logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Era. Poziom sygnału maleje. Co można z tym zrobić?

tytus41 01 Lip 2007 22:09 1140 6
  • #1 4039809
    tytus41
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam taki problem: jestem od 6 lat klientem ERY/ 2 abonamenty. Przez ten czas użytkowałem różne aparaty, zawsze wybierając te, które miały lepsze parametry antenowe. Systematycznie i stopniowo sygnał z przekaźnika w moim mieszkaniu słabnie, co skutkuje tym, że rozmowy mogę prowadzić tylko gdy wyjdę na balkon. To jest chore! Obecnie od 2 miesięcy używam tel. Nokia 6103 i 6131. Mieszkam w mieście ok 130 tys. mieszkańców a do przekaźnika jest nie więcej niż 1,5km. Co o tym myślicie? Co mam zrobić?
    W centrum obsługi abonenta zgłaszałem to już od dawna i nic. Sprawdzałem sygnał z Orange i Plusa - jest super. Czy muszę zmienić operatora? :cry:
  • #2 4039824
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Zmień operatora, jak Era "lachę" na ciebie kładzie, najlepiej na Orange
  • #3 4040037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4041530
    tytus41
    Poziom 11  
    Właśnie mieszkam na parterze i to jest ten ból. A jeszcze większy, że dopiero co przedłużyłem umowy o następne 2 lata.

Dodano po 3 [minuty]:

Słyszałem kiedyś o antenach wewnętrznych do telefonu. Takie co wkleja się pod klapkę od baterii. Reklamowali to jako lekarstwo na brak zasięgu w windach, podziemiach itp. Ale wiadomo, że reklama nie musi się pokrywać z rzeczywistością. Co o tym myślicie? Czy ktoś próbował działania takiej anteny?
  • #5 4042308
    yulu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    wyprubój telefon nokia 6310i, z innych to sonyericsson K600/V600 polecam je bo osobiście pomagałem znajomym dobrać telefon w przypadku praktycznie braku zasiegu.

powinieneś mieć już lepszą sytuację z zasięgiem. (tzn będziesz mógł rozmawiać w pomieszczeniu, najwyżej przy oknie)

jeżli będąc w pomieszczeniu będzie zasięg a pomimo to będzie problem "przerywanego" dźwięku, zaopatrz się w słuchawkę bluetootch, i przez nią rozmawiaj, a telefon niech podczas rozmowy leży na parapecie przy oknie.

wiem że to moze wydawać się śmieszne, ale parę razy ćwiczyłem ten temat, pomagając znajomym, i wiem że jezeli jest extremalny przypadek to nie ma zmiłuj, pomóc może to co napisałem

naklejka porawiajaca zasięg nie nadaje się nawet jako lep na muchy
  • #6 4042802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4043385
    tytus41
    Poziom 11  
    Tak myślałem, że ta nalepka to kit. Będę kombinował w/g wskazówek.
    -----------------------
    Dzięki i pozdro:D

Podsumowanie tematu

✨ Klient sieci Era zgłasza problem stopniowego osłabiania się sygnału GSM w mieszkaniu, co uniemożliwia prowadzenie rozmów bez wychodzenia na balkon, mimo bliskiej odległości (ok. 1,5 km) od przekaźnika i zamieszkania w mieście około 130 tys. mieszkańców. Sygnał w sieciach Orange i Plus jest znacznie lepszy. Próby zgłoszenia problemu w centrum obsługi nie przyniosły efektu. Dyskusja sugeruje zmianę operatora na Orange lub Plus ze względu na lepszy zasięg. Wskazano, że problem jest typowy dla mieszkań na parterze w blokach. Proponowane rozwiązania to wybór telefonów o lepszych parametrach antenowych, takich jak Nokia 6310i lub Sony Ericsson K600/V600, które mogą poprawić odbiór sygnału w pomieszczeniach. Zalecane jest także używanie słuchawki Bluetooth i trzymanie telefonu blisko okna podczas rozmów, co może zmniejszyć przerywanie dźwięku. Naklejki poprawiające zasięg pod baterią telefonu są uznawane za nieskuteczne. Autor rozważał anteny wewnętrzne montowane pod klapką baterii, ale brak jest potwierdzenia ich skuteczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA