logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6280 - telefon wyłącza się po wpisaniu kodu PIN, możliwy uszkodzony soft

w.jarek 02 Lip 2007 14:03 1157 7
REKLAMA
  • #1 4041387
    w.jarek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Posiadam nokię 6280 i mam problem z włączeniem jej
    tz. podczas włączania pokazuje się napis nokia potem podaj kod pin. i po podaniu kodu telefon wariuje tj. wyświetlacz robi się ciemny potem na chwile pokazuje sie tapeta tak ze trzy razy i się wyłącza.
    Na forum czytałem o podobnych obiawach , które wskazują na uszkodzony soft - czy to jest możliwe i czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego zanim zaniosę telefon do serwisu.
    Za pomoc dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 4041468
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Przywróć na początek ustawienia fabryczne *#7780#
  • REKLAMA
  • #3 4041474
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2090
    W tym modelu akuratnie nie przywróci ustawień fabrycznych w ten sposób.
    Dzisiaj wgrywałem flasha do takiego modelu który zachowywał się podobnie do Twojej. Po wgraniu wszystko działa dobrze, więc prawdopodobnie i Twojej tez by to pomogło.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 4041901
    w.jarek
    Poziom 10  
    Jest jakiś program do wgrania tego flasha i czy przy takim maisterkowaniu gwarancja nie przepadnie
  • REKLAMA
  • #5 4041919
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    w.jarek napisał:
    Jest jakiś program do wgrania tego flasha i czy przy takim maisterkowaniu gwarancja nie przepadnie

jest ale nie dla każdego, np w serwisie .komisie ci pomogą sam nie dasz rady a jak jest na gwarancji to spróbuj zareklamować bo moda anulować gwarancje chociaż nie powinni..
  • #6 4041936
    KaBoBeK
    Poziom 15  
    Możesz ewentualnie użyć: Nokia Software Updater i kabelek który dostałeś przy zakupie czyli DKU-2. Ale to na własne ryzyko - za free. Albo oddaj go specjalistą - ok 30zł.
  • #7 4046205
    w.jarek
    Poziom 10  
    I tak zrobię oddam go serwisu .
    Dzisiaj dzwoniłem do nich i doiedziałem się że gwarancja obejmuje wymianę oprogrowania - jeśli to oprogramowanie. Pan w serwisie jeszcze zasugerował że może to być uszkodzona bateria. Ale nie wydaje mi się bo stan naładowania jest ful.
  • #8 4112965
    w.jarek
    Poziom 10  
    Witam
    Udało się naprawić w ramach gwarancji
    Zostało wymienione oprogramowanie telefonu i telefon działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6280 po wpisaniu kodu PIN wyłącza się, a wyświetlacz miga i gaśnie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie oprogramowania (softu). Próba przywrócenia ustawień fabrycznych za pomocą kodu *#7780# nie działa w tym modelu. Rozwiązaniem jest wgranie nowego oprogramowania (flashowanie), co potwierdzono jako skuteczne w podobnych przypadkach. Do aktualizacji oprogramowania można użyć narzędzia Nokia Software Updater oraz kabla DKU-2, jednak operacja ta może wiązać się z utratą gwarancji. Serwis gwarancyjny obejmuje wymianę oprogramowania, a w jednym przypadku problem został rozwiązany właśnie przez serwisową reinstalację softu. Możliwe jest również, choć mniej prawdopodobne, uszkodzenie baterii, jednak pełny stan naładowania wyklucza tę przyczynę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA