logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M2100K - zielony obraz, niepoprawne kolory i linie powrotów

Chroost 01 Lip 2007 21:32 1686 7
REKLAMA
  • #1 4039582
    Chroost
    Poziom 13  
    Ocena: 412
    Po włączeniu bez podłączonej anteny ekran jest ciemnozielony z widocznymi liniami poziomymi w postaci sprężyny (powroty?) na całej wysokości ekranu. Gdy podłączy się antenę, jest stabilny obraz (synchronizacja jest ok), ale ma niepoprawne kolory. Kolor, który powinien być czarny jest widoczny jako ciemnozielony, a biały jest widoczny jako jasnoróżowy dodatkowo od czasu do czasu na ekranie błyskają nieregularnie poziome pasy różnej szerokości i w różnych kolorach. Zielone powroty są również widoczne. W obu przypadkach OSD (w kolorze zielonym) jest bardzo słabo widoczne. W trybie AV bez sygnału również widać zielone powroty, ale tło robi się bardziej niebieskawe.

Tutaj jest schemat serwisowy http://nico84.fm.interia.pl/download/kv-m2100k.zip do tego modelu (mam wersję TV bez teletekstu).

Sprawdziłem omomierzem na początku kineskop - brak jakichkolwiek zwarć wewnątrz; wszystkie trzy grzejniki świecą. Napięcia na tranzystorach na wzmacniaczach końcowych odbiegają od podanych na schemacie szczególnie w kanale zielonym przy braku sygnału wideo. Gdy odpiąłem sygnały RGB ekran jest idealnie czarny. Na początek odpiąłem z wtyczki (przed wzmacniaczami końcowymi, nie przy kineskopie, na wejściu do płytki na kineskopie) sygnał oznaczony jako AC (ktoś wie do czego on jest?) - obraz zrobił się mocno czerwony z czerwonymi powrotami. Zamiana sygnałów na przykład R z G nie eliminuje zielonego tła zmienia się kolor OSD (wyraźniej widać). Wnioskuję, że wzmacniacze działają poprawnie, ale dostają złe sygnały kolorów - pomiar wykazuje, że przy czarnym obrazie kolor zielony ma zaniżoną wartość. Po odpięciu RGB, na tranzystorach dla każdego koloru są te same napięcia.

W wielu postach wymienia się jako przyczynę zużyty kineskop. Załóżmy optymistyczny wariant oraz wymianę scalaków jako ostateczność. Co sugerujecie sprawdzić, pomierzyć? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4039724
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Sam sobie odpowiedziałeś- niestety kineskop
  • REKLAMA
  • #3 4040034
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Przykro mi !!!!! Oszczędzaj na nowy TV.
  • REKLAMA
  • #4 4041286
    tvservis
    Poziom 12  
    Porada ; Jak nie chcesz mieć problemów z kineskopami ta nie pchaj sie w markę SONY .
  • #5 4041767
    Chroost
    Poziom 13  
    Ocena: 412
    TV dostałem za darmo, więc nic nie tracę. Nie wiem tylko dlaczego od razu wszyscy z góry zakładają, że to kineskop jest zużyty. Czy w napisanej diagnozie jest coś co w 100% to potwierdza, czy po prostu nikomu nie chce się bliżej przyjrzeć usterce...
  • REKLAMA
  • #6 4041886
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Szanowny Kolego.Piszą dlatego,że to są serwisanci i tak samo jak Ja OTVC Sony przerabiali już setki razy i przy tego typy uszkodzeniach TYlko i Wyłącznie uszkodzeniu ulega kineskop.Generalnie należy przyjąć,że kineskopy sonego są niezłe ale ich dokończenie żywota w taki właśnie się sposób objawia.Jednak jeżeli chcesz się o tym przekonać to poproś serwis o dokonanie pomiarów emisji kineskopu i powiedzą ci w zasadzie to samo.Można je regenerować ale trzeba dysponować odpowiednim urządzeniem i może być tak,że na jakiś czas ruszy i będzie pracował w miarę nieżle ale może być tak,że odrazu szlag go trafi.Zreszta wpisz wyszukiwarkę kineskop sony a znajdziesz wiele opinii na jego temat.pozdr.
  • #7 4041887
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Gdybyś był w temacie wiedziałbyś,że to kineskop. Oj jak boli,oj jak boli.
  • #8 4042106
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Chroost napisał:
    ...Nie wiem tylko dlaczego od razu wszyscy z góry zakładają, że to kineskop jest zużyty. Czy w napisanej diagnozie jest coś co w 100% to potwierdza, czy po prostu nikomu nie chce się bliżej przyjrzeć usterce...

Poczytaj i przetestuj a zdobędziesz pewność /chyba, że masz przyrząd do pomiaru emisji co by bardzo przyspieszyło i ułatwiło pracę/: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-M2100K po włączeniu bez anteny ekran jest ciemnozielony z widocznymi poziomymi liniami powrotów, a po podłączeniu anteny obraz jest stabilny, lecz z nieprawidłowymi kolorami (czarny jako ciemnozielony, biały jako jasnoróżowy) oraz nieregularnymi, migającymi poziomymi pasami w różnych kolorach. OSD jest słabo widoczne, a w trybie AV bez sygnału również występują zielone powroty i niebieskawe tło. Diagnostyka omomierzem kineskopu nie wykazała zwarć, a napięcia na tranzystorach wzmacniaczy końcowych odbiegają od normy. W odpowiedziach serwisanci i użytkownicy wskazują, że opisane objawy typowo wskazują na uszkodzenie kineskopu, co jest częstą usterką w modelach Sony. Zalecane jest wykonanie pomiaru emisji kineskopu w serwisie, co potwierdzi diagnozę. Regeneracja kineskopu jest możliwa, ale wymaga specjalistycznego sprzętu i może dać tylko tymczasowy efekt. Wskazano również, że kineskopy Sony mają ograniczoną żywotność i tego typu awarie są powszechne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA