie asemblera, np. P1 zamiast 90h. W przypadku braku oryginalnego mod2051 można użyć plików mod51, mod4051 lub mod52, jednak należy uważać, by nie odwoływać się do nieistniejących adresów portów, które mogą się różnić między odmianami. Różnice między plikami polegają głównie na obecności lub braku definicji portów P0, P2 oraz wejść dotyczących pamięci zewnętrznej. Poprawne dobranie pliku mod jest kluczowe dla prawidłowej kompilacji i działania programu. Autor planuje użyć programatora do flashowania i odzyskiwania BIOS-ów z płyt głównych, a także prosi o udostępnienie oryginalnego pliku mod2051 w celu analizy różnic i rozpowszechnienia. Wskazano również, że materiały i książki dotyczące standardowego mikrokontrolera 8051 są pomocne przy pracy z mod2051.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA