logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego tranzystory HEXFET 400W się grzeją mimo prawidłowego prądu spoczynkowego?

Mały|Css.pl 01 Lip 2007 22:36 1694 11
REKLAMA
  • #1 4039938
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam jak w temacie, mam wzmacniacz Hexfet 400W i od pierwszego uruchomienia grzeją sie tranzystory sterujące jak i końcowe co może być tego przyczyna?, dodam, że prąd spoczynkowy jest dobrze wyregulowany, wzmacniacz ma bardzo słabą moc :(

[_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4039998
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Napisz coś więcej, jaki masz radiator, czy są wentylatory czy nie. Jakie trafo i jakie kondensatory w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 4040039
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    radiator jest dosyć sporej wielkości posiadam dwa takie sa skręcone razem wentylatorów niema wzmacniacz grzeje sie tak bez sygnału zaraz po załączeniu osiąga taką temperaturę trafo 1.2 Kw kondensatory w zasilaczu to 8x10.000 uf
    Załączniki:
    • Dlaczego tranzystory HEXFET 400W się grzeją mimo prawidłowego prądu spoczynkowego? Obraz 002.jpg (108.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4040082
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Hmm zakaładając sprawnosc 70% (oczywiscie utopia) i 400W mocy wyjsciowej to temperatura radiatora tego na zdjeciu (na oko ok 1.2K/W) bedzie wynosić

570W * 70% -> 400W mocy audio

czyli zostaje 170W mocy do odprowadzenia co da temperature 204st C , jak dla mnie to chyba coś sie nie zgadza ale widocznie bedziesz musiał dać po wentylatorku.

A jeśli sie grzeje bez sygnału to widocznie prąd spoczynkowy masz zdecydowanie za duży bo grzanie powodowane jest tylko przez prąd któy wydziela ciepło na rezystancji MOSFET'ów

pzdr
  • REKLAMA
  • #5 4040114
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    w schemacie jest wyraźnie napisane żeby przed pierwszym uruchomieniem wzmacniacza nie montować IRF-ów tak też zrobiłem i przy sprawdzaniu napięcia na wyjściu wzmacniacza juz sie grzały same MJE 340/450 oczywiście wejście połączyłem z masą ...po wlutowaniu tranzystorów końcowych nadal to samo tylko do gorących MJE dołączyły IRFP 240/9240 :( prąd spoczynkowy ustawiłem na 16-18mV może któryś z tranzystorów sterujących ma przebicie ?? co o tym sądzicie ???
  • #6 4040184
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Ty ustawiłeś napięcie a prąd ?? Prąd sie mierzy troszkę inaczej
  • #7 4040224
    foxik000000
    Poziom 29  
    Radiator na ogól dość spory, tylko szkoda, że taki cienki. Masz może w zasilaczu kondensatorki np. 100nF ?
  • REKLAMA
  • #8 4040326
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    Radiator fakt faktem cienki ale do niego jest przykręcona szyna aluminiowa i do niej dopiero tranzystory jak na zdjęciu poniżej kolega mówi że prąd mierzy sie troszkę inaczej czyli ...... może jakaś mała podpowiedz ?

Załącznik usunięto (jest poniżej).
    [_P_]
  • #9 4040342
    foxik000000
    Poziom 29  
    Za obrazek jest niestety prowizja dlatego wgrałem go na obrazki.elektroda.pl
    Dlaczego tranzystory HEXFET 400W się grzeją mimo prawidłowego prądu spoczynkowego?
    Z tego co widzę, że nie zastosowałeś pasty termo-przewodzącej na tranzystorach mocy,a to jest ważne ! I gdzie masz drugi bezpiecznik ? :idea:

U mnie te sterujące po dłuższym czasie grania też się robią gorące ale nie mam na nich radiatora i wszystko chodzi ok. Więc jest to normalne, że one się grzeją. A grzanie się tranzystorów mocy też jest normalne, będziesz musiał po prostu zamontować do niego wentylatory i po kłopocie :)
  • #10 4040379
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    jak to pasta termo-przewodząca jest !! tylko że przeźroczysta i dlatego jej nie widać ;) a co do bezpiecznika to wyjąłem bo ta końcówka jest spalona ;/ podczas grania nagle sie spaliła wszystkie tranzystory maja przebicie i wywaliło od razu bezpiecznik ten którego brakuje na minusie (-) ;/

Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
    [_P_]
  • #12 4399801
    Mały|Css.pl
    Poziom 16  
    podejrzewam ze od przegrzania (za duży prąd spoczynkowy) radiator był tak gorący ze nie dało sie go dotknac ;/ ale teraz juz jest dobrze nowe trany prąd na 4 mV na tranzystor wszystko smiga :) gra ładnie i czysto pokazał na co go stac juz przy głośniku 240 W 8R :D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz HEXFET 400W ma problem z nadmiernym nagrzewaniem się tranzystorów sterujących (MJE 340/450) oraz końcowych (IRFP 240/9240) mimo prawidłowo ustawionego prądu spoczynkowego (16-18 mV, później skorygowanego do 4 mV). Radiator jest duży, lecz cienki, z dodatkową aluminiową szyną, bez wentylatorów. Zasilanie zapewnia transformator 1,2 kW i kondensatory 8x10.000 µF. Brak wentylacji i cienki radiator mogą powodować przegrzewanie. Prąd spoczynkowy mierzony jako napięcie na rezystorze źródłowym może być niedokładny, co sugeruje konieczność innej metody pomiaru prądu. Brak pasty termoprzewodzącej został wykluczony, choć ważne jest jej prawidłowe zastosowanie. Uszkodzenie tranzystorów i brak bezpiecznika na minusie spowodowały ich przebicie i awarię. Po wymianie tranzystorów i obniżeniu prądu spoczynkowego do 4 mV wzmacniacz działa poprawnie, osiągając moc około 240 W przy 8 Ω. Zalecane jest zastosowanie wentylatorów dla lepszego chłodzenia oraz dokładne ustawienie prądu spoczynkowego, aby uniknąć przegrzewania i uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA